Odgodite dijetu

Punjene domaćim sirom, rezane porculanskim tanjurićem... Počinju dani Esplanadinih štrukli

Od ovog tjedna pa sve do kraja mjeseca u Le Bistrou počinju dani obožavanog klasika koji ovdje spravljaju još od 50-ih godina prošlog stoljeća

Stiglo je doba godine kada se možemo prepustiti uživanju u okusu najpoznatijih zapečenih štrukli u gradu Zagrebu. Naime, u Le Bistrou hotela Esplanade Zagreb počeli su ovog tjedna Dani Esplanadinih štrukli pa je uživanje u ovoj poslastici, koja je tijekom godina stekla status specijaliteta hotela i postala sinonim za vrhunsku kvalitetu Esplanadine kuhinje, jedna od dobrih gastro preporuka ovog mjeseca.

image
Press

Za one koji možda ne znaju, Esplanadini štrukli pripremaju se ručno od tek nekoliko svježih sastojaka prema istom provjerenom receptu već više od pola stoljeća i upravo su zbog toga posebno cijenjeni. Tijesto se mijesi i razvlači preko cijelog stola dok ne postane sasvim tanko, poput plahte. Potom se puni svježim sirom, a štrukli se oblikuju tankim porculanskim tanjurićem, nakon čega se kuhaju na pari, pažljivo stavljaju u keramičku posudu, preliju finim vrhnjem i zapeku u pećnici dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Možete ih jesti kao predjelo, uz malo soli kao glavno jelo ili sa šećerom kao desert.

"Jedna porcija sastoji se od dva komada štrukli zapečenih u finom vrhnju, što je dovoljno da vas zasiti, a savršeno pristaju uz čašu vrhunskog vina ili pjenušca za potpun doživljaj. Siječanj je idealno vrijeme za prepuštanje ovom savršenom comfort foodu. Nismo bez razloga stekli opravdan status najboljih štrukli u gradu", ističe Ivan Trbušić, voditelj restorana Le Bistro.

Inače, ovaj tradicionalni specijalitet iz Hrvatskog zagorja nastao u brdovitu krajoliku, pokrivenom slikovitim pašnjacima i njivama, zaslužio je svoje neosporno mjesto u kulinarskoj ponudi zagrebačkog hotela Esplanade od njegovh početaka. Štrukli su prvi put pripremljeni u hotelu Esplanade još 1951. godine, a sve je počelo od ideje da se gostima i inozemnim uzvanicima na gala svečanostima ponudi nešto privlačno, izvorno i provjereno dobro iz različitih krajeva Hrvatske. Tadašnji chefovi prepoznali su vrijednost nacionalnih jela kao najprivlačniju pozivnicu za goste koji žele uživati u lokalnim delicijama, a štrukli su od tada nezaobilazan klasik svakog jelovnika hotela Esplanade. Prešavši put od seoskih kuhinja do elitnih restorana, ova ukusna poslastica dosegla je vrh ponude zahvaljujući svojoj kvaliteti, svježim sastojcima, ručnoj izradi i lokalnoj tradiciji. Esplanadine štrukle kušali su i brojni poznati i ugledni gosti tijekom boravka u Zagrebu.

image
Lili Bašić/press

Promotivna akcija Dani Esplanadinih štrukli traje do 31. siječnja 2025. i odnosi se isključivo na konzumaciju dviju porcija zapečenih štrukli u restoranu Le Bistro po promotivnoj cijeni od 17 € (redovna cijena jedne porcije je 12 €). Na kraju, naglasimo i kako se promocija ne odnosi na kupnju zamrznutih štrukli ili štrukli za van te da je s obzirom na prošlogodišnje gužve za vrijeme trajanja Dana Esplanadinih štrukli,poželjno napraviti rezervaciju na broj telefona +385 (0)1 45 666 11 ili e-mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. siječanj 2025 06:02