
U Zagrebu je nedavno otvoren Aristoteles, lokal koji vlasnici reklamiraju kao mjesto s autentičnim grčkim gyrosom. Nalazi se na adresi Avenija Većeslava Holjevca 20 i ovdje nude gyros u nekoliko veličina - od gyrosa meze s 40 grama mesa do gyros Herkulesa s 180 grama mesa.
Posebno ističu i da koriste kvalitetan grčki feta sir brenda Dodoni, a osim klasičnog gyrosa u pita kruhu, naručiti se može i samo punjenje koje dolazi u formi salate te vegetarijanski gyros sa svim dodacima osim mesa. Također, nude i Cezar i grčku salatu, ali i Montebianco Premium točeni sladoled u nekoliko različitih okusa.
Zagrebački Aristoteles ponedjeljkom je zatvoren, od utorka do nedjelje radi od 15 do 23 sata. Sam lokal ima nekoliko stolova, a ispred se nalazi i parking. Osim toga, njihov gyros dostupan je i putem dostavnih servisa, gdje se cijene kreću od 2,90 do 6,90 eura. Također, kako saznajemo, još jedna lokacija trebala bi biti otvorena i u Rijeci, i to na adresi Trg Republike Hrvatske 2.
ŠTO JE TOČNO GYROS?
Gyros je klasični grčki streetfood koji se priprema kombinacijom mesa pečenog na štapu i toplog pita. Najčešće se radi sa svinjetinom ili piletinom, ali ponegdje se mogu pronaći i varijante s janjetinom. Kada je meso gotovo, tako nanizano na štap reže se na komadiće pa poslužuje u tankim kruščićima nalik tortiljama, uglavnom uz tzatziki umak i dodatak krumpirića.
Postoji nekoliko priča o tome kako je nastao, od one da su ga izmislili vojnici za vrijeme Aleksandra Velikog, koji su meso nizali na mačeve pa ga tako pekli na otvorenoj vatri, do one da je u Grčku stigao tek 1920-ih godina, a potom je, kroz desetljeća, gyros postao sve popularniji u svim dijelovima Grčke. Kasnije, u drugoj polovici 20. stoljeća, Grci su uglavnom selili u Ameriku i Australiju i tamo odnijeli dio svoje kulture, pa je tako broj ljubitelja gyrosa s vremenom samo rastao.
Komentari
0