
Ako ste svjetski putnik i u potrazi ste za vrhunskim street foodom nerijetko će vas bonkulovići uputiti u New York ili Chicago. Ipak i na našem kontinentu postoji adresa iza koje se krije recept za jedan od najboljih hot dogova. Slavni gastro putopisac - Anthony Bourdain bio je veliki obožavatelj čikaškog te ga smatrao najboljim. Ipak, postoji jedan manje poznat, specifičan hot dog, koji je Bourdain obožavao, a otkrio ga je kada je posjetio Island.
Iako islandskih pylsa (islandski naziv za "hot dog") možda ne izgleda toliko upadljivo kao njegovi američki rođaci, ono što možda nedostaje u njegovom izgledu nadoknađuje se dinamičnim okusima. Jedna od karakteristika ovog hot doga je što u njega ide janjetina zajedno s tipičnom svinjetinom, koja se koristi u klasičnim hot dogovima, te govedinom kao u Chicago ili New York style verzijama. Uz kobasicu, bogatu janjetinom, nalaze se hrskavi i sitno sjeckani luk, ali i tri začinska umaka: slatki senf, remulada tj. rémoulade - umak s kaparima i kiselim krastavcima te kečap s jabukom, što je zanimljiv twist.
Korištenje janjetine u islandskoj verziji hot doga bila je inovacija na otoku zato što su morali koristiti lakše dostupno meso. Danas, Ilanđani i dalje favoriziraju janjetinu, ali također koriste svinjetinu i govedinu. Zanimljivo je dodati i kako države širom svijeta imaju svoje inačice ovog jela te ih postoji čak 40 koje se razlikuju u načinu pripreme i po namirnicama.
U prvoj epizodi svoje emisije "No Reservations" na Travel Channelu, pokojni Anthony Bourdain obilazio je kulturne i kulinarske vrhunce Rejkjavika. Tijekom noći provodene na Islandu s nekim od najboljih šefova u zemlji, Bourdain je ocijenio da "čak i Islanđani traže utjehu u dobrom starom hot dogu". Kasnije u epizodi, Bourdain je komentirao slučajnost da je bivši predsjednik Bill Clinton uživao u islandskoj verziji ovog jela, a nedugo zatim morao na operaciju srca, rekavši: "To je znak kvalitete... to je jedan ozbiljan hot dog." Želite li i sami okusiti je li toliko dobar kao što se o njemu govori, isprobajte ga napraviti i sami.
ISLANDSKI HOT DOG
Trebat će vam (za 4 osobe):
4 peciva tipa lizika
4 kobasice (najbolje s kombinacijom janjetine, svinjetine i govedine)
1 velika crvena luka (sitno sjeckana)
Za rémoulade (remulada) umak:
3 žlice majoneze
1 žlica senfa (slatkog)
1 žlica kiselih krastavaca (sitno sjeckani)
1 žlica kapara (sitno sjeckani)
1 žličica jabučnog octa
prstohvat soli i papra
Za kečap:
3 žlice kečapa
2 žlice jabučnog soka
1 žlica šećera
½ naribane jabuke
prstohvat cimeta
Priprema:
Pomiješajte majonezu, senf, kisele krastavce, kapare i jabučni ocat u zdjeli. Začinite solju i paprom, pa dobro promiješajte. Za kečap u maloj posudi pomiješajte jabučni kečap, jabučni sok, šećer i naribanu jabuku. Dodajte malo cimeta, promiješajte i kuhajte na laganoj vatri 5-7 minuta dok se umak ne zgusne. U velikoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja i pržite kobasice 5-7 minuta, dok ne postanu zlatno smeđe sa svih strana. Alternativno, možete ih ispeći na roštilju. U manjoj tavi pržite sitno sjeckani crveni luk u malo maslinovog ulja 3-4 minute dok ne postane mekan i karameliziran. Možete ga i ostaviti sirovog ako želite hrskaviji okus. Na svaku lepinju stavite prženu kobasicu, zatim dodajte sloj prženog luka, a potom svaki od tri umaka: začinjeni senf, rémoulade umak i kečap. Poslužite toplo, po želji uz dodatak sjeckanih kiselih krastavaca ili pomfrita.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....