
Malo je reći da je Korčula gastronomski iznimno zanimljiva destinacija, odmah na početku razgovora to nam je još jednom, za svaki slučaj, napomenuo i Ivan Marelić Maha, jedna od najpoznatijih faca s otoka, koji zajedno s ostatkom svoje obitelji tamo već više od 20 godina vodi vrlo uspješnu konobu Maha. Za njih ste sigurno čuli, jer u pitanju su osebujni likovi koji su prije nekoliko godina završili čak i u putopisnom gastro serijalu ‘Somebody Feed Phil‘, o čemu smo već pisali, a i ako ljetujete na Korčuli, njihovu hranu sigurno ste već probali.
Osim konobe, naime, Ivan Marelić Maha iznimno je ponosan i na svoja dva burger bara, a sada s istim ponosom najavljuje i novi projekt - Bazitu. Riječ je o, kako nam je rekao, restoranu u kojem spajaju balkansku, azijsku i talijansku kuhinju. Iako na prvu može zvučati neobično, Mahe su koncept dobro razradili i svojoj Korčuli žele ponuditi nešto više, raznovrsnije i bogatije.
"Korčula je mali grad, ali jako gastronomski bogat. Ja sam tako ponosan na našu scenu i ponekad se pitam zašto nas se slabo reklamira, a tako smo bogati. Imamo i zvjezdicu, imamo vrhunske konobe, odličan tapas bar, craft burgere, od lokalnih proizvođača uzimamo namirnice, a sada imamo i jedno ovakvo mjesto", rekao je Maha, pa brzo nastavio: "Ušli smo u prostor koji je prije bio grill, ogroman je i nalazi se u sklopu trgovačkog centra, jedinog na Korčuli. Htjeli smo, zapravo, napraviti fusion talijanske, točnije mediteranske i azijske kuhinje, a kako imamo unutarnji i vanjski grill, ubacili smo i Balkan. Naravno, to je možda u Zagrebu već i viđeno, ali ovdje kod nas je nešto novo i mislim da smo to dobro osmislili."
Kako nam je objasnio, to znači da će u Baziti pripremati jela koja će biti kombinacije navedenih kuhinja, ali i neke klasike. Primjerice, na meniju je već sada pizza u stilu al taglio, tjestenine kao što su cacio e pepe, carbonara, bolognese, a važno je dodati i da će cijelo vrijeme raditi i svoju tjesteninu. Koristit će i plodove mora koji su im svakodnevno dostupni.
Među azijskim jelima posebno izdvaja teriyaki govedinu, hrskavu svinju sa coleslaw salatom i gyoze, a balkansku kuhinju predstavljat će jelima s grilla kao što su pljeskavice, batak i zabatak u kajmaku i slično.
"Iako se čini kao puno, neće to biti ništa preveliko i nećemo ići u širinu, nego ćemo češće mijenjati meni", rekao nam je Maha.
Otkrio je i kako trenutačno u Baziti radi 10-15 ljudi, jer je kuhinja velika, a samo u unutrašnjem dijelu imaju oko 95 mjesta. Vanjski dio, pak, ima veliku terasu s dobrim pogledom.
"Imamo i parking, centar ima garažu, a to je ono što u sezoni u Korčuli često i fali kad odete negdje na ručak ili večeru. Opremili smo i dio za glazbenike tako da ćemo imati i gostovanja tog tipa. Sad malo ispipavamo kako će ići, a onda već kreće i sezona. Ma ja sam vam takav, kad sam prije četiri, pet godina krenuo s burger barom, ideja mi je bila da to bude bistro. U jednom trenutku svi su tražili sendviče i burgere, onda sam popustio i krenuo radit burgere, a šta ću? I to sam doveo do savršenstva, kako bih ja rekao, i sad je bilo vrijeme za nešto novo, tako smo odlučili moj brat i ja."
Ivan i Jakša u ugostiteljstvu su, dakle, već preko 20 godina i, kako nam je rekao Ivan, sve to vrijeme imali su veliku potporu roditelja te su kroz godine ulagali i u edukaciju.
"Zaljubljenici smo u gastronomiju, nema se tu što drugo za reći. Nakon konobe i burger barova, ovakvo mjesto bilo je logičan nastavak. Kada imate ovakvu dobru scenu i možete raditi s finom, domaćom namirnicom, ne možete dobiti loš proizvod. A kada već sve to imate, šteta je ne pokazati i podijeliti s drugima", zaključio je na kraju našeg razgovora Ivan Marelić Maha.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....