
Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu u Zaboku nedavno je bio domaćin drugog kruga kulinarskog natjecanja METRO Junior Top Chef, koje okuplja najbolje mlade kuhare iz cijele Hrvatske. U napetoj i uzbudljivoj atmosferi šest iznimno talentiranih učenika izborilo je svoje mjesto u velikom finalu. Među finalistima su Mateo Benussi iz Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik, Ivan Dujmović iz Turističko-ugostiteljske škole Split, Ante Jure Marušić iz Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, Petra Gizdulić iz Ugostiteljske škole Opatija, Marko Loborec iz Srednje škole Zabok te Erik Belšak iz Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula.
U ovom krugu natjecanja sudjelovalo je ukupno 12 najboljih kandidata koji su prošli strogu selekciju u prvom krugu. Naime, svaki od šest Regionalnih centara za kompetentnost u ugostiteljstvu i turizmu iz cijele zemlje nominirao je po pet učenika završnih razreda kuharskog smjera. Od ukupno 30 natjecatelja samo su najbolji odabrani za nastavak natjecanja, a upravo su oni imali priliku dokazati svoje znanje, vještinu i kreativnost pred vrhunskim kulinarskim stručnjacima.
Tijekom 90 intenzivnih minuta natjecatelji su morali osmisliti i pripremiti jelo kojim će oduševiti žiri, a pritom su bili pod stalnim nadzorom stručnog žirija. Ocjenjivale su se ključne kulinarske komponente: okus, prezentacija, kreativnost, tehnička izvedba, kao i smislen odabir i korištenje namirnica. Zanimljivo je da su kandidati unaprijed birali glavnu namirnicu - između janjećeg french racka i lignji - dok su sve ostale namirnice bile iznenađenje do samog početka pripreme, što je dodatno testiralo njihovu sposobnost prilagodbe i improvizacije.
U sastavu žirija bili su renomirani chefovi i predstavnici hrvatske gastronomske scene: Vehid Šaldić, vlasnik restorana Il Mondo, Tibor Valinčić iz restorana Dubravkin put te predstavnik udruge JRE Hrvatska, chefica poznatog zagrebačkog bistroa Sopal Katarina Vrenc, priznati kuhar Ivan Vrbanec i Teddea Senjanović iz redakcije Dobre hrane. Prema njihovim stručnim i objektivnim ocjenama, u konkurenciji punoj talenata i nadarenih mladih kuhara, najviše su se istaknuli Mateo, Ivan, Marko, Erik, Ante Jure i Petra.
METRO Hrvatska već dugi niz godina ulaže u razvoj hrvatskog ugostiteljstva i gastronomije, a natjecanje METRO Junior Top Chef predstavlja jedan od ključnih projekata u tom procesu. Ova inicijativa pruža mladim kuharima priliku da se izraze, nauče od najboljih, steknu dragocjeno iskustvo i naprave prve korake prema profesionalnoj karijeri.
- METRO Hrvatska nastavlja s predanim radom na unapređenju ugostiteljskog sektora. Natjecanje METRO Junior Top Chef za mnoge mlade kuhare predstavlja prvu veliku odskočnu dasku. Tijekom suradnje s brojnim restoranima i hotelima prepoznali smo važnost obrazovanja i mentorstva, a ovim natjecanjem potičemo usavršavanje, profesionalni rast i povezivanje s vrhunskim stručnjacima. Mladi ljudi željni znanja ključ su razvoja hrvatske gastronomije i zato ih s velikim entuzijazmom podržavamo - izjavio je Igor Kotaran, direktor marketinga METRO-a Hrvatska.
Natjecanje METRO Junior Top Chef nije samo prilika za dokazivanje - ono je i važan alat za jačanje kuharske profesije u Hrvatskoj. Riječ je o platformi koja pomaže mladima da se afirmiraju u sve zahtjevnijem i kompetitivnijem kulinarskom svijetu.
Prošlogodišnje izdanje natjecanja donijelo je niz uzbudljivih prilika mladim pobjednicima. Prvoplasirana Anđela Kurilj iz Splita osvojila je dvotjednu edukaciju u poznatom centru Gastronometro u Istanbulu, gdje je imala priliku učiti uz bok slavnog chefa Maximiliana J. W. Thomaea. Drugoplasirani Filip Viljevac iz Osijeka boravio je u Španjolskoj, gdje je stažirao u restoranu chefa Alejandra Serrana, najmlađeg dobitnika Michelinove zvjezdice. Trećeplasirani Ivano Grgić iz Opatije dobio je priliku raditi i učiti u renomiranom zagrebačkom restoranu Dubravkin put pod mentorstvom chefa Tibora Valinčića.
Upravo ovakve nagrade i iskustva potvrđuju da METRO Junior Top Chef nije samo natjecanje, već i prava odskočna daska za sve one koji sanjaju o uspješnoj kulinarskoj karijeri. S obzirom na razinu prikazanog znanja i entuzijazma, jasno je da budućnost hrvatske gastronomije leži u sigurnim, mladim rukama.
Komentari
0