BILI SMO TAMO

Zagreb je, čini se, dobio novo hit mjesto! Na adresi nekadašnje slastičarnice u centru grada otvoren je novi bar

Novi bar potpuno je drugačijeg koncepta od bivše slastičarnice Dolcinotti, a razloga za posjet je zbilja puno

Ako ste se posljednjih tjedan dana zatekli na Trgu žrtava fašizma, vjerojatno ste, poput nas, primijetili jednu veću promjenu. Osim obnove samog Paviljona, na mjestu nekadašnje slastičarnice Dolcinotti velikim crvenim slovima na staklima toga prostora ispisano je M 2, što nas je na trenutak natjeralo da se osjećamo kao na berlinskim ulicama. Neki dan u istu vitrinu ubačen je i natpis Monocycle Bar – koji predstavlja novo, potpuno drugačije mjesto od prethodnog Dolcinottija.

image
Privatna Arhiva

Monocycle Bar, koji se nedavno otvorio i još je u procesima dovršavanja, novi je lokal koji je otvorio Dragutin (Dado) Tudić s partnerima. Podsjetimo, Tudić je 2019. na ćošku pored otvorio jedan od najboljih kafića grada Zagreba – Monocycle Specialty Coffee. U Monocycleu, o kojemu smo nekoliko puta već pisali, i dalje se može popiti jedna od najboljih kava u gradu, kao i odlična Monocycle gazirana limunada. I ostatak ponude im je super, a tamo danas rade ponajbolje bariste u gradu, poput Sare Cehman koja je dugi niz godina, od od samih početaka, radila u Cogitu.

image
Privatna Arhiva

Monocycle Bar, koji smo posjetili neki dan, osmišljen je kao skroz drugačija priča od kafića. Prije svega, prostor je potpuno promijenjen u odnosu na onaj u kojem je donedavno poslovala slastičarnica Dolcinotti. Svjetla su prigušenija, jaka crvena boja krasi cijeli lokal, s crnim niskim i visokim stolovima, a cijeli drveni šank s velikom vitrinom vina diže prostor na višu razinu. Prostor je na dva kata (drugi je još u završnim procesima), a uz to Monocycle Bar ima i vanjsku terasu koja je vrlo ugodna. Uz nju se može sjesti i ispred bara na klupicu koja gleda na paviljon.

image
Privatna Arhiva
image
Privatna Arhiva

Što se same ponude bara tiče, ne samo da je drugačija od one u kafiću ili Dolcinottiju, ona je općenito drugačija od većine lokala u gradu. Naglasak je na vinima i aperitivima i, kako nam je Tudić rekao, s vinarima imaju direktan odnos. Pjenušac Kota 325 vinarije Kota je njihov pjenušac kuće, u pitanju je kupaža chardonnaya i sauvignona, koji se ne viđa svugdje, vrlo je svjež, suh, laganog tijela i aromatičan. Vino traži grickalice, za što se ekipa u baru i pobrinula.

image
Privatna Arhiva
image
Privatna Arhiva

Kako su nam rekli, planiraju proširiti ponudu hrane s vremenom, ali za sada imaju male zalogaje koje smo kušali. Standardno uz vino i aperitive na stol se dobivaju grickalice, što je pohvalno, uz mogućnost naručivanja manjih zalogaja, tapasa. Probali smo male zalogaje (brodiće) sa sirom i špinatom, kao i odlične krekere s umakom na bazi češnjaka i majoneze i hobotnicom.

image
Privatna Arhiva

Ono što je također za pohvalu su cijene. Tko god je godinama išao u Monocycle kafić mogao je vidjeti da je Tudić prilično pošten oko cijena – od svih specialty kafića zadnji je podigao cijene kave, a taj njegov pristup vidljiv je i u baru. Čaše vina kreću se od 3,4 EUR (Pavlomir graševina) do 5,5 EUR za Kota 325 pjenušac. Uz to nude i opciju korkaže butelja vina.

Zanimljivo je primijetiti da u ponudi imaju i popularni, povoljni Tres Reyes Tempranillo. Osim vina imaju i nekoliko koktela, koje još nismo probali. Piva je svega nekoliko, ali Novosel nam je rekao da će se općenito ponuda mijenjati i nadopunjavati, osim nekoliko kućnih vina.

image
Privatna Arhiva
image
Privatna Arhiva

Za one koje zanima jesu li potpuno nestali kolači koji su se u Dolcinottiju nudili – nisu. U ponudi su u Monocycle Baru i dalje, njih sedam, koji se rotiraju. I još jedna stvar, koja je za pohvalu, jest ta da je osoblje koje je radilo u Dolcinottiju i dalje tamo. I kava je ovoga puta bolja nego što je prije bila. Suradnja Tudića nastavlja se s Markom Brajkovićem (vlasnikom Lively Roasters).

image
Privatna Arhiva

Osim svega navedenoga, probali smo i solidan, cjenovno pristupačan, Sacchetto prosecco, stvoren za toplije dane.

Nismo se dugo zadržali, a kada smo navečer prolazili, bar je bio dupkom krcat. I to nas uopće ne čudi jer je Dado Tudić opet pokazao svoj jasan plan. Njegov Monocycle Specialty Coffee izdržao je pandemiju, porast cijena i jaku konkurenciju baš zbog jasne vizije i izvrsne ponude, usprkos tome što preko zime u kafić stane svega petnaestak osoba. A Monocycle Bar, s druge strane, ima više sjedećih mjesta i ipak je drugačijeg koncepta - funkcionirat će prvenstveno kao bar koji služi alkoholna pića, koje će, kao što smo naveli, pratiti razni zalogaji.

image
Privatna Arhiva
image
Privatna Arhiva

Monocycle Bar apsolutno je novo it mjesto, koje je doduše još u završnim procesima, ali ako ste željni zabavnog ambijenta, odličnih vina i općenito dobre zabave - hitro se uputite tamo. Dado Tudić je još jednom je pokazao da treba iskoračiti i zagristi u nove ideje, a nadamo se kako će vrijeme pokazati da se ovaj iskorak isplatio. Danijel Novosel, kojeg je Tudić postavio kao voditelja bara, također je svijetla točka novog bara - simpatičan i vješt u svom poslu . Malo je takvih ljudi u gradu i baš se veselimo vidjeti kako će se Monocycle Bar razvijati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
22. travanj 2025 10:52