„Sve guramo pod tepih. Postoji problem koji se ne rješava, ali moramo biti iskreni sami smo si krivi za to. Od 40 godina staža, 30 sam posvetio kamenicama i između ostalog i doktorirao na njima.“ započeo je gospodin Onofri.
Što se tiče NORO virusa on je vrlo opasan za malu djecu, ali kod odraslih uzrokuje probavne smetnje koje traju između 24 i 48 sati, ipak, ne možemo govoriti o nečemu što je opasno po život. Također, imajmo na umu kako se tegobe javljaju kod konzumacije sirovih namirnica, ako se školjke termički obrade, virus se ubija. Školjke su posebno osjetljive u tom slučaju jer se hrane planktonima i kroz jednu kamenicu dnevno prođe oko 200 litara mora, tako da je koncentracija bakterija u samoj školjci 20 puta veća.
„Sad se dignula hajka oko NORO virusa, ali istu stvar smo imali prije tri godine. Potpuno istu. I evo što smo naučili i promijenili? Ništa. I to je prošlo i sve je ostalo po starom. Tako će i sadašnja situacija proći, zaboraviti se, a neće se riješiti problem.“ rekao nam je gospodin Vlado.
Naime, problem leži u nesređenom kanalizacijskom sustavu. Osamdesetih godina prošlog stoljeća, Neum je sredio taj problem i uložilo se 5 milijuna dolara te se Hrvatska bila obavezna priključiti na taj sustav. Koji je sadržavao tri cijevi i jednu rezervnu na gradić koji je trebao imati do 50 000 ljudi. Prije je svaka kuća imala septičku jamu što nije bio problem, ali tijekom vremena kao gljive poslije kiše nicali su apartmani i te iste septičke jame više nisu mogle izdržati takav pritisak. Negdje je naprosto sve to moralo izaći – objasnio nam je Onofri.
Ipak, moramo znati i drugu stranu priče.
„Ovakvo što se stalno događa kako u zemlji tako i u svijetu. Recimo Francuzi su od svojih kanalizacijskih sustava napravili prave atrakcije. Ali o tome nitko ne govori! Nitko ne govori kako se pokraj uzgajališta nalazi cementara i problem s teškim metalima. Mi smo za njih kamilica! Mi smo doista pravi sretnici što imamo čisto more koje je prve kategorije i zbog vlastitog nemara, aljkavosti, drugih prioriteta upropastit ćemo brend malostonske kamenice. Naprosto se zna procedura, kad se nađe takva bakterija ili virus školjke se ne konzumiraju dok kontrola ne pokaže kako su opet sigurne za konzumaciju. – nadodao je gospodin Vlado pa nastavio – kao i sve u životu, vraća ti se onoliko koliko uložiš. Primjerice vlasnik restorana Koruna u Malom Stonu uložio je u bazene za purifikaciju i on s ovakvim situacijama neće imati problema jer crpi more s 46 metara dubine i bakteriološki je voda izvrsne kakvoće.“
Stalna kontrola je apsolutno nužna jer školjke će ponovno biti u redu za konzumaciju, ali pitanje kanalizacijskog sustava mora riješiti što hitnije.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....