I BILO JE ODLIČNO

SLUČAJAN EDITORIJAL: Skuhali smo ručak koji smo namjeravali pojesti u pauzi snimanja sasvim druge teme!

 Berislava Picek / Hanza Media
Ovaj naš mali editorijal u novinama je završio sasvim slučajno. Bilo bi zaista glupo i neistinito reći kako smo sve isplanirali, odredili datum, mjesto i vrijeme snimanja te kuhali baš za ovo snimanje.

Ne, kuhali smo za sebe. Skuhali smo ručak koji smo namjeravali pojesti u pauzi snimanja sasvim druge teme koju smo, pak, planirali. U fokusu su nam taj dan bile dunje, one koje ćete ugledati na stranicama ovog magazina, a kad smo završili branje i kuhanje, uslijedio je predah za stolom. Zasluženi. Jer, dunje su nas bogovski namučile. Dobrano smo se preznojili dok smo ih obradili, odnosno ogulili, izdubili, skuhali.

Zagreb, 131017.
Jesenska jela; grah s kobasicama i suhim mesom, domaca ukiseljena paprika,slozenac od staroga kruha s sunkom, domaci kruh; rakija, vino.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Tvrde su, pružaju otpor, ali nismo ni mi mačji kašalj, uporni smo i za dobru hranu spremni na sve izazove. Dakle, bez obzira na dunje u loncima i tavama, mi smo si osigurali i pravi jesensko-zimski obrok; varivo od mladog graha (pospremljenog na vrijeme u zamrzivač za zimske dane), kuhana suha rebra, kobasice i špek te pogaču. Naravno, bilo je tu zimnice; kiselih paprika i krastavaca, a imali smo i desert; najobičniju, ali tako slatku pitu od jabuka s orasima. Za nas nema ništa bolje ni ljepše nego sjesti zajedno za stol, družiti se uz brižno pripremljenu hranu, skuhanu da nekog obraduje, da nas spoji.

Zagreb, 131017.
Jesenska jela; grah s kobasicama i suhim mesom, domaca ukiseljena paprika,slozenac od staroga kruha s sunkom, domaci kruh; rakija, vino.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Da, utažili smo glad, mljackali smo, bili smo siti. No, to nije toliko bitno, bili smo sretni jer smo taj dan proveli u prirodi, na jesenskom suncu, na seoskom zraku i bili smo zajedno. A taj prosti grah bio nam je najgenijalnija moguća hrana. Doduše, moji mama i tata, draga Berislava (fotografkinja), kolege i prijatelji koji vole ono što skuham, možda i nisu objektivni kad su moji kulinarski pothvati u pitanju, no meni je srce puno jer sam nekog usrećila. A znam i da sam dobro skuhala.

Grah varivo sa suhim mesom

Zagreb, 131017.
Jesenska jela; grah s kobasicama i suhim mesom, domaca ukiseljena paprika,slozenac od staroga kruha s sunkom, domaci kruh; rakija, vino.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Složenac od starog kruha

Berislava Picek / Hanza Media

Brza pogača bez kvasca

Zagreb, 131017.
Jesenska jela; grah s kobasicama i suhim mesom, domaca ukiseljena paprika,slozenac od staroga kruha s sunkom, domaci kruh; rakija, vino.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2024 05:37