To treba probati

Tom Gretić gostuje u Puli, meni koji je pripremio više je nego dobar povod da se uputite u Istru

U goste ga dovodi Marko Lukež, vlasnik Smoked Bar & BBQ-a, koji je ove sezone gostovanjima poznatih chefova obogatio istarsku gastro scenu

Tom Gretić, jedan od najpoznatijih i ponajboljih hrvatskih chefova, dolazi u goste u Smoked Bar & BBQ! S karijerom koja ga je vodila od Zagreba i Rovinja do Dubaija, Švicarske i kultnog restorana Ikarus u Hangaru 7, Gretić je kuhao za zvijezde poput Stinga, Rolling Stonesa i Billa Clintona, a sada će tu čast imati nekolicina onih koji na vrijeme rezerviraju svoje mjesto za večeru koju priprema u restoranu Marka Lukeža u Puli na adresi Ul. Rimske centurijacije 67. Naime, tamo gdje je nekad bio El Pulari Mexican, već je neko vrijeme Smoked Bar & BBQ, o kojem smo vam pisali ovdje, koji se brzo profilirao u mjesto gdje se ide na pošten ručak, intimnu večeru, ali i u izlazak.

image

Marko Lukež, Smoked BBQ & Bar

Goran Šebelić/Cropix

Sin velikog gastropisca Franka Lukeža, kako nam je ispričao, gostovanjem chefa Gretića nastavlja niz jesensko-zimskih gostvanja poznatih hrvatskih chefova čija jela spaja s istarskim vinima te će ih nakon Pere Savanovića i vina Tomaz te Maria Mandarića i Vina Trapan, biti još barem dva. Ovoga puta, meni u pet sljedova spojiti će s vinima Matošević.

image

Pero Savanović i Marko Lukež s timom restorana Smoked BBQ & Bar na prvoj gostujućoj večeri

Ustupljena fotografija

Po cijeni od 85 eura po osobi gosti će kušati pet doista zanimljivih jela uparenih s odabranim vinima. Za početak je chef Gretić odlučio servirati janjeći tartar dimljen na sjenu, fermentirani senf, mousse od pečenog češnjaka i maslac s inćunima. Uz ovo će se jelo točiti Matoševićev "Unfinished" Teran 2024. Nakon toga slijedi Alba Robinia 2020 uz carpaccio od jakobove kapice, mariniranu bijelu rotkvicu, kremu od paljenog poriluka, umak od kave i svijetlog misa s kavijarom od mrkve.

image

Ivica Matošević

Matija Đanješić/Cropix

Gretić će niz nastaviti tostiranim filetom od sipe s lomljenim zrnom kakaa, curryjem od krakova sipe, kremom od bundeve te listovima prokulica na maslacu. Kao pratnje ovom jelu odabrana je Grimalda bijelo 2021, nakon koje slijedi Grimalda plava 2021 i flank steak s green egg krumpirom u pepelu od kelja, pečenom ciklom, junećim glaceom sa zimskim tartufima, mladim lukom i kremom od čičoke. Za kraj, uz arhivski Secret bijeli poznati chef prepoznatljivog stila priprema baskijsku zapaljenu tortu od gorgonzole s umakom od lješnjaka.

Mislimo da na ovo ne treba ništa više dodati - dobili smo više nego dobar razlog za vikend izlet u Istru!

Rezervacije za večeru koja će se održati u petak, 28. veljače, su otvorene, a možete ih napraviti i telefonski na broj 091 510 2567.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. veljača 2025 06:02