
Nar ili volite ili ne, i tu nema puno filozofije. No, kada ga kušate sljubljenog s obiljem čokolade, otkrit ćete da vam zapravo odgovaraju njegova karakteristična slatkoća i hrskavost koštice pod zubima.
Za tijesto će vam trebati:
4 jaja
200 g šećera
2 vanilin šećera
200 g čokolade
250 g maslaca
50 ml ruma
200 g mljevenog badema
1 veći nar
Za glazuru će vam trebati:
150 g čokolade za kuhanje
50 g maslaca
50 ml vrhnja za šlag
Za dekoraciju će vam trebati:
2 nara
Priprema:
U dublju posudu za kuhanje stavite jaja, šećer i vanilin šećer te dobro izmiješajte pjenjačom. Dodajte na kockice izlomljenu čokoladu, kao i maslac. Posudu stavite na laganu vatru i otopite sastojke. Kada dobijete glatku smjesu (pritom pazite da ne zakuha), dodajte rum i mljeveni badem. Dobro izmiješajte da se smjesa dobro sjedini te maknite s vatre. Dodajte očišćeni nar, izmiješajte te smjesu izlijte u kalup u obliku pravokutnika. Pustite da se sve dobro ohladi. Dok se kolač polako hladi, napravite glazuru. U manju posudu stavite izlomljenu čokoladu, dodajte maslac i vrhnje za šlag. Stavite na vatru i sve lagano otopite. Pazite da vam sastojci ne zakuhaju. Glatku i sjajnu čokoladnu masu izlijte na kolač. Pripazite da vam je glazura ravnomjerno raspoređena. Na kraju po cijeloj površini kolača rasporedite nar. Prije serviranja ga malo ohladite radi lakšeg rezanja.
Komentari
0