Moćan desert

Ako ne možete zamisliti dan bez kave, obožavat ćete i ove slatke tortice s orasima

U novom broju magazina Dobra hrana Slavica Šagolj potrudila se osmisliti nekoliko baš dobrih deserata uz dodatak kave

Uz pravu kombinaciju okusa i začina, kava može postati glavna zvijezda svakog kolača. Njezina svestranost omogućava igru sastojcima i začinima, što rezultira desertima koji bude sva osjetila i donose nezaboravno iskustvo svakome tko ih kuša. Pravi je primjer editorijal naše suradnice Slavice Šagolj u kojem ima prhkih keksa i slastica bogatih kremom, pa vam u nastavku, nakon njezine prhke pite s dodatkom kave, otkrivamo recept za novu slasticu, koja će se sjajno uklopiti na kraju svakog obroka, ali i uz šalicu čaja, kave ili kakaa dok uživate u jutarnjem ritualu.

image
Berislava Picek/Cropix

MINI TORTICE S KAVOM, KLINČIĆEM I ORASIMA

Trebat će vam:
200 g maslaca sobne temperature
130 g šećera
3 jaja
200 g brašna
1 prašak za pecivo
½ žličice mljevenih klinčića
2 žlice espresso praha ili instant-kave u granulama
2 žlice kipuće vode
75 g grubo nasjeckanih oraha

Za kremu:
1 žlica espresso praha
2 žlice kipuće vode
180 g maslaca
350 g šećera u prahu
prstohvat soli
orah za dekoraciju

image
Berislava Picek/Cropix

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 175 °C. Otopite kavu u 2 žlice kipuće vode, promiješajte i stavite sa strane da se ohladi. U veću zdjelu stavite maslac i šećer te miksajte dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Zatim dodajte jedno po jedno jaje uz miješanje. Potom ulijte ohlađenu kavu. Na kraju umiješajte nasjeckane orahe, brašno, prašak za pecivo i mljevene klinčiće. Smjesu lagano sjedinite. Da biste imali kolače istih dimenzija, smjesu pecite u kalupu za mafine. Svaku udubinu kalupa napunite malo više od pola. Pecite 18 do 20 minuta dok tijesto ne postane zlatne boje. Dok se tijesto hladi, pripremite kremu. Kavu otopite u kipućoj vodi te stavite u hladnjak da se malo ohladi. U posudu za miksanje stavite maslac, sol i šećer u prahu te miksajte dok smjesa ne postane svilenkasta. Dodajte ohlađenu kavu i miksajte dok ne dobijete finu glatku kremu. Prerežite svaku mini tortu vodoravno kako biste dobili dva sloja. Kremu stavite u slastičarsku vrećicu i ukrasite po želji. Na donji dio nanesite kremu te poklopite drugim dijelom. Zatim i na njega nanesite kremu. Na samom kraju kolač ukrasite instant-kavom i orasima.

image

Dobra hrana, ZIMA 2024.

Fotografija: Berislava Picek/Cropix; Dizajn Naslovnice: Vesna Veselić/

Ne propustite! Ovaj recept je dio velikog editorijala Slavice Šagolj o desertima s kavom iz novog broja magazina Dobra hrana, koji je već u prodaji!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2025 09:35