DVA PROVJERENA RECEPTA

Biskvit kolači s kojima nema greške, jedan jako čokoladni s bananom, a drugi favorit iz djetinjstva

Jeste li više za sočan čokoladni biskvit ili ste još uvijek fanovi prugastog zebra kolača?

Zaželite li se danas brze, sočne i ukusne slastice razmislite o jednostavnim biskvit kolačima, jer pripremili smo dva recepta s kojima nema greške. Prvi je onaj za supersočan kolač s bananama za koji vam neće trebati čak niti vaga, a iskoristit ćete i banane koje vas već dugo gledaju iz posude s voćem. Drugi je, pak, klasik iz djetinjstva koji nas je, uvijek kad bi se našao na stolu, posebno razveselio. Neki ga zovu zebra, neki prugasti, a nekima su sve varijante u kojima se spajaju biskvit od čokolade i vanilije - mramorni kolač. Bez obzira na to kako ga nazivate, vjerujemo da će biti više nego dobar odabir nakon nedjeljnog ručka.

image
Pinkybird/Getty Images/istockphoto

Oba biskvita prije posluživanja možete obogatiti i otopljenom čokoladom s malo maslaca ili ganache kremom od čokolade i slatkog vrhnja. Dobra ideja bit će i šaka orašastih plodova, posebice ako ih prije tostirate, ali i tostirani kokos, pirjano smrznuto ili svježe voće, brzi džem od voća koje imate kod kuće ili već gotovi džem koji ste kratko skuhali s malo vode. Mogućnosti je nebrojeno mnogo, a podloga u formi ova dva kolača podnosi baš sve i uvijek je dobra opcija kada se zaželite brze slastice koju možete pripremiti i u društvu najmlađih. Najbolje od svega, nakon pripreme ovih slastica neće vam ostati hrpa suđa, a to je nešto što nedjeljom posebno volimo. Recepte potražite u nastavku.

*1 šalica = 250 ml

Trebat će vam:

3 banane
3/4 šalice smeđeg šećera
1/2 šalice soka od jabuke
1 žličica ekstrakta vanilije
1 jaje
1 šalica glatkog brašna
1/2 šalice kakaa
1 žličica sode bikarbone
soli
1 pakiranje čokoladnih kapljica ili sjeckane čokolade

Priprema:

Ugrijte pećnicu na 170 °C. Namastite i brašnom obložite oblik za pečenje. Izmiksajte banane. Pomiješajte ih sa sokom od jabuke i šećerom, dodajte ekstrakt vanilije i jaje. Prosijte brašno, kakao, sodu bikarbonu i sol. Dodajte u tri navrata u smjesu s bananama. Na kraju umiješajte čokoladne kapljice. Pecite 45 - 50 minuta.

image
Marko Miščević/Cropix/

Trebat će vam:

4 jaja
250 g šećera
250 ml ulja
100 ml mlijeka
300 g brašna
1,5 vrećica praška za pecivo
pola žličice soli
1 vrećica vanilin šećera
25 g kakaa

Priprema:

Pomiješajte jaja, šećer, ulje i mlijeko. Podijelite smjesu na dva jednaka dijela. U trećoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Od te smjese odvojite 180 g i dodajte u jednu tekuću smjesu. Ostatak brašna, soli i praška za pecivo prosijte s kakaom i dodajte u drugu tekuću smjesu. Smjesom napunite deblje veće vrećice za duboko zamrzavanje i zavežite čvor. Svaku vrećicu stavite u lončić, tako da vrh vrećice bude okrenut prema gore. Odrežite ga da dobijete rupicu. Kalup obložite papirom za pečenje i premažite slojem ulja. Potom iz jedne vrećice u sredinu kalupa istisnite tijesto 9. Vratite vrećicu u lončić da vrh bude okrenut prema gore. Istisnite u sredinu kalupa drugo tjesto. I tako redom. Svako novo istisnuto tijesto od sredine prema rubovima kalupa gura staro tijesto. Istiskujte dok ne ispraznite vrećice. Pecite oko 45 minuta (probajte čačkalicom je li pečeno). Pustite da se ohladi u kalupu.

image
Berislava Picek/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. studeni 2024 22:19