
Petkom, vođeni tradicijom ili navikom, mnogi vole meso zamijeniti ribom, no to nikako ne znači da morate potrošiti cijelo bogatstvo na samo jedan obrok. I dok cijene svježe ribe i plodova mora na ribarnicama rastu, ništa bolje nije ni u trgovinama, pa nerijetko i sami posegnemo za "jokerom iz smočnice" - konzervom ili staklenkom ribe. Naime, premda je riječ o konzerviranoj hrani, od nje možemo napraviti ukusan obrok dostatan za cijelu obitelj. Ako još tome pridodate tjesteninu, dobit ćete zasitan, ukusan, slastan i jeftin obrok, a ni zdravih omega-3 masnih kiselina neće nedostajati, a i to danas nešto znači, jer svi težimo jesti zdravije.
Zavirite stoga i vi u svoju smočnicu, posegnite za konzervom tune, sardina, skuše ili staklenkom lososa i pripremite jedan od klasika mediteranske kuhinje, koji uz dodatke koje imate na izbor, može svaki puta ispasti sasvim novo jelo koje će prštati i okusima i bojama, a neće vas stajati puno novca.
HLADNA SALATA S TJESTENINOM, TUNOM, RUKOLOM I CHERRY RAJČICAMA
Trebat će vam:
250 g tjestenine (fusilli, penne)
1 konzerva tune
10-15 cherry rajčica
1 šaka svježe rukole
1 žlica sezamovih sjemenki
sok ½ limuna
sol i papar
maslinovo ulje
aceto balsamico
Priprema:
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju, ocijedite je i ostavite da se ohladi. U međuvremenu, pripremite ostale sastojke: tunu ocijedite, cherry rajčice prepolovite, rukolu operite i posušite. U posebnoj zdjelici ocijedite limun, dodajte aceto i maslinovo ulje, popaprite i zasolite pa zamiješajte dresing za salatu.
Na suhoj tavi kratko prepržite sezamove sjemenke dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
Kad je tjestenina kuhana, ocijedite je i isperite hladnom vodom da se malo prohladi. U velikoj zdjeli pomiješajte povrće i dresing, pa dodajte tjesteninu i tunu i opet sve promiješajte. Na kraju posipajte prženim sezamovim sjemenkama za dodatnu teksturu i okus. Poslužite odmah ili ostavite u hladnjaku da se okusi prožmu prije posluživanja.
TJESTENINA S INĆUNIMA
Trebat će vam:
400 g tjestenine (spaghetti, linguine, tagliatelle)
1 konzerva inćuna
2-3 slana inćuna
2 režnja češnjaka, sitno sjeckana
peperoncino (po želji)
maslinovo ulje
1 žlica maslaca
sol
papar
parmezan, za posluživanje
cherry rajčice, za posluživanje
limun, za posluživanje
Priprema:
U dubokom loncu punom kipuće slane vode skuhajte špagete al dente. U tavi zagrijte maslinovo ulje pa kratko propržite sitno sjeckani češnjak pazeći da ne izgori. Dodajte inćune iz konzerve zajedno s uljem iz konzerve te ih lagano usitnite vilicom ili kuhačom dok se ne otope u umaku. Dodajte i dva slana inćuna i, po želji, peperoncino za pikantnost. Smanjite vatru i pustite da se krčka stalno podlijevajući vodom u kojoj se kuhaju špageti.
Kad su kuhani, u umak umiješajte špagete, posolite i popaprite, dodajte maslac i dobro sve promiješajte na najslabijoj vatri. Poslužite u dubokom tanjuru i posipajte svježe naribanim parmezanom. Kako biste ovom jelu dali dozu svježine tjesteninu servirajte uz narezane cherry rajčice koje mogu biti salata, a možete ih dodati i u tanjur kad je jelo posluženo. Ili jednostavno poslužite krišku domaćeg limuna.
TJESTENINA SA SKUŠOM I ŠPINATOM U KREMASTOM UMAKU
Trebat će vam:
400 g tjestenine (cavatappi, farfalle, penne, fusilli)
1 konzerva skuše ili staklenka lososa
2-3 slana inćuna
1 luk, sitno sjeckan
2 režnja češnjaka, sitno sjeckana
2 šake svježeg špinata
100 g parmezana
2 žlice maslaca
maslinovo ulje
sol
papar
Priprema:
U kipućoj i dobro zasoljenoj vodi skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju.
Za to vrijeme u dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje i popržite luk i češnjak dok ne postanu staklasti. Dodajte zatim i slane inćune i kratko ih pirjajte. U tavu sad stavite i maslac cijelo vrijeme miješajući, posolite i popaprite, kratko pirjajte dok se inćuni ne krenu raspadati pa dodajte ribani parmezan. Kad dobijete lijepo kremast umak, dodajte svježi špinat. Podlijevajte vodom u kojoj se kuha tjestenina. Pred kraj kuhanja, pustite da voda gotovo u cijelosti ispari, pa u umak dodajte ocijeđenu konzervu ribe po izboru i izmiješajte. Tjesteninu servirajte u tanjur, prelijte umakom i poslužite.
Komentari
0