OPET ODLIČAN KNJAZ

Zašto je Churchill volio zagorsku puricu, tko je izmislio pašticadu, a tko servirao kraljici Elizabeti ćevape?

Majstor dokumentarno-zabavnih televizijskih formata - Robert Knjaz u šest je država snimio osam epizoda o devet svjetski poznatih jela i svakako bismo vam preporučili da ih pogledate

Nova domaća zabavno-poučna serija Roberta Knjaza "Znamo li što jedemo" otkriva nam nepoznate i zanimljive crtice iz povijesti i sadašnjosti naših omiljenih jela i moramo priznati da nam se baš sviđa. Riječ je, naime, o zabavno-edukativnom serijalu u kojem se kroz osam epizoda prikazuju sve zanimljivosti iz prošlosti i sadašnjosti vezane uz devet mnogima omiljenih jela. Svaka je epizoda posvećena jednom jelu: burek, sarma, ćevapi, janjetina, pizza, juhe i hamburger, a jednu epizodu dijele čak dva omiljena hrvatska ručka - purica z mlincima i pašticada. Prvu, upravo emitiranu epizodu posvetio je, kako je to sam opisao, "najpoznatijem ljubavnom trokutu" - bureku, jelu oko kojeg vlada vječni prijepor kada je u pitanju njegov nadjev.

A nakon bureka, idućeg ponedjeljka, kako ističu na HTV-ovim službenim stranicama gdje se serijal prikazuje, doznat ćemo više o hamburgeru i upoznati čovjeka koji ih jede svaki dan i pojeo ih je više od 34 tisuće.

No, kroz ovaj novi Knjazov projekt, koji bi trebao pogledati svaki gastro entuzijast, saznat ćemo tko je i kako izumio popularna jela koje je odlučio "obraditi", koji su im glavni sastojci te kako ih pripremaju različiti narodi.

Mnogi stručnjaci i osebujni poznavatelji gastronomije otkrit će zašto je Churchill volio zagorsku puricu i tko je izmislio pašticadu. Saznat ćemo i zašto juha od kokoši liječi, ali i tko je kraljici Elizabeti servirao ćevape.

image
Promo

Bit će i vrijednih savjeta o pripremi ovih jela u kućnim uvjetima, a riješit ćemo i vječnu dilemu: kaže li se sirnica ili burek sa sirom.

Devet svjetski poznatih jela u osam epizoda, snimljenih u šest različitih država možete pratiti na prvom programu HRT-a, a drugu epizodu dokumentarne serije pogledajte u ponedjeljak, 24. veljače u 20:15.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. veljača 2025 09:02