JESTE LI IH VEĆ POSJETILI?

STARA BISKUPSKA PALAČA KAO GASTRO MEKA OTOKA: Korčulanski raj za hedoniste!

 Milan Sabic / CROPIX
Punih pet godina trajalo je preuređenje stare biskupske palače u ekskluzivni hotelski smještaj u korčulanskoj gradskoj jezgri

Britanski bankar Michael Unsworth i njegova supruga Maša iz korčulanske obitelji Lozica još su krajem 2004. kupili staru biskupsku palaču, zapravo cijeli jedan sklop od više njih, u korčulanskoj gradskoj jezgri. Punih pet godina trajalo je preuređenje tog prostora u ekskluzivni hotelski smještaj. Kada su 2009. napokon otvoreni interijeri današnje Palače Lešić Dimitri, mnogima je zastao dah: šest luksuznih apartmana veličine od 45 do 165 četvornih metara, unutar drevnih povijesnih zidina, s namještajem i predmetima koji prizivaju vrijeme i duh Marka Pola, iz njegove rodne Korčule i nove postojbine Venecije, s njegovih putovanja Putem svile - iz Kine, Indije, Cejlona, Perzije.

Taj spektakularni spoj drevnog ambijenta i super modernog stanovanja odmah je pribavio tom ekskluzivnom mjestu pet zvjezdica. UKUS GOSTIJU Upravo u to vrijeme, 2009. godine, Unsworth upoznaje Slavonca Dražena Matkovića, današnjeg menadžera, suverenog vodiča kroz jela i vina što ih nudi Palača Lešić Dimitri.

- Često sam s prijateljima iz Slavonskog Broda ljetovao na Korčuli. Ovdje mi je bilo tako lijepo da sam svoj boravak uvijek nastojao što više produljiti. Tako sam odlučio jednu sezonu ovdje raditi u restoranu kao konobar. Baš sam tu upoznao Michaela, dolazio je ovamo s kćerima, i malo-pomalo našli smo se na temama o vinu - sjeća se danas Dražen tih susreta otprije gotovo deset godina. Michael Unsworth pozvao je Dražena u London i osigurao mu školovanje na WSET-u, Wine and Spirit Education Thrust, najpoznatijoj svjetskoj vinskoj školi, pravom vinskom Oxfordu. Tamo je Dražen Matković naučio sve o vinima, o njihovoj prezentaciji svakom gostu iz bilo kojega dijela svijeta. Savjetovao je gostima vrstu vina prema jelu i prema ukusu gosta, a ne prema tome koje on sam vino voli.

Korcula, 270618.
Palaca Lesic Dimitri u Korculi.
Na fotografiji: glavni sommelier Drazen Matkovic.
Foto: Milan Sabic / CROPIX
Milan Sabic / CROPIX

Što se tiče vinske karte, status vrhunskog restorana podrazumijeva da na svojoj listi ima neka od najpoznatijih svjetskih vina. Dražen o tome ima svoje mišljenje:

- Ne trebaju nam strana svjetska vina jer mi već tu blizu imamo svoja vrhunska svjetska vina i u samom smo središtu područja iz kojih dolaze: tu je Grk iz Lumbarde, Pošip iz Čare, Postup preko s Pelješca, a imamo i ostala vrhunska vina poznatih slavonskih, istarskih i ostalih vinara.

Tako je Dražen, osim ovdašnjih, prigrlio i sva ostala hrvatska vrhunska vina koja s punim pouzdanjem može i zna približiti i najprobirljivijem ljubitelju dobre kapljice. Vinski podrum Palače trenutačno čuva vinsko blago vrijedno pedesetak tisuća eura.

Dok je Dražen Matković svoj vrhunski status stjecao sklonošću i vrhunskom školom, drugi Slavonac Palače Lešić Dimitri, njezin Head Chef Marko Gajski iz Nove Gradiške, to je postao zahvaljujući svojoj sklonosti kuhanju kao hobiju i kasnijim profesionalnim iskustvom. Naime, Marko je počeo kao školovani informatičar pa je jedno vrijeme bio broker na Zagrebačkoj burzi, a kada je 2009. kriza učinila svoje, okrenuo se kuhinji. Poslije uspješnog nastupa na TV Masterchefu dobio je gažu kao šef kuhinje na Hvaru, potom u Splitu, da bi ga prošle sezone pozvali za Head Chefa Palače Lešić Dimitri.

Korcula, 270618.
Palaca Lesic Dimitri u Korculi.
Na fotografiji: glavni chef Marko Gajski sa svojim timom.
Foto: Milan Sabic / CROPIX
Milan Sabic / CROPIX

Korcula, 270618.
Palaca Lesic Dimitri u Korculi.
Na fotografiji: glavni chef Marko Gajski i glavni sommelier Drazen Matkovic.
Foto: Milan Sabic / CROPIX
Milan Sabic / CROPIX

- Najvažnije je za novi duh Korčule to da mi međusobno ne konkuriramo, da se ne borimo za gosta, nego se dogovaramo kako bi svi naši gosti bili zadovoljni i kako bismo mi svi u tom zajedništvu prosperirali - ističe Marko, aludirajući i na to da je Korčula postala novi Santorini.

A zatim nam Marko izlaže tajnu svoje kuhinje koja se zasniva na starim jelima, ali na njegov način - od Viške pogače do prepelice koja je ovdašnji hit jer ih je Korčula puna, a lov na njih je ovdje omiljena zabava.

Marko gajsko
Komiska pogaca
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

- Jela su jednostavnih naziva, bez mistifikacije i zbunjivanja gosta kompliciranim opisom i sastavom - dodaje Marko. Tako Head Chef Marko Gajski sa svojim poznatim starim jelima, ali pripremljenim na moderan način, baš kao što je i uređena cijela Palača Lešić Dimitri, može zadovoljiti i najfinije nepce. A Dražen Matković sa svojim slavonskim šarmom i londonskom školom osvojio je i osvaja i goste i cijeli otok. Voli ljude, druženje i priču pa ga smatraju jednim od najomiljenijih ljudi na Korčuli. Dražen u šali dodaje kako su tome pridonijeli i kulen i kulenova seka

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2024 12:01