
Tuškanac je u ovo doba godine posebno lijep. Premda samo nekoliko koraka od Ilice, kao da zakoračite u neki sasvim drugi svijet. Sve je zeleno, mirisno i tiho. Čuje se samo veseli pjev ptica. U šumi koja zove na potpuno opuštanje desetljećima stoji i jedan od simbola grada Zagreba. Dubravkin put, zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom koju mu je priskrbio chef Tibor Valinčić, jedan je od onih restorana koji poznaju i kojeg se sjećaju mnoge generacije Zagrepčana, ali i gosti ovog grada. Mjesto je to u kojem se oduvijek dobro jede, a posebno raduje što se sezonski ondje, kao i u preostalim JRE-Hrvatska restoranima dva puta godišnje održava i Passion Week with Mastercard. Jedinstven je to gastronomski doživljaj koji, kad ga okusimo, poželimo ponoviti, ma gdje ga kušali. Ništa, naime, ne govori o terroiru, obiteljskoj tradiciji i vrhunskoj gastronomiji kao jela koja su kreirana baš za ovu prigodu.
Pozivu da prvi isprobamo što od 14. do 20. travnja 2025. za novo izdanje ovog jedinstvenog gastronomskog doživljaja, isključivo korisnicima Mastercard kartica, priprema restoran bez kojega zagrebačka fine dining scena ne bi bila ista, nismo mogli odoljeti. Stigli smo u vrijeme ručka, baš kad se nad osunčan grad nadvio prolazni crni oblak. Kroz staklenu stijenu u restoran su prodirale zrake proljetnog sunca dok su se kroz krošnje drveća probijale teške kapi kiše. Djelovalo je pomalo bajkovito, izrazito romantično, ali i sjetno. Postavljeni stol odagnao je melankoliju mirisnim božurom i orhidejom, a servis velikim osmijehom dobrodošlice, već nabrajajući kojim bismo vinom mogli nazdraviti početak ovog iskustva. Kota 267 extra brut bio je dobar izbor i krasna pjenušava pratnja Pozdravu iz kuhinje - aspiku od sipe s emulzijom od vlasca i biskvitu s kremom od ajvara i kremom od paprike. Prvi zalogaj bio je uzbudljiv, pun okusa muzgavca s lijepim kontrastom vlasca, dok je drugi bio mekan poput oblaka i bogatog okusa ajvara, zbog čega već na početku poželite repete. Domaći kruh s blago dimljenim maslacem, koji je stigao nakon amuse-bouchea, jednako je uzbudljiv. Mekano mliječno pecivo imalo je odličan kick koji mu je pružio cvijet soli kojim je posipan, dok je focaccia od kiselog tijesta imala hrskavu koru, a ostala je prozračna.
Rolice od blitve punjene raguom od dimljene ribe (u našem slučaju divljim brancinom), dehidriranim žumanjkom, crème fraîcheom, Granny Smith jabukom, na vrhu koje su s jedne strane bili emulzija od katsuobushi tune, a s druge gel od jagoda, servirane su uz Hollandaise umak na ribljoj bazi. Primjer je to jela kojim je chef Valinčić uspio sačuvati okuse u svakoj komponenti. Spoj nježne bijele ribe, hrskavih kockica jabuke i gotovo svilene kreme svakim je zalogajem budio uzbuđenje, baš kao i jelo koje je slijedilo. Podvelebitski škamp dimljen u kamado roštilju s gelom od mandarine, glaziranim vrhovima divljih šparoga, krekerom od škampa, espumom od špinata i butargom ispunjenje je očekivanja svih ljubitelja mediteranske kuhinje. Već i samo posluživanje izaziva zazubice zbog opojnog mirisa roštilja, a okusi vas tjeraju da zatvorite oči i prepustite se. A kad ih otvorite, dočekat će vas sladoled od šparoga na štapiću. Hladno jelo, okusom nježno, teksturom hrskavo i kremasto, u kojem se spajaju uzgojna i divlja šparoga.
No, kada bismo pomislili da se ovaj niz ne može nadmašiti, chef Dubravkina puta poslužio nam je klasik - tradicionalne okuse Zagreba kroz krpice sa zeljem. Osim što je dojmljivo na tanjuru, ono što će vas zapravo oduševiti jesu okusi u Valinčićevoj interpretaciji tog jela. Dimljene mini-krpice sa zeljem glazirane u jusu od zelja, prah od bijelog kupusa, gel od ljubičastog kupusa i bergamota te krema od kupusa i špeka - sve je što bi trebalo biti u krpicama, a okusi koji bude lijepe uspomene to će itekako potkrijepiti.
Glavno mesno jelo proljetnog menija Passion Week with Mastercard u Dubravkinu putu je file jelena s premazom od kleka i pinjolima te s raguom od crnog češnjaka, suhih šljiva i pastrnjaka, kremom od mrkve i tacom od paljenog kupusa punjenim tartarom od jelena i ukiseljenim pastrnjakom. Jelo završeno jelenjim demi-glaceom bogato je, sočno, kremasto i utješno te divan kontrast na pravi proljetni desert pastry chefa Roberta Bašića. Bijela čokolada, mousse od cikle, brunoise i svježe jagode, sladoled od Valrhona čokolade od jagoda te postojana pjenica od cikle poimanje su svježeg, laganog i ukusnog deserta. A nakon njega servirane praline od jagode i hrena te crne čokolade i prošeka - slatkiši kakve bismo rado vidjeli češće i na više mjesta. Ne smijemo preskočiti spomenuti i kako će vam na kraju ručka ili večere darovati mali poklon s lijepom pričom, koji puno govori o tradiciji, naslijeđu i okusima za koji se pobrinuo OPG Ćorluka nedaleko od Velike Gorice.
Doista još jedan degustacijski meni koji bismo željeli ponoviti. Vi to možete, ako ste korisnik Mastercard kartice, uz rezervaciju Passion Week iskustva za dvoje na platformi priceless.com, i to u istaknutim terminima za svaki restoran po cijeni od 75 eura po osobi. Rezervaciju možete obaviti i direktno u restoranima udruženja JRE-Hrvatska. Cijena ne uključuje vinsku pratnju, no svaki od restorana će vam rado predložiti što odabrati.
Passion Week with Mastercard ekskluzivno je dostupan u restoranima udruženja JRE-Hrvatska. I dok smo u sklopu ovog jedinstvenog gastronomskog doživljaja već uživali u svakom zalogaju menija koji su nam pripremili konoba Zijavica u Mošćeničkoj Dragi, restoran Badi u Lovrečici pokraj Umaga te plešivički restoran Korak, u travnju i svibnju imamo priliku okusiti neke nove priče i u:
• restoranu Navis (7. 4. - 13. 4.), Opatija
• Dubravkinu putu (14. 4. - 20. 4.), Zagreb
• konobi Boba (21. 4. - 27. 4.), Murter
• restoranu LD (28. 4. - 4. 5.), Korčula
• restoranu Plavi podrum (28. 4. - 4. 5.), Volosko (Opatija)
• konobi Kala (28. 4. - 4. 5.), Supetar (otok Brač)
• restoranu Pelegrini (5. 5. - 11. 5.), Šibenik
• restoranu Boškinac (5. 5. - 11. 5.), Novalja (otok Pag)
• restoranu Lemongarden (5. 5. - 11. 5.), Sutivan (otok Brač)
• restoranu Monte (12. 5. - 18. 5.), Rovinj
• restoranu Vila Rova (12. 5. - 18. 5.), Malinska (otok Krk)
• restoranu San Rocco (19. 5. - 25. 5.), Brtonigla.
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Mastercardom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....