Trešnje na tri sočna načina

Prve trešnje pojavile su se na tržnicama već u svibnju, no svi oni koji ih željno iščekuju cijelo proljeće, ovaj mjesec doći će na svoje. Njezino službeno ime je cerasus, a dolazi od imena grada u Maloj Aziji, Kerasosa oko kojega su rasle u velikim količinama. Iako su izgledom bliske višnjama, a i engleski naziv im je vrlo sličan (sweet cherry) zbog toga što je višnja zapravo hibrid trešnje i divljih, kiselih plodova, one se uvelike razlikuju okusom. Razlikujemo trešnje s mekanijim i tvrđim, hrustavim mesom, dolaze u crvenoj i žutoj boji, a ima ih preko 1000 sorti. Bogate su prehrambenim vlaknima, vitaminima C, B, A, sadrže mnogo minerala, posebno kalcija, željeza i kalija, ne sadrže masnoću i pune su vode (preko 80%) pa su idealne za svaku kuru mršavljenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2024 09:24