Jedva čekamo

Bliži se najbolji obrok u godini, imamo recept za šunku u kruhu nalik onima koje su se radile prije 30 godina

 Marko Miscevic/Cropix
Odvažite se i pripremite jela po starim rceeptima, nitko im neće moći odoljeti!

Stvarno ima nešto posebno u uskršnjem doručku. Priroda se već itekako probudila i počela davati svoje plodove pa imamo svježe voće i povrće, opušteniji smo nego za Božić jer nema pritiska poklona i stresa koji obilježava poslovni kraj godine, vitamin D isto ima zasluge, a, opet, imamo onaj osjećaj blagdana - spavamo duže, svi smo kod kuće i znamo da možemo računati i na cijeli ponedjeljak bez posla i škole.

No, budimo iskreni, glavni je razlog hrana. Meni za uskršnji doručak je toliko bogat, šaren i prepun delicija koje Hrvati obožavaju - kuhana jaja, šunka, francuska salata, domaći kruh, mladi luk, rotkvice. Jeste li se ikad pitali zašto za Uskrs jedemo baš ovu hranu?

Jaja su povezana s ponovnim rođenjem, stvaranjem nečega novoga i zbog toga su važna na dva načina - Uskrs slavimo zbog uskrsnuća Isusa Krista, a slavimo ga u proljeće kada se priroda ponovno "rađa". Također, u ranim danima kršćanstva jaja se nisu smjela jesti tijekom korizme, pa su ih se ljudi zaželjeli i rado kuhali za uskršnje blagdane. Šunka je malo veća enigma jer su rani Kršćani i Židovi uvijek jeli janjetinu, žrtveno janje je i bitna tradicija židovske Pashe. No, u Drugom svjetskom ratu je na cijenu došla vuna pa se klalo sve manje janjadi i trebalo je pronaći dostojnu zamjenu za Uskršnji stol.

Kako se kolinja uglavnom odvijaju tijekom zime, taman na proljeće bi bilo spremno svježe suho meso, konzervirano ili iz pušnica, baš poput šunke. Tako je s vremenom šunka postala nezaobilazan dio menija, posebno u kontinentalnoj Hrvatskoj gdje ionako ima manje janjetine, a više svinjetine. Mladi luk i rotkvica su nagovještaj obilja iz prirode koje kreće u proljeće i sastavni su dijelovi uskršnjeg doručka.

image
Tonči Plazibat/Cropix

Najviše teritorijalnih razlika ima u "krušnom" dijelu stola. U Dalmaciji nema Uskrsa bez pince, na kontinentu je tu ipak domaći kruh, dok se u Istri peče "jajarica" - pletena lepanja koja na vrhu ima pisanicu. Zamolili smo kolege iz redakcije da nam opišu kako izgleda uskršnji doručak, ali i prateći običaji, u njihovim domovima.

Vladimir, Novi Marof (Zagorje)

"Uskršnje jutro u našem je domu uvijek rezervirano za poseban, svečan obrok i okupljanje cijele obitelji. Stariji ukućani se bude prvi kako bi odnijeli hranu na blagoslov na jutarnju uskršnju misu. U košarici koja se nosi u crkvu su obavezno domaći kruh, kuhana šunka, jaja, rotkvice, mladi luk i komad kakvog suhog kolača, poput pince ili gibanice.

Po povratku kući, servira se stol s još ponekim namirnicama poput francuske salate, ribanog hrena, kave i čaja. Za ukras se u vazu stavljaju grančice procvjetalih voćaka i proljetno cvijeće, a na njih se objese "ispuhane" ukrasne pisanice. Naravno, na stolu moraju biti i prave pisanice, koje se boje dan ranije.

Danas, kada je obitelj proširena i stigla su mala djeca, poslije doručka uvijek izađemo van na dvorište, gdje im skrivamo čokoladna jaja. Izrazi na njihovim licima kad ih pronađu u travi ili u grmu - neprocjenjivi su!"

image
Bozo Radic/Cropix

Marta, Split (Dalmacija)

"Uskršnja marenda ne događa se slučajno. Ona se planira danima unaprijed i zahtijeva preciznu koordinaciju uže i šire familije jer je riječ o pravoj gozbi! Na stolu se moraju naći barem tri sirnice, poznatije kao pince, i najmanje dvije sočne orahnjače. Tradicija nalaže da se uvijek započinje s onom sirnicom koja ima najhrskaviju koricu i najviše posutog cukra!

image
Privatna arhiva

Nakon što smo otvorili apetit, prelazimo na konkretno; domaći sušeni pršut i pancetu. Jutro završavamo natjecanjem u tuckanju s obojenim jajima, a pobjednik je za nagradu oslobođen dužnosti pripreme stola za Uskršnji ručak!"

Najbolja orehnjača koju ćete ikad probati, baš kao bakina

Sastojci za tijesto:

400 g Belbake glatkog brašna

200 ml Pilos mlijeka

60 g Kiara šećera

2 žutanjka

80 grama Pure Milk maslaca

1 kocka svježeg kvasca

Prstohvat soli

Naribana korica limuna

Sastojci za nadjev:

500 g orah jezgra

200 ml Pilos mlijeka

150 g Kiara šećera

1 žlica ruma

1 jaje za premazivanje

Priprema:

U malu zdjelicu stavite razlomljeni kvasac, žlicu brašna, žlicu šećera i malo mlakog mlijeka. Ostavite sa strane 10-ak minuta.

U velikoj zdjeli miksajte maslac sobne temperature sa šećerom dok ne postane pjenast pa naizmjenice dodajte brašno i mlijeko, žumanjke jaja koja ste prethodno najmanje sat vremena držali izvan hladnjaka i pripremljen kvasac. Tijesto miješajte, tj. tucite u zdjeli dok se ne počne odvajati od kuhače. Izrađeno tijesto prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplome sat vremena.

Za nadjev mlijeko zakuhajte zajedno sa šećerom pa prelijte preko mljevenih oraha. U smjesu dodajte naribanu limunovu koricu i rum.

Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, razvaljajte i premažite nadjevom. Zarolajte obje orehnjače i stavite ih jednu do druge u nauljen i pobrašnjen lim za pečenje. Premažite razmućenim jajetom i pecite sat vremena na temperaturi od 160 °C. Orehnjaču režite na tanke šnite, a najbolja je dok je još topla!

image
Privatna arhiva
image

Belbake glatko brašno, Pilos mlijeko, Kiara šećer, Pure Milk maslac

Lidl

Tena, Đakovo (Slavonija)

"Kad smo bili djeca prije Uskrsa smo se najviše veselili potrazi za travom i pravljenju gnijezda. Nekoliko dana prije Uskrsa odlazili bismo na livade i u dvorišta brati svježu, mekanu travu, a onda smo ju slagali u košare ili kartonske kutije, u nadi da će ih zec napuniti pisanicama i čokoladnim jajima. Gotovo da nije bilo plastike ni gotovih ukrasa. Sve je bilo od prirodnih materijala: trava, cvjetovi, pokoja grančica.

Pisanice smo obično bojali u ljusci crvenog luka, a starije žene znale su voskom crtati šare: srca, križiće, inicijale, cvijeće. Neki su jaja “pisali” slamom ili iglom, strpljivo, dok se šara ne bi ukazala kao rezbarija. Djeca su među sobom organizirala i natjecanja u tucanju jaja. Čije se jaje pokaže najtvrđim, taj pobjeđuje i smije uzeti protivničko. Naravno, svaka je kuća imala barem jednog ‘aduta‘ - drveno jaje.

Centralni je dio uskršnjih običaja svakako bilo pripremanje košare s hranom za blagoslov. Najvažniji dio bila je šunka, koja se kuhala polako, najčešće u vodi u kojoj je plivalo i nekoliko zrna papra, češanj-dva češnjaka i lovor. Kad bi se ohladila, stavljala se u košaru skupa s kuhanim jajima, mladim lukom, hrenom koji je bolno čistio sinuse, i pogačom ili domaćim kruhom. Nisu to bile pogače iz pekarnica, već one zlatne, sjajne, s pletenicom na vrhu, ponekad posute sezamom ili makom. Obavezno se u košaru stavljalo i nešto soli, a ta mala količina bi se onda, po povratku kući, miješala s ostatkom koji je bio kod kuće. Roditelji bi obično sami odlazili na jutarnji blagoslov, a mi djeca smo ih nestrpljivo čekali, spremni za najbolji doručak u godini."

Ivan, Zagreb

"Uskrs je za mene uvijek imao najbolju hranu, te ga zapravo kroz nju i najviše pamtim. Hrana koja se jede za Božić mu nije ni do koljena. Sa slatke strane makovnjača, orehnjača, pinca. S “udarne”, slane strane, jaja, rotkvice, mladi luk, i naravno, šunka. I to ne bilo kakva šunka - šunka zapečena u kruhu. Dok sam bio mali i dok su pekare bile drugačije nego ove danas, sjećam se da bi u subotu ujutro s tatom išao u jednu pekarnu u Klaićevoj ulici. Ujutro bi nosili šunku pokrivenu svečanom krpom da bi ju navečer pokupili pečenu u kruhu. Šunka bi bila toliko sočna i fina da je i dan danas pamtim, 30 godina kasnije. Ali, kruh je bio najbolji. Sve okuse šunke bi povukao u sebe. Kasnije sam pokušao kod kuće replicirati šunku zapečenu u kruhu, ali koliko god se trudio, nikako da pogodim okuse i sočnost koju pamtim."

image
Dragan Matić/Cropix

Šunka u kruhu nalik onoj kakvu Ivan pamti iz djetinjstva

Sastojci:

1,5 kg rolane šunke

400 g Belbake glatkog brašna

300 g Belbake oštrog brašna

1 kockica svježeg kvasca

2 žličice soli

1 žlica Kiara šećera

3 žlice suncokretovog ulja

400 ml mlake vode

1 jaje za premazivanje

Priprema:

Šunka se kuha po principu 1 kg – 1 sat kuhanja. U vodu u kojoj ćete je kuhati dodajte povrće i začine po želji, mi dodajemo luk, češnjak, papriku, listove lovora i majčinu dušicu. Ostavite je da se hladi u vodi kako bi ostala sočna, a prije zamatanja u tijesto svakako uklonite mrežicu i odstranite kožu.

Za tijesto prvo ostavite kvasac i malo šećera 15-ak minuta sa strane da se zapjeni. Dodajte ostale sastojke i umijesite glatko tijesto. Ostavite da se diže na toplom minimalno sat vremena. Šunku sa svih strana premažite jajetom kako bi se što bolje priljubila uz tijesto te zamotajte tako da spoj tijesta bude na samom dnu, kako se tijekom pečenja ne bi otvorilo. Pecite na 160 °C sat vremena, a pod kraj pečenja je premažite ostatkom jajeta i zapecite. Poslužite ohlađeno i uživajte u deliciji koja će postati središnji dio vašeg Uskršnjeg doručka!

image

Belbake glatko brašno, Belbake oštro brašno, Okusi zavičaja jaja, Kiara šećer

Lidl

Barbara, Barban (Istra)

"Hrana je uvijek prvo išla na blagoslov, oko oltara se znalo skupiti i 50-ak košara koje su napunile vrijedne istarske domaćice. Jaja, mladi luk, sir, sol za luk pa i malo crnog vina – sve bi se to blagoslovilo, a kasnije s velikim užitkom objedovalo. Kada su u kućama bila otvorena ognjišta, radile su se pogače, a ne pince, a danas nema Uskršnjeg doručka bez prave pince s domaćim jajima. Od istog tijesta kao i pince, rade se i jajarice, pletenice koje imaju upletenu i pisanicu, a ona se daruju svakom djetetu u obitelji. Zanimljivo je da se u nekim istarskim mjestima ljuske blagoslovljenih jaja i dan danas zakapaju u zemlju jer se vjeruje da će na tom mjestu onda bolje roditi što god bilo posađeno."

image
Duško Marušić/Cropix

Probajte i vi napraviti istarsku „jajaricu“!

Sastojci:

1 kg Belbake glatkog brašna

30 g svježeg kvasca

4 jaja

2 žumanjka

700 ml Pilos mlijeka

100 g grožđica

200 g Kiara šećera

1 Belbake vanilin šećer

80 g Maslaca Okusi zavičaja

Prstohvat soli

Naribana korica limuna

Priprema:

Kvasac i 1 žilicu šećera otopiti u 1 dl mlakog mlijeka i ostaviti na toplom da se kvasac digne. U prosijano brašno dodati kvasac, šećer, vanilin šećer, sol, 2 cijela jaja, 2 žumanjka, rastopljen maslac, grožđice, rakiju, naribanu koricu od limuna i toliko mlijeka da se umijesi glatko, ne suviše tvrdo tijesto.

Tijesto ostaviti na toplom mjestu da se digne, zatim tijesto podijeliti na 4 dijela. Ta 4 dijela podijelite na još 4 dijela i izvaljajte tijesto u traku koja će na sredini biti deblja, a na krajevima uža. Ispletite pletenicu i ostavite mjesto za šarenu pisanicu na vrhu.

Premazati razmućenim jajem i peći na 180 °C pola sata.

image

Belbake glatko brašno, Pilos mlijeko, Kiara šećer, Belbake vanilin šećer, Okusi zavičaja maslac

Lidl

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Lidla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2025 09:38