Što spremiti petkom?

Brzo, jeftino, a slasno: jedna konzerva ribe i tri odlične ideje za ručak koji ne košta puno

Ako vam je svježa riba udarac na budžet ili vam ribarnica nije usput, ne znači da ne možete uživati u ribljem jelu...

Petkom, vođeni tradicijom ili navikom, mnogi vole meso zamijeniti ribom, no to nikako ne znači da morate potrošiti cijelo bogatstvo na samo jedan obrok. I dok cijene svježe ribe i plodova mora na ribarnicama rastu, ništa bolje nije ni u trgovinama, pa nerijetko i sami posegnemo za "jokerom iz smočnice" - konzervom ili staklenkom ribe. Naime, premda je riječ o konzerviranoj hrani, od nje možemo napraviti ukusan obrok dostatan za cijelu obitelj. Ako još tome pridodate tjesteninu, dobit ćete zasitan, ukusan, slastan i jeftin obrok, a ni zdravih omega-3 masnih kiselina neće nedostajati, a i to danas nešto znači, jer svi težimo jesti zdravije.

Zavirite stoga i vi u svoju smočnicu, posegnite za konzervom tune, sardina, skuše ili staklenkom lososa i pripremite jedan od klasika mediteranske kuhinje, koji uz dodatke koje imate na izbor, može svaki puta ispasti sasvim novo jelo koje će prštati i okusima i bojama, a neće vas stajati puno novca.

image
Galina Loginova/Getty Images

HLADNA SALATA S TJESTENINOM, TUNOM, RUKOLOM I CHERRY RAJČICAMA

Trebat će vam:
250 g tjestenine (fusilli, penne)
1 konzerva tune
10-15 cherry rajčica
1 šaka svježe rukole
1 žlica sezamovih sjemenki
sok ½ limuna
sol i papar
maslinovo ulje
aceto balsamico

Priprema:
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju, ocijedite je i ostavite da se ohladi. U međuvremenu, pripremite ostale sastojke: tunu ocijedite, cherry rajčice prepolovite, rukolu operite i posušite. U posebnoj zdjelici ocijedite limun, dodajte aceto i maslinovo ulje, popaprite i zasolite pa zamiješajte dresing za salatu.

Na suhoj tavi kratko prepržite sezamove sjemenke dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.

Kad je tjestenina kuhana, ocijedite je i isperite hladnom vodom da se malo prohladi. U velikoj zdjeli pomiješajte povrće i dresing, pa dodajte tjesteninu i tunu i opet sve promiješajte. Na kraju posipajte prženim sezamovim sjemenkama za dodatnu teksturu i okus. Poslužite odmah ili ostavite u hladnjaku da se okusi prožmu prije posluživanja.

image
Gmvozd/Getty Images

TJESTENINA S INĆUNIMA

Trebat će vam:
400 g tjestenine (spaghetti, linguine, tagliatelle)
1 konzerva inćuna
2-3 slana inćuna
2 režnja češnjaka, sitno sjeckana
peperoncino (po želji)
maslinovo ulje
1 žlica maslaca
sol
papar
parmezan, za posluživanje
cherry rajčice, za posluživanje
limun, za posluživanje

Priprema:
U dubokom loncu punom kipuće slane vode skuhajte špagete al dente. U tavi zagrijte maslinovo ulje pa kratko propržite sitno sjeckani češnjak pazeći da ne izgori. Dodajte inćune iz konzerve zajedno s uljem iz konzerve te ih lagano usitnite vilicom ili kuhačom dok se ne otope u umaku. Dodajte i dva slana inćuna i, po želji, peperoncino za pikantnost. Smanjite vatru i pustite da se krčka stalno podlijevajući vodom u kojoj se kuhaju špageti.

Kad su kuhani, u umak umiješajte špagete, posolite i popaprite, dodajte maslac i dobro sve promiješajte na najslabijoj vatri. Poslužite u dubokom tanjuru i posipajte svježe naribanim parmezanom. Kako biste ovom jelu dali dozu svježine tjesteninu servirajte uz narezane cherry rajčice koje mogu biti salata, a možete ih dodati i u tanjur kad je jelo posluženo. Ili jednostavno poslužite krišku domaćeg limuna.

image
Phbcz/Getty Images

TJESTENINA SA SKUŠOM I ŠPINATOM U KREMASTOM UMAKU

Trebat će vam:
400 g tjestenine (cavatappi, farfalle, penne, fusilli)
1 konzerva skuše ili staklenka lososa
2-3 slana inćuna
1 luk, sitno sjeckan
2 režnja češnjaka, sitno sjeckana
2 šake svježeg špinata
100 g parmezana
2 žlice maslaca
maslinovo ulje
sol
papar

Priprema:
U kipućoj i dobro zasoljenoj vodi skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju.

Za to vrijeme u dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje i popržite luk i češnjak dok ne postanu staklasti. Dodajte zatim i slane inćune i kratko ih pirjajte. U tavu sad stavite i maslac cijelo vrijeme miješajući, posolite i popaprite, kratko pirjajte dok se inćuni ne krenu raspadati pa dodajte ribani parmezan. Kad dobijete lijepo kremast umak, dodajte svježi špinat. Podlijevajte vodom u kojoj se kuha tjestenina. Pred kraj kuhanja, pustite da voda gotovo u cijelosti ispari, pa u umak dodajte ocijeđenu konzervu ribe po izboru i izmiješajte. Tjesteninu servirajte u tanjur, prelijte umakom i poslužite.

image
Berislava Picek/Cropix

SVJEŽA TJESTENINA ZA BOLJI OKUS JELA

Kako bi jela od tjestenine bila ukusnija, radije birajte svježu tjesteninu, a ako ste je željeli napraviti, a niste znali kako, donosimo vam osnovni recept koji su s nama svojevremeno podijelili u zagrebačkom Pizza & Food Labu Papavero.

Trebat će vam:
400 g glatkog brašna
100 g semole (durum)
16 žumanjaka (oko 300 g)
1 jaje

Priprema:
Pomiješajte brašno (ostaviti 50 g sa strane) i semolu, napravite rupu u sredini i u nju stavite žumanjke i jaje. Mijesite dok se svi sastojci ne sjedine. Pretkraj, ako je tijesto jako vlažno, umijesite ostatak brašna, ali ga dodajte malo po malo dok ne osjetite da je dovoljno, odnosno da tijesto nije ljepljivo. Mijesite snažno sedam do 10 minuta. Napravite dvije loptice. Ostavite u hladnjaku da odmori jedan sat.

Tijesto izvadite iz hladnjaka i stavite na kuhinjsku dasku. Razvaljajte ga valjkom u usku duguljastu traku debljine oko centimetar, a zatim ga razvucite mašinicom za tjesteninu. Preklopite ga nekoliko puta i provucite kroz najveću širinu na mašinici, ponovite nekoliko puta. Sad počnite smanjivati širinu dok ne dođete do lista debljine između šest do osam milimetara. Prerežite listove tako da budu dužine od oko 30 cm. Režite u željeni oblik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
31. ožujak 2025 07:42