OVO ŽELITE PROBATI

U Zadru sada možete kupiti hit slastice! Sve do prvog zalogaja nećete znati jedete li običnu jabuku ili desert

Ovakvu formu slastica proslavio je Cedric Grolet i veliki je hit u svijetu, a mladi slastičar donosi ih na našu scenu

Josip Tadić, mladi zadarski slastičarski entuzijast kojeg smo posjetili i o čijim smo kolačima pisali prije točno tri godine, sada je napokon spreman svoje slatke, realistične slastice ponuditi široj publici. Kako je ovih dana najavio na svojim društvenim mrežama, počinje s prodajom slastica, a cijela stvar funkcionira tako da se nekoliko dana unaprijed slastice naručuju, pri čemu Tadić najavljuje što je na raspolaganju, a primopredaja se vrši subotom.

"Trenutačno jednom tjedno radim oko 20 komada i pratim kako će prodaja ići i ima li uopće interesa. Prvo sam izbacio jabuku s muškatom, koja košta 8 eura po komadu, a svima koji su zainteresirani poručio bih da se jave pa i do tjedan dana unaprijed", rekao nam je Josip u kratkom razgovoru.

image
Marko Miščević/Cropix

Njegova jabuka sastoji se od gela od hladno prešanog soka jabuke, kockica svježih jabuka, ganachea od bijele čokolade i jabuke, hrskave čokoladne ljuske, sjajne glazure i sve je začinjeno muškatnim oraščićem.

Tadić je realistične slastice, one koje podsjećaju na prave plodove, počeo raditi prije pet godina, kada je odlučio da mora manje vremena provoditi igrajući igrice, prodao računalo i uskočio u nešto posve drugačije - izradu slastica. Za realistične voćke zaslužne su ponajprije njegove sestre, koje su mu kalupe poklonile za jedan Božić i, zapravo, natjerale ga da se ozbiljnije pozabavi idejom izrade takvih deserata.

image
Marko Miščević/Cropix
image
Marko Miščević/Cropix

"Kad napraviš prvo voće, kopiraš nekog drugog i tek otkrivaš kako sve to funkcionira, nemaš neku svoju filozofiju. Drugi put već razumiješ ono što radiš i u čemu griješiš, treći put dobiješ neku perspektivu, četvrti put imaš neki svoj smjer i evo, danas je cilj izrade sasvim drugačiji, kao i cijela moja filozofija", bio je njegov odgovor kada smo ga svojevremeno pitali je li mu uzor Francuz Cedric Grolet, slastičar koji je postao svjetski poznata faca upravo zbog svojih slastica u formi voćki.

image
Marko Miščević/Cropix

Osim u kremastim desertima, Tadić je danas već pravi majstor za pripremu kroasana i peciva s lisnatim tijestom pa se, na zadovoljstvo Zadrana, nadamo da će uskoro krenuti i s prodajom takve vrste poslastica. Više detalja o svemu možete pronaći na njegovom Instagram profilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. ožujak 2025 08:45