Koncept tajnog gurmanskog okupljanja na neobičnoj lokaciji nije nov, ali Secret Sunday Lover doista je unio dobrodošlu svježinu na zagrebačku gastro scenu. U to da je nedjeljno okupljanje pravi hit, već smo se ranijom prilikom uvjerili i sami, no s obzirom na to da se sa svakim novim događajem ljestvica za zabavni nedjeljni ručak podiže na razinu više, vrijedilo je zaviriti iza kulisa atraktivno prezentiranog urbanog okupljanja na kojem je glavna zvijezda, srećom, i dalje ozbiljno dobra i precizno pripremljena hrana.
Tihomir Krklec Afrika, kojeg je javnost upoznala 2022. godine kao jednog od kandidata u MasterChefu Hrvatska, zadužen je za kuhanje, dok logistiku rješava Ali Mirza Mulabegović, inače vlasnik bara Ten22 i concept dućana Zagreb Social Club u zagrebačkoj Smičiklasovoj 22, barmen i DJ kojeg zagrebačka klupska scena jako dobro poznaje.
Prije negoli su počeli surađivati na tom gastro projektu, Mirza i Afrika kretali su se u istim, dizajnerskim krugovima: "Znamo se još iz tattoo studija, gdje smo se viđali, obojica smo DJ-i, volimo klopu, ja imam brend Secret Taco Society, a Afrika s Markom Domgjonijem na festivalima radi uličnu hranu Hangry Taco. Kad je bio u MasterChefu, sa svojim sam ga tada bolesnim tatom gledao i navijao za njega. Nakon toga, bilo mi je sasvim logično da s njim nešto i napravim", uveo nas je Mirza u priču.
Svoj prvi nedjeljni ručak, pod nazivom Secret Sunday Lover, održali su početkom 2024. godine, a sada, godinu dana kasnije, svaki novi termin rasproda im se čim ga najave.
"Prvi event bio je u mojem baru Ten22, a tema je bila veganska kuhinja. Barmen Marijan Maksan, kao poznati zagovornik no abv/low abv pića, bio je idealan gost za lagani izlazak iz Dry Januaryja, te je pripremio veganske aperitivo koktele s malo ili bez alkohola. S druge strane, Afrika mi je prodao klasičnu priču da se od mirisa ništa neće osjetiti, kako će sve unaprijed pripremiti i da ćemo u baru samo dovršavati jela, no na kraju smo bili kao iz friteze... Ali bilo je super!", uz smijeh nam je ispričao Mirza.
Drugi nedjeljni ručak koji su odradili bio je posvećen proslavi irskog blagdana, Danu svetog Patrika, a na jelovniku se našla moderna interpretacija tradicionalne britanske kuhinje. Sve se pritom odvijalo u stanu smještenom u zgradi zagrebačkog Glavnog kolodvora, a njihova se svojevrsna gerilska gastronomija pokazala kao pun pogodak za sve željne odlične hrane i neopterećena druženja izvan tradicionalnog ugostiteljstva.
Najbliže što su došli klasičnim lokacijama bili su Pojoda Nautic Club u Praškoj i dopadljivi bistro Zdravica u Vinogradskoj, a dosad su organizirali Secret Sunday Lover ručkove još i na skrivenoj terasi iznad Martićeve, na kojoj su kafić i pržionica Four Wheel Roasters i u Muzeju grada Zagreba, u sklopu posebnog angažmana.
Zbog neočekivanih lokacija, logistika im je uvijek izazov, ali sve je to dio njihova šarma.
"Sve uvijek nosimo sa sobom, neovisno o uvjetima. Na Glavnom kolodvoru tako nismo imali teretni lift na raspolaganju pa smo stvari, stolove iz mojeg bara, posuđe i slično, morali prenijeti stepenicama, koje su se samo sužavale prema stanu gdje se održavao ručak, dok smo na Kvatriću između sljedova bili na relaciji s četvrtog na drugi kat i natrag, jer se na drugom katu nalazila jedina dostupna perilica suđa...", vrti glavom Mirza dok razgovaramo, ali se istodobno vidi da ga sve to i zabavlja.
Svaka "epizoda" Secret Sunday Lovera posvećena je određenoj temi, na nekima Mirza i Afrika imaju i gostovanja, a za svaki nedjeljni ručak pripreme traju danima, jer namirnice Afrika pomno unaprijed obrađuje, peče, glazira, fermentira, iskuhava, suši i dimi, kako bi samo posluživanje bilo što jednostavnije.
Na svakom događanju najčešće imaju pozdrave iz kuhinje, tri do četiri konkretna jela i desert. Tako su, nakon veganske proslave blagdana sv. Patrika, u Pojodi posluživali naizmjence ribu i meso, u sklopu teme Surf‘n‘Turf, dok su na krovu u Martićevoj slavili meksički Cinco de Mayo, čemu smo i sami prisustvovali, s tacosima i jelima u kojima je Afrika reinterpretirao meksičku tradiciju.
Tanjuri koji su pred nas stizali tijekom tog ručka, održanog 5. svibnja prošle godine, bili su sve samo ne jednostavni. Na našim tanjurima tako se našla, primjerice, krema od tortilje sa zapečenom fritulom od kukuruza, kozica, i tikvice uz dimljenu jalapeño papričicu i ulje plavog jadranskog raka, odnosno hobotnica kuhana u vodi i octu, grilana pa dimljena, poslužena na umaku od kikirikija i habanero papričica, uz salsu od fermentiranog kaktusa, paprike i ljutike. Zvijezda niza sljedova bila je birria, odnosno 15 sati kuhan pa na roštilju dimljen juneći rep, poslužen na pečenom pudingu od kukuruza, s kremom od peršina i korijandera.
"Kad privatno kuham na jahtama i eventima, uvijek dobijem listu preferencija, i prema tome radim. Secret Sunday Lover stoga mi je svakako najosobniji projekt koji imam kad je o hrani riječ, tu imam jako puno slobode. Mirza mi zada tematiku i smjer, a namirnice i tehnike biram sâm, i prilagodim ih situaciji", objasnio nam je Tihomir Krklec Afrika toga dana na Kvatriću i dodao: "Sada smo tu na krovu i nemamo kuhinju pa sam neke stvari trebao imati spremne, dok je naš prijašnji događaj bio u Nautic Club Pojoda, gdje sam imao otvorenu kuhinju i bio sam jako fokusiran na fine dining. Tamo je bio potpuno drugi đir, i sve je bilo stvar tajminga. No u svakom slučaju mogu biti kreativan, što mi puno znači. Meni je doma kuhinja kao mali labos, stalno nešto radim i isprobavam. Najčešće za naš event prvo odredim namirnice, i kada ih nabavim, tek onda dalje razvijam jelo. Za Glavni kolodvor tako sam radio pjenu od pomfrita, dok sam za Cinco de Mayo za jedno jelo koristio čak i snijet od kukuruza, gljivicu koja je u Meksiku delikatesa".
Ovaj kreativni dvojac ističe da uvijek prvo traže prostor, i tek kad ga vide, onda počnu nabacivati ideje što bi od hrane mogli pripremiti i kako to spojiti s pićima: "Uvijek gledamo da pića prate hranu na smislen način, kako bismo ljudima dali širu sliku. Ideja je da uvijek bude nešto drugačije, ničim nismo ograničeni, osim što želimo da ta hrana bude nešto što ne možeš dobiti svaki dan", navodi Mirza, na što se Afrika nadovezao: "Kokteli su izuzetno popularni u Europi, pogotovo u novijim restoranima i bistroima. Još se upoznajem s miksologijom, i super mi je kuhati uz koktele, jednostavnije je stvarati jela, a opet je i kompleksno zbog okusa. Inače, na pripremu hrane gledam kao na izrazito kreativnu aktivnost. To što sam desetak godina crtao i dizajnirao, jako me podsjeća na kuhanje, koje je također izrazito vizualno. Prvo jedeš očima, a kao kuhar, moraš naučiti brojne tehnike da dođeš do boja i tekstura na tanjuru. Vrlo je to slično izradi slika, s time da imaš dodatnu dimenziju da to jelo možeš pomirisati i pojesti".
"Mi svojim gostima ne dajemo samo ručak, nismo mi restoran, nego im dajemo cijelo iskustvo! Jela koja Afrika sprema uvijek su negdje između fine dininga s elementima i ulične i tradicionalne hrane. A s obzirom na to da su mobiteli zabranjeni, doista možete doživjeti i osjetiti sva ta jela, prokomentirati ih s nekim i pomoću njih se čak i povezati...", zadovoljno ističe Mirza.
Zabrana mobitela za stolom odlična je vježba samokontrole - dok smo bili na toj terasi, ruke su nam neprestano posezale u torbu s mobitelom u želji da fotkom zabilježimo atraktivnu hranu koja je stizala na stol. Za vlastitu arhivu, naravno. Zgriješite li ipak, mobitel će vam biti privremeno oduzet, i to kako biste bili prisutni za stolom i u društvu koje vas okružuje, barem na tih dva do tri sata, koliko traje druženje.
"Tijekom samog događanja sve je opušteno, želimo da se ljudi zaista dobro zabave! Teško je nekog novog upoznati u Zagrebu, pogotovo navečer, kad su svi u grupicama, bučno je i zagušeno. Ovako je zanimljivo jer se na našim događajima većinom nitko ne poznaje, ali onda se ljudi povežu. Ako si iole komunikativna osoba, nekog ćeš upoznati. Mislim da je taj socijalni moment jako važan, i zato nema mobitela. Većinom svi to poštuju, no na jednom smo događaju više puta morali jednog gosta upozoriti da skloni mobitel. I da bude najsmješnije, to je bila najstarija osoba u prostoriji! A dogodilo nam se i da je jedan mlađi dečko na odlasku umalo zaboravio uzeti mobitel koji nam je svojevoljno predao na samom početku druženja", smije se Mirza.
Dok je posljednje izdanje Secret Sunday Lovera bilo gostovanje slastičarke Lucije Kerečin iz San Canziana, posvećeno kontinentalnoj hrani iz Krklecova djetinjstva, idući nedjeljni ručak, 26. siječnja, bit će gostovanje Petra Tucmana, još jednog nekadašnjeg kandidata domaćeg MasterChefa. Održat će ga, naravno, na iznenađujućem mjestu - među policama nedavno proširenog dućana Pekinška patka, vlasnika Josipa Madunića u zagrebačkoj Vlaškoj. Budući da Pekinška patka nudi proizvode iz cijelog svijeta, tako će i jelovnik za taj ručak biti eklektični spoj namirnica i recepata iz raznih krajeva, od Južne Amerike i Meksika, preko Tajlanda pa do Kine.
"Kod Josipa sam barem jednom tjedno, i kod njega kupujemo pola namirnica koje inače koristimo u pripremi hrane za Secret Sunday Lover. Jedan dan mi je samo nabacio ideju da bismo mogli jedan ručak napraviti i u Pekinškoj patki, a kako uvijek tražimo tako lude prostore, odlučili smo da je to odlična ideja!", objasnio nam je Afrika.
Pritom je istaknuo da ovaj put planiraju kasniji ručak, s početkom oko 17 sati, da padne mrak i bude intimnija atmosfera u dućanu za dvadeset gostiju koji ugrabe svoje mjesto.
"Tucman i ja poznajemo se još otprije MasterChefa, super je radnik, kreativni lumen, a obojica dugo znamo Josipa, tako da nam je ovo super sjelo. S obzirom na to da je Pekinška patka internacionalni dućan, radit ćemo fuziju svega i svačega, od karaage piletine, koja pucketa u ustima, do junećeg jezika na meksički... Jednom kada definiramo jelovnik, Mirza dogovara barmena koji će sve popratiti koktelima", naglasio je.
Nakon ručka u Pekinškoj patki, planiraju održati po jedan događaj mjesečno sve do svibnja, kada zatvaraju sezonu cjelodnevnim programom u suradnji s djevojkama iz cateringa Hanja Delights, i to u privatnoj kući nedaleko od Zagreba.
"Odlučili smo ove sezone raditi više kolaboracija, i to s raznim mladim chefovima, pa vrijedi pratiti naš newsletter", ističe Afrika, a za kraj Mirza nam je pojasnio: "Secret Sunday Lover nastao je praktički ni iz čega, ali od prvog newslettera koji smo poslali na svega 50 adresa, došli smo u godinu dana do toga da nam interes bude toliko velik da ljudi ne uspiju dobiti mjesto jer su se predugo premišljali".
Dodaje da na Instagram profilu @secretsundaylover stoji poveznica za newsletter, na koji se svi zainteresirani mogu pretplatiti, samo moraju držati na oku i svoj spam folder. Prvi mail koji stigne uvijek je najava događanja, za koje je potrebno izdvojiti prosječno 70 eura. Jednom kad rezervirate svoje mjesto, stiže drugi mail s točnom lokacijom gdje se događaj održava. Posljednji mail u nizu dolazi u vaš virtualni sandučić nekoliko dana nakon gozbe, i sadrži poveznicu na fotografije i playlistu koja je svirala dok ste se bezbrižno družili i uživali u odličnoj hrani, među novim prijateljima, s mobitelom spremljenim u najdublji džep jakne, kako biste se lakše vratili u taj trenutak opuštenosti kad se zahukta novi radni tjedan. A takvu pauzu svi zaslužujemo!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....