
Od davnina malostonska kamenica budi zanimanje gastro znalaca iz cijelog svijeta. Od cara Franje Josipa pa sve do danas, Ostrea edulis se ne odbija. Naravno, u ograničenim količinama, jer ona je ekskluzivna i posebna. A ožujak je mjesec u godini kad je u stađunu, kada je njen vrhunac dozrijevanja. Tada je najpunija i najukusnija.
I premda će vam mnogi reći kako je malostonska kamenica najbolja svježa s tek nekoliko kapi domaćeg limunova ili narančina soka, s njom se mogu napraviti i uzbudljiva jela, kao što je rižot koji smo imali prilike kušati u Bota Šarinom restoranu u Malom Stonu, o čemu smo vam pisali ovdje.
Međutim, upravo ovih dana, restorani Bota Šare kamenicu predstavljaju u posebnom društvu. I ovoga puta ne s pjenušcem, kako biste možda pomislili. Don Paloma Adriatica koktel je koji ćemo po prvi puta kušati uz kamenice. U ovom signature Botinom koktelu plodovi su dubrovačkog Primorja. Lavanda, grejp i neizostavna, čuvena, stonska sol u koktelu, kamenicama će dati do sada neistražen okus. Ovaj spoj tako predstavlja novo putovanje okusima. Naime, spoj kraljice među školjkama i osvježavajućeg koktela mogao bi vam se svidjeti. Don Julio Blanco predstavlja srce ovog koktela, a ono što ga čini posebnim je pažljivo birana plava agava koja se ručno bere i obrađuje s velikom pažnjom. Proces destilacije je precizan, a rezultat je glatka, svilenkasta tekila s izrazitim notama citrusa i agave koja savršeno nadopunjuje i ovaj koktel.
Međutim, obitelj Šare u restoranima u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku i Malom Stonu, osim uz koktel i svježe, kamenice ovih dana poslužuju i u čarobnoj juhi, spremljene na gradele ili pak u tempuri. Podsjetimo, kroz više generacija, obitelj Šare kamenicama posvećuje puno pažnje. Oni ih, za one koji ne znaju, i uzgajaju, što nije nimalo lako, jer da bismo ih mogli konzumirati potrebne su tri izazovne godine kako bi svaka školjka narasla.
Inače, kamenice po hranjivosti zauzimaju visoko mjesto i prava su gastro delicija. Unosom 5 do 6 kamenica srednje veličine pet do sedam puta mjesečno postiže se dovoljan unos omega 3 masnih kiselina potreban za zdravo funkcioniranje ljudskog organizma. No, kamenice su i izvor vitamina A, B1, B2 i B3, C i D, esencijalnih aminokiselina. Nije na odmet dodati i kako samo šest kamenica sadrži 32 mg cinka što je približno 291 posto dnevnih potreba čovjeka.
Poželite li ih probati, sad je pravo vrijeme! A želite li probati baš naše, one s juga Hrvatske, tada znate gdje ih potražiti. I svakako ih isprobajte u ovoj dosad neistraženoj kombinaciji okusa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....