Baš dobro

Bulgur i leća (pilaf) s datuljama

 Berislava Picek/Cropix
Aromatično slano jelo s datuljama, lećom i hrskavim bademima

Datulje se najčešće povezuju s desertima, no njihova prirodna slatkoća i bogata tekstura mogu biti savršen dodatak i slanim jelima. U ovom receptu, koji potpisuje Nastasja Chiara Petrić, datulje se stapaju s aromatičnim začinima poput kardamoma, cimeta i anisa, dodajući blagu slatkoću klasičnom pilafu od bulgura i leće. Hrskavi bademi unose dodatnu teksturu, a osvježavajući umak od kiselog vrhnja i začinskog bilja zaokružuje ovo bogato jelo.

PILAF S DATULJAMA
Trebat će vam:
1 šalica leće
1 i pol šalica bulgura
1 šaka sušenih datulja
½ šalice listića badema
1 crveni luk
2 režnja češnjaka
5 većih bamija
pola žličice kardamoma u prahu
1 žličica kurkume u prahu
1 štapić cimeta
1 anis
5 žlica domaćeg kiselog vrhnja
malo peršinova lista i mladog luka
sol i papar

Priprema:
Kuhajte leću u odvojenom loncu oko 20 minuta, dok ne omekša i nabubri. Za to vrijeme na masnoći po želji na laganoj vatri pržite sitno nasjeckani luk. Kada omekša, protisnite češnjak, dodajte kurkumu, kardamom, cimet i anis, još kratko pržite, dodajte bulgur, vode 2 puta više od bulgura, i narezane datulje, posolite i pojačajte vatru da sastojci zakuhaju. Kada su zakuhali, do kraja smanjite vatru i kuhajte pokriveno dok se sva tekućina ne apsorbira, a bulgur je skuhan. Od vrhnja i nasjeckanog peršina napravite umak, dodajući u njega po želji malo običnog ili mladog luka. Leću procijedite i lagano je promiješajte s bulgurom, posipajte sve tostiranim bademima te poslužite uz umak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. ožujak 2025 06:31