Tjedni meni: isplanirajte si ručak za cijeli tjedan

Novi je tjedan pred nama, a to između ostaloga znači i sedam novih ručkova.

Dosta vam je više rutinskog kuhanja, uvijek po istom principu? Unesite ovog tjedna neku promjenu u svoj meni. Slijedi naših sedam prijedloga.

Lungić s gljivama i crnim maslinama

  • 1 svinjski lungić
  • 500 g smeđih šampinjona
  • 2-3 žlice crnih maslina bez koštica
  • 1 luk
  • 1 dl bijelog vina
  • maslinovo ulje
  • malo maslaca
  • svježi bosiljak i timijan
  • 2 režnja češnjaka
  • sol
  • papar

Priprema: Lungić izrežite na prst ili prst i pol debele komade. Posolite ga i popaprite te prelijte s maslinovim uljem i na njega stavite koju grančicu timijana. Izrežite gljive na deblje komade, a masline na kolutiće. U dublju i veću tavu stavite žlicu maslaca pa na njemu zapecite meso nekoliko minuta sa svake strane. Podlijte ako treba s malo vode. Izvadite meso i vratite ga na tanjur. U istoj tavi na zažutite sitno nasjeckan luk, dodajte gljive, masline, usitnjen češnjak te podlijte s malo vode. Ubacite bosiljak ili peršin. Dinstajte gljive desetak minuta, pa vr atite meso u tavu, zalijte sve bijelim vinom i pustite par minuta da se krčka dok vino ne ispari. Poslužite s kuhanim krumpirom ili njokima.

45 minuta / 65 kn

Juha od rajčice sa špagetima

  • 0,5 l soka od rajčice
  • 1-2 žlice pirea od rajčice
  • 150 g špageta
  • žlica brašna
  • maslinovo ulje
  • voda ili povrtni temeljac
  • peršin
  • 1 lovorov list
  • sol i papar

Priprema: Na malo ulja popržite brašno pa dodajte sok od rajčice i pire od rajčice, dobro promiješajte kako biste izbjegli stvaranje grudica. Nalijte vode onoliko koliko želite da juha bude gusta, odnosno rijetka. Opet promiješajte. Dodajte lovorov list te pustite da se kuha desetak minuta. Špagete izlomite na dužinu koja stane u žlicu kako biste jednostavnije jeli juhu. Zakuhajte ih u vreloj juhi da ostanu al dente. Izvadite lovorov list i posolite juhu. Poslužite u zdjelicama sa sitno sjeckanim peršinovim listom ili bosiljkom te, po želji, popaprite.

Savjet: juhu možete napraviti i od svježih rajčica ili pelata. U juhu možete zakuhati noklice, rižu, rezance ili je jedite sa ribanim sirom i kruhom.

20 minuta / 15 kn

Dinstana teleća jetrica

  • 500 g telećih jetrica
  • 2 glavice luka
  • 1 dl bijelog vina
  • 1 mrkva
  • 30 g maslaca
  • maslinovo ulje
  • sol
  • bijeli papar

Priprema: Operite, osušite i narežite jetrica na manje komadiće, odnosno trakice. Zagrijte u tavi maslinovo ulje te na njega dodajte na tanke kolutiće narezan luk te naribanu mrkvu. Kad luk postane staklast a mrkva omekša, dodajte narezana jetrica. Posolite, podlijte s malo vode i bijelog vina i pirjajte na laganoj vatri petnaestak minuta. Ako želite možete dodati i malo sjeckanog peršinovog lista. Jetrica okrenite da se zapeku s obje strane, te sve promiješajte da se okusi prožmu. Ako je potrebno, podlijte s još malo vode. U tavu pred kraj dodajte malo maslaca, popaprite jetrica i poslužite ih uz palentu, pire krumpir ili rižu, te neku lisnatu salatu.

Savjet: pazite da ne prepečete jetrica, dapače, ona moraju ostati malo roskasta iznutra.

25 minuta / 25 kn

Salata s ciklom, bundevom i sirom

  • 2 kriške pečene bundeve
  • 200 g cikle
  • žlica suhih brusnica
  • žlica bundevinih koštica
  • šaka rikule ili ricaste zelene salate
  • maslinovo ulje
  • jabučni ocat ili aceto balsamico
  • sol

Priprema: Skuhajte i ogulite ciklu te je izrežite na tanke kolutove ili na deblje kriške, kako volite. Ciklu i ne morate kuhati jer je odlična i sirova, ali je takvu narežite na što tanje kriške. Ispecite manji komad bundeve te je izrežite na kockice ili tanje kriške. Rikulu ili salatu operite pa je iskidajte na manje komade. Začinite salatu solju, octom i maslinovim uljem, te je stavite u zdjelu, na nju poslažite narezanu bundevu i ciklu, pospite sve suhim brusnicama i bundevinim sjemenkama, posolite pa sve pokapajte s još malo maslinova ulja i octa. Povrh svega poslažite narezane kriške mekog kozjeg sira, a ako je tvrđi, izlomite ga prtima.

70 minuta / 30 kn

Varivo od slanutka i svinjetine

  • 300 g slanutka
  • 200 g rajčica
  • 300 g svinjetine
  • peršinov list
  • 1 veći luk
  • 2 režnja češnjaka
  • lovorov list
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje

Priprema: Slanutak namočite večer prije. Drugi dan ga ocijedite i isperite pod mlazom vode i stavite ga kuhati u vodu u omjeru 1:3. Kuhajte ga sat i pol. Na ulju zažutite nasjeckani luk pa ga dinstajte dok ne postane staklast, a zatim dodajte na kockice narezanu svinjetinu te je kratko zapecite. Ubacite cherry rajčice, nasjeckani češnjak, peršinov list i lovor, podlijte vodom ili temeljcem. Pustite da se kuha oko sat na laganoj vatri, odnosno dok meso potpuno ne omekša. Pola sata prije kraja kuhanja u lonac dodajte prethodno skuhani slanutak te pustite da se sve zajedno kuha dok se okusi ne prožmu. Posolite i popaprite pa poslužite uz tamni kruh i salatu od matovilca ili neku drugu lisnatu salatu.

120 minuta / 50 kn

Losos s umakom od kopra i hrena

  • 2 odreska svježeg lososa
  • vezica svježeg kopra
  • 1 kiselo vrhnje s 30% m.m.
  • 2 žlice hrena
  • sol
  • crni i crveni papar
  • maslinovo ulje

Priprema: Odreske lososa prerežite na pola kako biste dobili četiri manja odreska. Posolite ih i popaprite crnim i crvenim paprom. U zagrijanu grill tavu stavite maslinovo ulje pa na njemu ispecite losos, prvo stranu s kožom. Pecite ih nekoliko minuta sa svake strane, ne treba im dulje. U manju posudu stavite vrhnje, dodajte mu hren i sitno sjeckani svježi kopar. Poslužit će i suhi ako nemate svježi. Dobro promiješajte i pustite oko pet minuta na vatri uz povremeno miješanje. Neka umak ne bude prerijedak, ali ne smije biti ni pregust. Losos prelijte umakom od kopra i hrena i poslužite uz kuhani krumpir kojemu dodajte malo maslaca, a možete ga posuti i s nasjeckanim peršinom ili koprom.

20 minuta / 80 kn

Svinjski ražnjići s kus-kusom

  • 500 g svinjetine
  • šalica kus-kusa
  • 1 crvena paprika
  • 1 manji luk ili poriluk
  • peršinov list
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje

Priprema: Meso izrežite na kockice te ih nabodite na štapiće za ražnjiće, posolite, popaprite pa premažite maslinovim uljem. Meso možete marinirati i dan ranije, a možete mu dodati i začine koje volite, kao naprimjer ružmarin ili majčinu dušicu. U tavi na malo maslinova ulja zažutite nasjeckani luk (može i poriluk), dodajte na kockice narezanu papriku i nasjeckani peršino v list, podlijte s malo povrtnog temeljca ili vode pa dodajte kus-kus. Pustite neka se malo poprži, pa podlijte opet temeljcem ili vodom. Kus-kus je kuhan za nekoliko minuta. Ispecite ražnjiće na maslinovu ulju na grill tavi dok se lijepo ne zapeku. Servirajte ih na kus-kusu, a uz njih poslužite salatu od mini rajčica i matovilca.

30 minuta / 50 kn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. prosinac 2024 16:25