Ovo je vijest dana!

Slavonska kobasica je novi hrvatski zaštićeni tradicionalni proizvod

 Marko Miščević/Cropix
Europska komisija je odobrila "Slavonsku kobasicu" kao novu zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla #PGI!

Odlukom Europske komisije "Slavonska kobasica" je postala 41. hrvatski zaštićeni tradicionalni proizvod i trebala bi dodatno doprinijeti brendiranju Slavonije i Baranje. Tu su još, samo da podsjetimo na neke, Baranjski kulen, Bjelovarski kvargl, Brački varenik, Bračko maslinovo ulje, Dalmatinska janjetina, Dalmatinska panceta, Dalmatinska pečenica i Dalmatinski pršut, Drniški pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Meso istarskog goveda-boškarina/meso istrskega goveda-boškarina, Istarski pršut, Istra (ekstra djevičansko maslinovo ulje), Korčulansko maslinovo ulje, Krčki pršut, Krčko maslinovo ulje, LIčka janjetina, Lički krumpir, Lički škripavac, Malostonska kamenica, Međimursko meso ‘z tiblice, Neretvanska mandarina, Ogulinski kiseli kupus/Ogulinsko kiselo zelje, Paška janjetina, Paška sol, Paški sir, Poljički soparnik/Poljički zeljanik/Poljički uljenjak, Rudarska greblica, Samoborska češnjovka, Slavonski kulen/Slavonski kulin, Slavonski med, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinski klipič, Varaždinsko zelje, Zagorski bagremov med, Zagorski mlinci, Zagorski puran, Zagorski štrukli/Zagorski štruklji...

"Slavonska kobasica" je trajna fermentirana kobasica proizvedena od usitnjenog svinjskog mesa i slanine, u kojoj udio mesa iznosi najmanje 70 posto, a radi se uz dodatak kuhinjske i začina, najčešće usitnjene slatke i ljute paprike, a može se dodati i mljeveni papar, te se nadjeva u svinjsko tanko crijevo, stoji između ostalog u objašnjenju odluke Europske komisije.

image
Marko Miščević/Cropix

Proizvodni proces, dodaju, traje najmanje 45 dana tijekom kojeg se sirova "Slavonska kobasica" sukcesivno podvrgava procesima fermentacije, dimljenja, sušenja i zrenja.

Cilj je politike kvalitete EU-a zaštititi nazive određenih proizvoda radi promicanja njihovih jedinstvenih karakteristika povezanih s njihovim zemljopisnim podrijetlom i tradicionalnim umijećem i vještinama.

Odluku Europske komisije u cjelosti možete pogledati ovdje.

Uz ovako dobre vijesti valja i proslaviti, a kako drugačije nego receptima sa slavonskom kobasicom! Stoga donosimo nekoliko recepata za inspiraciju i video vodič kako ih možete napraviti sami.

PEČENA SLAVONSKA KOBASICA AROMATIZIRANA GRAŠEVINOM I SATARAŠ S JAJIMA

Po receptu Tomislava Špičeka

MOĆAN RAGU OD ČETIRI VRSTE JEZIKA

VIDEO RECEPT: A možete ih probati napraviti i sami, evo kako!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2024 15:32