
Trebate li hrenadu uz uskrsnu šunku, dobru domaću kobasicu ili komad špeka, teglicu meda s oznakom hrvatske kvalitete ili, možda, kupinovo vino ili jabučni ocat - tada ove subote, 5. travnja, ne propustite sajam OPG-ova u zagrebačkom kvartu Borovje, odmah uz Folnegoićevo naselje. Iz smjera Novog Zagreba do njega ćete, ako dolazite prvi puta, doći preko mosta Mladosti - skrenite uz prvu benzinsku postaju nakon mosta i ući ćete direktno u naselje - samo pratite cestu i na semaforu skrenite desno. Ako, pak, dolazite iz smjera centra, preko Držićeve, skrenite lijevo na semaforu za Folku, pa pratite cestu do Islamskog centra i onda na semaforu samo produžite u naselje.
Sajam se održava od 8 do 14 sati, a svi prijavljeni izlagači svoje će štandove imati uz glavnu cestu u naselju - u Ulici grada Chicaga, preko puta kvartovske pekarnice Anita i pizzerije Fratelli. Najbolje ćete ih prepoznati po suncobranima šestinskog uzorka, a vrlo vjerojatno i po gužvi. Barem ako je suditi po prošlogodišnjem odazivu.
Naime, ovo je jedan od onih kvartova u gradu koji nema svoju tržnicu, pa mnogi u nabavku domaćih proizvoda idu ili na plac na Savicu ili do Utrina u Novom Zagrebu, pa je događanje koje je lani, kako smo vam već pisali, inicirala Elizabeta Kelečić, naišlo na velik odaziv stanovnika ovog i susjednih kvartova, ali i podršku Gradske četvrti Pešćenica-Žitnjak, koji su i organizatori manifestacije. Vlasnica OPG-a Kelečić pored Jastrebarskog, koja s obitelji živi na Borovju, već nam je lani rekla kako joj je želja bila češće organizirati ovakav sajam za svoje susjede, pa se nada kako će joj se to ove godine i ostvariti. Također, nositeljica oznake Plavi ceker* za neke od njezinih proizvoda, ispričala nam je da će ona sama posjetiteljima ponuditi sokove od šipka i koprive s medom, sirupe od cvijeta i bobica bazge, koprive, bora i maslačka, džemove od šipka, šljive, marelice i breskve, domaći povrtni miks, šipak u prahu, pesto od medvjeđeg luka i druge pripravke po starim recepturama.
Na sajmu će biti i Smid, također nositelj oznake Plavi ceker - mali obiteljski obrt koji su pokrenuli Mirjana i Ivan Strancarić iz Zagreba, a koji je nedavno preuzela njihova kći Dora. Paleta njihovih proizvoda broji ukupno 20 koji su stalno u ponudi, ali i još njih nekoliko koje redovito rade sezonski. Uz njihovu nezaobilaznu hrenadu i chutney, posjetiteljima će ponuditi i njihov čuveni domaći jabučni ocat koji prave od starinskih sorti jabuka iz vlastitog voćnjaka, pekmeze, senfove i druge namaze. Više o njima možete doznati i u našem tekstu ovdje.
Iz Krapinsko-zagorske županije, na ovaj godinu dana čekani sajam, stižu OPG Rosa poznat po likerima, džemovima i drugim proizvodima od ruže, zatim OPG Kunštović koji bi vas, osim iznimnim bučinim uljem, mogao zaintrigirati i svojim čokoladnim košticama i namazom od bučinih koštica. Veliki interes, ne sumnjamo, i ovog će puta izazvati i OPG Kvež zbog svojih suhomesnatih proizvoda. Na sajmu na Borovju izlagačima će se priključiti još i OPG Slatko moje zeleno iz Krapinsko-zagorske županije koji nudi sezonsko povrće i zimnicu, a nositelj je i certifikata eko proizvođač.
Boje Koprivnice ovoga će puta "braniti" OPG Tomislav Jakopović s medom i proizvodima od meda, Horizont d.o.o. s njihovim domaćim sirom i vrhnjem te OPG Dadić sa sirom, vrhnjem i nadaleko poznatom prgicom - tradicionalnim sirom sjeverne Hrvatske i ponosom Koprivničko-križevačke županije. Iz Karlovca, pak, na sajam stiže Marina Jež s efektnim lanternama od voska iz domaće radinosti.
Matičnjak Sativa d.o.o. predstavit će se proizvodima od konoplje, kima, sikavice, lana i drugog bilja, dok će OPG Kefeček ponovno razveseliti mnoge njihovim nagrađivanim kupinovim vinom, koje je i dobitnik oznake za izvrsnost Plavi ceker. No, ponudit će posjetiteljima i druge proizvode od kupina i aronije iz vlastitih nasada koje pripremaju na starinski način. Još dvoje nositelja oznake Plavi ceker - OPG Mikelec i OPG Đumlijan, i ove godine dolaze na sajam - prvi s hvaljenim medom i proizvodima od meda, a drugi s bučinim uljem - hladno i toplo prešanim, bučinim sjemenkama - običnim i prženim te mnogima dobro poznatim brašnom punim proteina od bučinih sjemenki.
OPG Branko Kovačić bavi se uzgojem i preradom bobičastog voća u sirupe i sokove, ljekovitog bilja te raznih sorti voća i povrća. Oznaku izvrsnosti "Plavi ceker" dobili su za sirup od aronije, sirup od crnog ribiza i sok od bobičastog voća. Sličan asortiman nudi i OPG Šantak, gdje prave matični sok od aronije, sorte "Melanocarpa-Sibirska" ili slatka aronija, koju uzgajaju na vlastitom ekološkom imanju.
OPG Ljubičin vrt ponudit će svježe sezonsko i prerađeno povrće (zimnicu), namaze, ajvare i slično, dok će OPG Pjesko na sajam doći sa svojim preslatkim kaktusićima. Hranu za kožu i tijelo ponudit će OPG Cajzler s ljekovitim pripravcima kao što su tinkture, sirupi te prirodna kozmetika u obliku masti i krema od gaveza, vilina korijna, nevena, smilja i drugog ljekovitog bilja.
Za sve koji su to prošle godine možda propustili, Udruga Biofila Hrvatska, koju vodi Albert Marinculić, i ove će godine održati radionicu i predavanje, ovoga puta na temu jestivog divljeg bilja.
*Oznaka Plavi ceker je namijenjena označavanju, isticanju i promociji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čija je kvaliteta više razine od zakonski propisane te uobičajeno zahtijevana i očekivana od strane potrošača.
Komentari
0