Iako je dostupna gotovo cijele godine, rotkvica najviše preplavi tržnice u pretproljetno i proljetno doba. Na tržnicama ima mlade salate, špinata, potočarke, mladog luka, ubrzo će na livadama i nasipima niknuti i divlji radič, odnosno maslačak, a rotkvica se sa svim nabrojenim odlično slaže u svim salatnim ili jušnim kombinacijama. Pušleki rotkvice na našim se tržnicama prodaju za četiri do pet kuna, što uistinu nije puno, a više su nego poželjne za uvrstiti ih u prehranu.
Lako su probavljive, izvrstan su izvor vitamina C, a osiguravaju i prilično obilnu količinu kalija, folata i dijetalnih vlakana. Djeluju i na izlučivanje sluzi iz dišnih organa pa se preporučuju jesti pri prehladi, gripi, dišnim infekcijama i kašlju, a smanjuju i glavobolju. Svi oni koji se bore s kilogramima neka je uvrste na svoj meni jer nemaju puno kalorija, a brzo zadovoljavaju glad.
Ne gule se, a kada se izrežu na kriške, ne smiju dugo stajati jer gube aromu i vitamine. Zbog svoje hrskave strukture idealne su u svim hladnim i toplim salatama, sendvičima, tjestenini, a dobre su i u kombinaciji s egzotičnim voćem. Mogu se i pirjati, čime im crvena boja prelazi u ljubičastu, te glazirati i kao takve poslužiti uz mesno pečenje. Pomiješane sa sirom i začinskim biljem mogu biti izvrstan namaz za kruh, a od njih se uz dodatak luka, peršina, limunova soka, maslinova ulja, soli i papra može načiniti relish.
Ima ih u svim nijansama crvene, mogu biti i ljubičaste, crveno-bijele i potpuno bijele. Kakve god boje kupili, ne bacajte njezine listove jer su i oni jestivi. Listovi rotkvice mogu se poslužiti kao samostalna salata ili u kombinaciji s drugim lisnatim salatama, kao krem-juha, a mogu se pripremiti i kao prilog uz meso ili ribu poput blitve ili špinata.
Iako je nezaobilazna uz uskrsnu šunku i jaja, kada vjerojatno nema stola na kojem se neće naći, probajte je ne zaboraviti i ostatak godine.
Na 100 g rotkvica sadrži:
Kalorije: 16 kcal
Vitamin C: 14,8 mg
Kalij: 146 mg
Kalcij: 25 mg
Proteini: 0,68 mg
Kolesterol: 0 mg
Masti: 0,10 g
Magnezij: 10 mg
Vlakna: 1,5 g
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....