DOBRA PREPORUKA

Samo Ivana Bekavac može natjerati ljude da čekaju u redu kako da bi pojeli vegansku sarmu (i to kakvu!)

Novootvoreni Studio 201 je toplo i nepretenciozno mjesto s dobrom hranom. Nije čudno što je već postalo tako velik hit

Još otkad je zatvorila svoj Kut u zagrebačkoj Varšavskoj ulici, fanovi njezine kuhinje čekali su da se baci na novi projekt, pokrene nešto gdje će se ponovno moći kušati njezina hrana, a onda je, nakon mjeseci rada na novom prostoru, Ivana Bekavac baš sve uspjela iznenaditi onime što je krajem ovog listopada prezentirala. U Petrovoj ulici, tek malo iznad Kvatrića, naime, sa svojom sestrom Marom Kraljević sada spaja hranu i cvijeće i stvara totalno drugačije, inovativno mjesto s dozom topline, šarma i nepretencioznosti.

U 201 Studiju nudi samo veganska i vegetarijanska jela, među kojima se trenutačno nalaze granola sa sojinim jogurtom, vege zdjela s humusom, sarma s heljdom, sendvič s gljivama, juha od buče, štrudla od jabuka i kolač od palente. I odmah ćemo vam reći, interes publike je zbilja velik, jer kada smo prije nekoliko tjedana prvi puta ovdje pokušali nešto pojesti, red za slobodan stol bio je toliko dugačak, a temperatura toliko niska da smo se brzo predomislili i u blizini potražili drugo mjesto za doručak. Zbilja ne znamo tko bi drugi uopće mogao zainteresirati, a zatim i natjerati goste da čekaju u redu na hladnoći kako bi pojeli, recimo, tanjur veganske sarme. Osim, naravno, Ivane Bekavac.

Velika pomoć u kuhinji Studija 201 je i chef Marin Petranović, s kojim je Ivana Bekavac radila već ranije. U njegove smo se vještine uvjerili i sami kada smo ovog ljeta na terasi poznate chefice kušali jela koja je Bekavac pripremala upravo uz veliku pomoć Petranovića i Dine Habulin.

image
Privatna arhiva

Hrana je ovdje, dakle, odlična, ali lagali bismo kada bismo rekli da smo nešto manje i očekivali. Isprobali smo gotovo sve s menija, od sarme u kojoj je Bekavac stvorila baš dobar balans kiselog i slanog, preko medene juhe od buče s brusketom, do među gostima 201 Studija sada već prilično popularan sendvič s gljivama, bešamelom i kiselim kupusom. Kod niti jednog jela nismo pronašli, a niti smo, zapravo, htjeli tražiti grešku, jer sva su bila slasna i ukusna i točno ono što nam je na hladno zagrebačko jutro, nakon obilaska tržnice, i trebalo. A uz to, osjećali smo se baš ugodno i sve što smo htjeli bilo je upijati toplu atmosferu koja je vladala prostorom.

ŠTO PITI I KAKVE SU UOPĆE CIJENE?

Osim hrane, u Studiju 201 uživati možete i u šalici kave (Lively Roasters), matche, cappuccina i bijele kave. Cijene se kreću od 1,90 do 3,50 eura, a dodatak zobenog mlijeka dodatno se naplaćuje 0,50 eura.

Nude i domaći cijeđeni sok od naranče, cikle i đumbira, čaj, domaći ledeni čaj, mimose i pivo Garden Breweryja. Cijene bezalkoholnih pića kreću se oko 3 eura, a alkoholnih od 3 do 5 eura.

Nude i grickalice, točnije miks orašastih plodova i kikiriki, po cijeni od 1, odnosno 2,50 eura.

Cijene hrane kreću se od od 4,50 eura za slastice, do 8 eura za konkretnija jela.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Nakon što smo kasni doručak ili rani ručak, kako vam je draže, završili slatkom štrudlom od jabuka i keksom, koji za 201 Studio radi Jelena Markota, zaključili smo da nam je sada, kada smo ovo mjesto i sami doživjeli, potpuno jasna velika zainteresiranost zagrebačkih gurmana. I još važnije, shvatili smo koliko je zapravo dobro da se Ivana Bekavac napokon vratila na scenu, jer jela kakva kuha ona, malotko može izmisliti i izvesti, a koncept kakav je sa svojim suradnicima predstavila u 201 Studiju, malotko bi mogao iznijeti na ovaj način. U 201 Studio zbog svega toga sigurno ćemo još svratiti. A trebali biste i vi.

201 Studio radi od utorka do petka od 8 do 16 sati, a subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati. Nalazi se na adresi Petrova ulica 31.

ŠTO SE NUDI OD CVIJEĆA?

Za cvjetni dio projekta zadužena je sestra Ivane Bekavac, Mara Kraljević, koja ovdje radi bukete, vijence i druge ukrasne aranžmane. Više o svemu možete saznati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 15:16