I za ručak i za večeru

Ako volite slasna jela koja se mogu jesti i hladna, pripremite slane palačinke sa špinatom i gljivama

 Bhofack2/Getty Images
Počela je sezona proljetnica pa je šteta ne iskoristiti je za pripremu jela koja sa svakom novom namirnicom poprimaju neku novu dimenziju

Priprema: 2 sata • Pečenje: 30 minuta • Porcija: 4

Trebat će vam:

240 ml hladne vode
240 ml hladnog mlijeka
4 jaja
½ žličice soli
170 g brašna
4 žlice otopljena maslaca
1 žlica maslaca
2 žlice luka u prahu
1 režanj češnjaka
1 žličica mediteranske začinske mješavine
½ žličice timijana
sol
170 g gljiva
450 g mladog špinata
parmezan

Priprema:

Pomiješajte vodu, mlijeko, jaja, sol, brašno i otopljeni maslac dok ne dobijete glatku smjesu. Pokrijte i ostavite u hladnjaku dva sata.

Zagrijte tavu za palačinke ili malu neprianjajuću tavu na srednje jakoj vatri. Izvadite smjesu iz hladnjaka i promiješajte da se sjedini. Pomoću mjerice ulijte dio smjese u tavu. Okrećite tavu tako da smjesa prekrije dno. Pecite 1-2 minute dok se palačinka ne počne mjehuriti na vrhu, a rubovi ne izgledaju čipkasto. Okrenite palačinku i lagano zapržite drugu stranu. Slažite ih na tanjur dok ne budete spremni za punjenje.

U srednje velikoj tavi, na srednjoj vatri, otopite žlicu maslaca. Dodajte luk u prahu, protisnuti češnjak, začine i prstohvat soli. Pirjajte dok češnjak ne omekša pa dodajte narezane gljive. Pirjajte ih dok ne omekšaju. Dodajte špinat i pirjajte ga dok ne uvene. Maknite s vatre i tim nadjevom punite palačinke.

Prije nego što palačinke zamotate, prema želji nadjev pospite s malo parmezana. Poslužite tople ili hladne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2024 03:01