NOVO NA KORČULI

Više od 20 godina gosti se rado vraćaju u njihovu obiteljsku konobu, a sada su braća Marelić Maha otvorili novi restoran

Kako nam je ispričao Ivan Marelić Maha, u pitanju je projekt u koji su puno uložili i u sklopu kojeg će, vjeruju, svatko pronaći nešto za sebe

Malo je reći da je Korčula gastronomski iznimno zanimljiva destinacija, odmah na početku razgovora to nam je još jednom, za svaki slučaj, napomenuo i Ivan Marelić Maha, jedna od najpoznatijih faca s otoka, koji zajedno s ostatkom svoje obitelji tamo već više od 20 godina vodi vrlo uspješnu konobu Maha. Za njih ste sigurno čuli, jer u pitanju su osebujni likovi koji su prije nekoliko godina završili čak i u putopisnom gastro serijalu ‘Somebody Feed Phil‘, o čemu smo već pisali, a i ako ljetujete na Korčuli, njihovu hranu sigurno ste već probali.

image
Andjela Scepanovic/Cropix

Osim konobe, naime, Ivan Marelić Maha iznimno je ponosan i na svoja dva burger bara, a sada s istim ponosom najavljuje i novi projekt - Bazitu. Riječ je o, kako nam je rekao, restoranu u kojem spajaju balkansku, azijsku i talijansku kuhinju. Iako na prvu može zvučati neobično, Mahe su koncept dobro razradili i svojoj Korčuli žele ponuditi nešto više, raznovrsnije i bogatije.

"Korčula je mali grad, ali jako gastronomski bogat. Ja sam tako ponosan na našu scenu i ponekad se pitam zašto nas se slabo reklamira, a tako smo bogati. Imamo i zvjezdicu, imamo vrhunske konobe, odličan tapas bar, craft burgere, od lokalnih proizvođača uzimamo namirnice, a sada imamo i jedno ovakvo mjesto", rekao je Maha, pa brzo nastavio: "Ušli smo u prostor koji je prije bio grill, ogroman je i nalazi se u sklopu trgovačkog centra, jedinog na Korčuli. Htjeli smo, zapravo, napraviti fusion talijanske, točnije mediteranske i azijske kuhinje, a kako imamo unutarnji i vanjski grill, ubacili smo i Balkan. Naravno, to je možda u Zagrebu već i viđeno, ali ovdje kod nas je nešto novo i mislim da smo to dobro osmislili."

Bazita je službeno otvorena ovog petka, 7. ožujka. Restoran se nalazi u sklopu Spot Malla, a više informacija možete pronaći ovdje.

image
Andro Tasovac /
image
Andro Tasovac /

Kako nam je objasnio, to znači da će u Baziti pripremati jela koja će biti kombinacije navedenih kuhinja, ali i neke klasike. Primjerice, na meniju je već sada pizza u stilu al taglio, tjestenine kao što su cacio e pepe, carbonara, bolognese, a važno je dodati i da će cijelo vrijeme raditi i svoju tjesteninu. Koristit će i plodove mora koji su im svakodnevno dostupni.

Među azijskim jelima posebno izdvaja teriyaki govedinu, hrskavu svinju sa coleslaw salatom i gyoze, a balkansku kuhinju predstavljat će jelima s grilla kao što su pljeskavice, batak i zabatak u kajmaku i slično.

"Iako se čini kao puno, neće to biti ništa preveliko i nećemo ići u širinu, nego ćemo češće mijenjati meni", rekao nam je Maha.

Osim ponude za ručak i večeru, Maha nam je otkrio da u Baziti nude i brunch. Na meniju su jaja na dva načina, tortilja s jajima, sirom i pancetom, sendvič s pestom od pistacija i mortadelom, granola i fina ricotta aromatizirana agrumima, s domaćim medom, kruškama, orasima, timijanom...

Uz klasična pića nudit će i, među ostalim, koktele.

image
Andro Tasovac/
image
Andro Tasovac/
image
Andro Tasovac/
image
Andro Tasovac /

Otkrio je i kako trenutačno u Baziti radi 10-15 ljudi, jer je kuhinja velika, a samo u unutrašnjem dijelu imaju oko 95 mjesta. Vanjski dio, pak, ima veliku terasu s dobrim pogledom.

"Imamo i parking, centar ima garažu, a to je ono što u sezoni u Korčuli često i fali kad odete negdje na ručak ili večeru. Opremili smo i dio za glazbenike tako da ćemo imati i gostovanja tog tipa. Sad malo ispipavamo kako će ići, a onda već kreće i sezona. Ma ja sam vam takav, kad sam prije četiri, pet godina krenuo s burger barom, ideja mi je bila da to bude bistro. U jednom trenutku svi su tražili sendviče i burgere, onda sam popustio i krenuo radit burgere, a šta ću? I to sam doveo do savršenstva, kako bih ja rekao, i sad je bilo vrijeme za nešto novo, tako smo odlučili moj brat i ja."

image
Andro Tasovac/

Ivan i Jakša u ugostiteljstvu su, dakle, već preko 20 godina i, kako nam je rekao Ivan, sve to vrijeme imali su veliku potporu roditelja te su kroz godine ulagali i u edukaciju.

"Zaljubljenici smo u gastronomiju, nema se tu što drugo za reći. Nakon konobe i burger barova, ovakvo mjesto bilo je logičan nastavak. Kada imate ovakvu dobru scenu i možete raditi s finom, domaćom namirnicom, ne možete dobiti loš proizvod. A kada već sve to imate, šteta je ne pokazati i podijeliti s drugima", zaključio je na kraju našeg razgovora Ivan Marelić Maha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. ožujak 2025 12:45