Tarte od smokava s glazurom od naranče

Kad sam prošle godine u restoranu „Motto am Fluss“ (Motto na rijeci) u Beču kušala tortice sa smokvama, bila sam toliko oduševljena da sam ih već slijedeći dan pokušala pripremiti. Onako bez recepta, tek vodeći se nazivom deserta i njegovim sastojcima. U jelovniku su bile nazvane tartlettes tatin i iako mi je bilo sumnjivo da su to doista tatin (takozvane preokrenute tortice gdje se voće peče na dnu), prvi je pokušaj bio upravo na taj način i bio je neuspješan kao i onaj koji je uslijedio. Kad mi je postalo jasno da to s tarte tatin nije moglo imati veze, odlučila sam zamoliti za recept. I dobila sam ga, uz pozdrav šefa kuhinje Maria Bernatovića kojeg smatraju za jednog od najzanimljivijih kuhara u Beču :) . No Mariu, koji je porijeklom iz Hrvatske i koji je restoranu donio čak dvije tzv. Haube (kuharske kape, nešto poput zvjezdica iz Michelinovog vodiča), ću posvetiti poseban post a vama prenijeti recept dok još traje sezona svježih smokava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2024 14:05