SVI SU LUDI ZA PISTACIJOM

Ako ste ludi za Dubai čokoladom i fritulama, obožavat ćete i ove krafne

Ako ste ljubitelj pistacija, ovo je recept za vas! Bilo da je u pitanju neko posebno društvo koje želite iznenaditi ili se jednostavno želite počastiti nečim posebnim, ovaj recept neće vas razočarati.

Dubai čokolada služila je kao inspiracija za mnoge desert ovu zimu, a pistacija je postala prava zvijezda kada su u pitanju sastojci za slastice. Baš zato nismo ni sumnjali da će pistacija naći put do omiljenih nam krafni.

KRAFNE PUNJENE KREMOM OD PISTACIJA

image
Shaiith/Getty Images

Sastojci (za oko 12-15 krafni)

Trebat će vam:
500 g glatkog brašna
50 g šećera
1 vanilin šećer
1 prstohvat soli
20 g svježeg kvasca (ili 7 g suhog kvasca)
250 ml toplog mlijeka
50 g otopljenog maslaca
2 jaja
naribana korica jednog limuna (po želji)

Za kremu od pistacija:
400 ml mlijeka
100 ml slatkog vrhnja
4 žumanjka
100 g šećera
40 g škrobnog brašna (gustin)
150 g paste od pistacija (možete koristiti gotovu ili domaću)
50 g maslaca

Za prženje i dekoraciju:
biljno ulje (za prženje)
100 g mljevenih pistacija (za posipanje)
šećer u prahu (po želji)

Priprema:
U zdjelici pomiješajte toplo mlijeko s kvascem i žlicom šećera pa ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Dodajte aktivirani kvasac, jaja, otopljeni maslac i naribanu koricu limuna. Mijesite dok ne dobijete glatko, elastično tijesto (oko 8-10 minuta ručno ili 5 minuta mikserom s nastavkom za tijesto). Pokrijte zdjelu kuhinjskom krpom i ostavite tijesto da se diže 1-1,5 sat, dok se ne udvostruči. Kad se tijesto digne, razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 1 cm. Izrežite krugove pomoću okruglog kalupa ili čaše (promjera oko 6-8 cm). Preostalo tijesto ponovo zamijesite, razvaljajte i izrežite. Krafne poslažite na papir za pečenje, pokrijte krpom i ostavite još 30 minuta da narastu.

image
Shaiith/Getty Images

Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri (oko 170 °C). Testirajte temperaturu malim komadićem tijesta – treba lagano zaplivati i zlatno posmeđiti u roku od 1-2 minute. Krafne pržite u dubokom ulju s obje strane dok ne postanu zlatno-smeđe (oko 2-3 minute po strani) pa ih izvadite ih na papirnate ubruse kako bi upile višak ulja.

Sada ste spremni za pripremu kreme. U zdjelici umutite žumanjke, šećer i škrobno brašno. U loncu zagrijte mlijeko i slatko vrhnje do vrenja, a zatim postupno dodajte smjesu od žumanjaka, neprestano miješajući pjenjačom. Kuhajte kremu na laganoj vatri dok se ne zgusne (oko 5 minuta). Maknite s vatre i umiješajte pastu od pistacija te maslac. Dobro promiješajte dok ne postane glatko. Ostavite da se ohladi. Ohlađene krafne špricom za punjenje napunite kremom od pistacija. Ako nemate špricu, možete pažljivo prerezati krafne na pola i žlicom dodati kremu. Posipajte mljevenim pistacijama i po želji šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. siječanj 2025 09:07