
Krajem mjeseca, od 23. do 29. travnja, na zagrebačkom Trgu Josipa Jurja Strossmayera ponovno se održava Asian Street Food Festival, kako ga najavljuju organizatori, prvi i jedini zagrebački festival posvećen azijskim kulturama, običajima, glazbi i gastronomiji.
"Azijski kontinent obuhvaća čak 51 zemlju i nemoguće je pobrojati koliko različitih kuhinja jer svaka od njih ima brojne varijacije: od kineske, japanske, korejske, preko tajlandske, vijetnamske i filipinske do indijske, pakistanske i nepalske te arapske, turske i iranske kuhinje. Stoga ne čudi kako je zanimanje publike za Asian Street Food Festival iz godine u godinu sve veće, a inspiracija i kreativnost svih sudionika redovito nadmašuje očekivanja. I ove će godine Asian Street Food Festival donijeti pregršt iznenađenja. Posjetitelje očekuje ukupno 11 kućica, od čega devet s azijskim delicijama te dvije s pićima", najavljuju.
TKO SVE KUHA?
Svoje premijerno predstavljanje na Asian Street Food Festivalu ove godine ima Noel, prvi zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom, a tu je i šrilankanski Curry Bowl, koji već nekoliko godina odlično radi u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici. Na Asian Street Food Festival ove godine stiže i Juraj Klepić, inače slastičar koji je prošle godine festivalsku ekipu zaludio svojim Dubai specijalitetima.
Na Strossmayerovu trgu kuhat će i chef Mario Mihelj, a s novim jelima vraćaju se Purple Monkey s Gyoza barom i SoHo, koji će uz novitete ponuditi i svoja dva hit jela - SoHorrito (sushi burito) i Shrimp Tempuru.
Ponovno stižu i ekipe iz Jellyfish in Space te iz Thai Thai restorana, dok će ljubitelji japanskih streetfood slastica na svoje doći na kućici koja će nuditi Harajuku crepes - tanke i mekane palačinke punjene soft serve sladoledom, svježim voćem i šarenim dodacima. U ponudi će imati i matcha sladoled, sladoled od crnog sezama te Tanghulu - karamelizirano voće na štapiću koje krcka pod zubima.
ŠTO SE SVE KUHA?
Kućica Noel by Ivan Temšić predstavit će se klasičnim i prepoznatljivim azijskim jelima u uličnom izdanju. U ponudi će imati katsu sando (pohana piletina, salata od kupusa, kimchi majoneza, domaći pomfrit), zatim gyoze (tjestenina punjena svinjetinom i sezonskim povrćem, domaći teriyaki umak, chilli ulje, ulje od đumbira i limunske trave), bit će tu i korejska pržena pileća krilca s gochujang umakom, zatim pork belly bao (sporo kuhana potrbušina, domaći BBQ umak, salata s miso dresingom i hrskava svinjeća kožica), te izdašne yakitori škampe (domaći ravni kruh, mladi luk, XO umak i majoneza od limete).
Kao što smo već spomenuli, veliki je novitet i pojavljivanje ekipe iz Curry Bowla na ovom festivalu. Zanimljivo je i to da će uskoro u Zagrebu biti otvorena dva nova Curry Bowla, kojima će pokriti druge dijelove grada i upoznati ljude sa šrilankanskim specijalitetima, a do tad svim posjetiteljima Asian Street Food Festivala ponudit će pileće rolice servirane s curry majonezom, zatim pileći, juneći i kotthu od crne svinje. Nudit će i prženu rižu s piletinom, junetinom, svinjetinom, jajima ili povrćem, tu je i pileći curry s kuhanom rižom i pol sambolom, zatim curry od crne svinje s kuhanom rižom i chutneyjem od ananasa, te veganski curry s kuhanom rižom i pol sambolom.
"Ove godine smo pripremili jednu posebnu fuziju u kojoj ćemo bunsima dati i domaći, hrvatski štih, pa će tako svi posjetitelji moći probati bao bunse pašticada u kombinaciji s kimchijem i umakom od manga. Zvuči iznenađujuće i zanimljivo, a i okusom je pravo savršenstvo", najavili su iz zagrebačkog Jellyfisha in the Space.
Osim bao buns pašticade imat će i bao buns pulled pork, bao buns shrimp surimi te bao buns losos tartar. Kao i ranijih godina, nudit će i nekoliko koktela.
Ljubitelje slastica kakve spravlja Juraj Klepić opet očekuje ludilo na kućici Gdje je Jura. Mladi pastry chef ovaj put stiže s desertom Fry Dubai (gelato od pistacije, kadaif, pasta od pistacije, mliječna belgijska čokolada, yuzu gel i pistacija). Na Asian Street Food Festivalu ponudit će i Tropic Fry Gelato (gelato od vanilije, mango, marakuja, crumble i kokos), zatim Dubai jagode (jagode, pistacija krema, kadaif, belgijska mliječna čokolada), a imat će naravno i svoju slavnu Dubai čokoladu u pločicama.
Raznoliku i bogatu gastronomsku ponudu svojim će autorskim koktelima pratiti Ginglebells. Njihovi barmeni pored svojih slavnih klasika spremaju i nove autorske mikseve. Centralni bar će se kao i uvijek brinuti da nitko ne bude žedan svojom bogatom ponudom vrhunskih vina, piva i žestokih pića, domaćih rakija i spritzeva te bezalkoholnih napitaka.
Organizatori su priredili i zabavni program, te kreativne i edukativne radionice. Za glazbu i atmosferu ponovno brine Ozren Kanceljak, koji je okupio DJ-e koji će uživo stvarati dobru atmosferu tijekom cijelog trajanja festivala, u najavi je i Staropramen Silent kino, te dvije atraktivne kulinarske radionice. Maki Nagayoshi iz jedinstvenog Pink Pig japanskog restorana u zagrebačkoj Branimirovoj ulici održat će radionicu mochija, a Nastasja Chiara Petrić vodi Kikkoman radionicu.
U međuvremenu za sve novosti zapratite Asian Street Food Festival na Instagramu i Facebooku.
Komentari
0