
Vlasnici restorana HAS u Ulici Račkoga 11, kraj Trga Žrtava Fašizma, jučer su na svom službenom Instagram profilu objavili da nakon gotovo šest godina rada zatvaraju svoja vrata. To je tužna vijest za zagrebačku gastro scenu, jer su bračni par Ana i Anton Hotko nudili jednu od ukusnijih comfort kuhinja u Zagrebu.
"Dragi gosti, zatvorili smo HAS restoran, a s njime i jednu veliku i lijepu priču u kojoj ste bili glavni likovi! Hvala vam svima na dolascima, podršci, lijepim riječima, mljackanju i zdravicama!!!", napisali su u oproštajnoj objavi.
Ana Hotko bila je zadužena za servis i komunikaciju s gostima - u čemu je bila iznimno profesionalna, premda biste se u Hasu osjećali kao kod kuće. Uvijek je dočekala goste s čašicom domaće rakije ili likera na račun kuće, te je svojom toplinom u servisu uvijek ostavljala najbolji dojam. Na sva pitanja imala je odgovor i bila je vrlo vješta u opisivanju jela koje poslužuju. Upravo smo se i zbog nje u Has vraćali u raznim prigodama.
Kuhinju je vodio njezin suprug Anton, koji ima više od dvadeset godina iskustva u kulinarstvu. Radio je Anton po cijelom svijetu, a ono što je nekima možda manje poznato jest da je bio i osobni kuhar mnogim hollywoodskim zvijezdama, među kojima se ističu poznati glumci Richard Gere, Gérard Depardieu i, primjerice, Michael York. No, to je zanemarivo u usporedbi s kakvom je ljubavlju kuhao u Hasu.
Svakodnevno su se ovdje kuhala mesna, riblja i vegetarijanska jela, a namirnice su nabavljali isključivo od hrvatskih OPG-ova. Restoran Has bio je malen, sa svega 26 sjedećih mjesta, ali je pružao vrlo ugodnu atmosferu. Posebno su bili poznati po live svirkama u kojima su gosti posebno uživali. Tako smo, primjerice, na jedno Valentinovo upravo u restoranu Has iskusili jednu od ugodnijih tematskih večera.
Osim klasika poput ribljeg fileta, pohane piletine ili BBQ rebaraca, najpoznatije jelo u Hasu - koje su pokušali maknuti s menija, ali gosti nisu dopustili – bila je "Kruška u vinu". Taj desert, zbog kojeg su se mnogi vraćali, bio je za prste polizati.
Topla usluga, ukusna hrana i ugodan ambijent ono su zbog čega su Has mnogi nazivali jednim od najdražih restorana u Zagrebu. I sama inspiracija za naziv restoranja - starozagrebačka riječ hasanje koja znači dobro jesti, bila je izrazito simpatična. I zbog toga će Has nedostajati zagrebačkoj gastronomskoj sceni.
Komentari
0