
Ne kupujte gorke salate na tržnici ako u vrtu imate maslačak. Jedna od najljekovitijih biljaka sveprisutna je i potpuno besplatna. Biljka je iskoristiva cijela - od korijena do cvijeta, a o njezinim dobrobitima za zdravlje, osobito jetru, ne treba više puno pričati. Korijen je bogat inulinom, mladi listovi se u našim krajevima jedu oduvijek u obliku salata (zagorski regvet s krumpirom!), a pupovi cvjetova mogu se kiseliti i koristiti kao zamjena za kapare.
Mladi proljetni listovi nisu jako gorki, ali već imaju dovoljno karaktera za pripremu fantastičnih salata. Ako ih želite pretvoriti u cjelovit obrok, dodajte maslačku krumpir ili kuhanu leću. Gorkastim listovima sjajno pristaju i kremasti sirevi - recimo kozji, chevre. Za dodatni efekt uvaljajte sir u narezane mlade cvjetove maslačka i salatu začinite octom od maslačka. Vaša umorna zimska jetra bit će vam zahvalna.
Ovaj i druge dobre recepte, preporuke, savjete i priče možete pronaći i u novom broju magazina Dobra hrana. Već vas čeka na kioscima, stoga požurite!
Komentari
0