STIGAO JE!

U prodaji je proljetni broj magazina Dobra hrana

Na više od 200 stranica našeg novog kolekcionarskog izdanja donosimo puno inspirativnih priča i recepata, dobrih savjeta, ali i ideja kojima ćete i sami zašareniti jelovnik ovog proljeća!

Naslovnicu za ovaj, proljetni broj Dobre hrane snimili smo tamo gdje bismo to najmanje očekivali - u selu Topići podno Biokova, gdje u kućici od 15 kvadrata smještenoj u masliniku živi Tanja Šošić, sasvim posebna pojava na našoj sceni. Mlada žena koja u sezoni vodi svoj restoran Plima na plaži u Brelima, gdje je glavna slastičarka - završila je dvije godine prestižne škole Le Cordon Bleu - predstavila nam se jelima kakva nećete pojesti nigdje drugdje, od namirnica za koje možda nikada niste čuli, a ubrala ih je ili iskopala sama. Jedno takvo jelo, ovo s naslovnice, njezina "divlja juha", najproljetniji je tanjur koji smo uopće mogli zamisliti.

image

Dobra hrana, proljeće 2025.

Kreativno rješenje naslovnice Vesna Veselić; fotografija Tomislav Krišto/Cropix

NE PROPUSTITE! Novi broj magazina Dobra hrana na više od 200 stranica u prodaji je od četvrtka, 10. travnja 2025.

I sam je taj divni tanjur, uostalom, napravila sama. Jer ona baš sve radi sama, i još se pritom stigne baviti alpinizmom, speleologijom, članica je Gorske službe spašavanja, dobrovoljni vatrogasac i još štošta drugo… Zamislite što tek njoj znači proljeće! A zašto joj je Željka Klemenčić, koja je s njom provela dva burna biokovska dana, dala indijansko ime "Ona koja ide okolnim putem", vrijedi pročitati.

image

Tanja Šošić i Željka Klemenčić provele su zajedno dva dana podno Biokova

Tomislav Krišto/Cropix

Puno je proljetnih tema u ovome broju. Priredili smo vam, uostalom, i pravu malu abecedu proljetnih motiva koja donosi i prigodne recepte, uz neizbježne zvijezde uskrsnog stola. A tu su i reportaže o premanturskoj rakovici i berbi šparoga na Pagu, također s dobrim i inspirativnim receptima. Naši suradnici Gastronomadi u Gastrolabu se bave načinima na koje možemo sačuvati medvjeđi luk i izvan sezone te kako ga maštovito i praktično koristiti u kuhinji. A na četiri provjerene splitske restoranske adrese - u Dvoru, PiNKU, Delistešu i Villi Spiza - ponudili su nam svoje interpretacije jela nadahnutih onom starom dalmatinskom: U po‘ marča sipa i komarča.

image

Naša Slavica Šagolj skuhala je neka od jela za našu proljetnu abecedu

Berislava Picek/Cropix

Teddea Senjanović, pak, okupila je naše znanstvenike koji vole kuhati i koji su nam svojim jelima pokušali dočarati što ćemo ikako jesti na proljeće 2050. godine.

A Ivan Joshi Tomić, koji nije impresioniran ni zelenilom ni ribom, uvjerio nas je da je u ovo doba godine jako važna namirnica - mlada proljetna patka. Pa nas je naučio kako je otkostiti, napuniti, zarolati i servirati za, zašto ne, uskrsni ručak.

image

U prvom fine dining restoranu u povijesti otoka Cresa pokazali su nam njihov vrhunski degustacijski meni od lokalnih namirnica

Berislava Picek/Cropix

Ni Lidija Lončarić nije se zamarala proljećem - pozabavila se ovaj put vječno mladim zagrebačkim parom koji već više od desetljeća promovira jedne te iste smash burgere koje većina opravdano smatra ponajboljima u Zagrebu.

image

A što je skuhao Inspektor Karnivor? Doznajte u novom nastavku našeg gastro krimića

Berislava Picek/Cropix

Inspektoru Karnivoru, naravno, omen est nomen: ovaj put vratio se sa zadatka s polovicom janjeta koje je, u inat selu i običajima, odlučio pripremiti bez upotrebe klasičnih alata - ražnja i peke. Ali, da se tradicija posve ne zanemari - vina se popilo. Dobro, ne baš onakvih kakva je Matija Bogdan pio u Frantzenu, jedinom švedskom restoranu s tri Michelinove zvjezdice, gdje je doživio svoje najdublje restoransko iskustvo i nama ga trijezno predočio. E da, i Saša Špiranec provjerio je kako danas stoje stvari u legendarnoj istarskoj vinariji Clai, a i kod nekoliko vinara koji žive u istom svemiru kao i njihov uzor Giorgio Clai.

image

Pastry chefica Bojana Bukvić pripremila je potpuno nove i svježe slastice inspirirane proljećem

Berislava Picek/Cropix

Šećer na kraju: Petra Jelenić, iako Samoborka, nakon godina promišljanja i prakse, kremšnite radi na svoj način, a svoj recept za kore od lisnatog tijesta i kremu sad je podijelila i s nama, skupa s traumama koje je ostavilo mukotrpno dugogodišnje tesanje te naizgled jednostavne šnite. I, kad smo već kod deserta, Bojana Bukvić, nova korporativna pastry chefica Aminessa, svoje je slastice za ovaj broj osmislila na temu svježine.

Uživajte u blagodatima proljeća.

Vaš urednik,
Gordan Zečić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
15. travanj 2025 07:01