Brzo i ukusno

Četiri jesenska ručka za one dane kada nemamo vremena: Tražit ćete repete kad probate popečke na ovaj način

 Shutterstock
Brzo su gotovi, okus im je fenomenalan i možete ih ponijeti na posao, izlet ili kao snack za druženje kod prijatelja uz film

"Kreativcima je potrebno vrijeme da ne rade ništa, kako bi mogli biti kreativni", citat je koji ste možda negdje pročitali u bespućima interneta.

Činjenica jest da nitko ne može biti kreativan 24 sata u danu, sedam dana u tjednu, a to potvrđuju i brojna istraživanja. No, isto tako pokazuju i to da ono što jedemo direktno utječe na našu kreativnost. Primjerice, istraživanja tvrde da omega-3 masne kiseline podržavaju kognitivnu funkciju i povećavaju kreativnost, dok antioksidansi koji se nalaze u voću i povrću pomažu u zaštiti stanica mozga od oksidativnog stresa, održavajući um oštrim i usredotočenim.

No, brz ritam života ne ostavlja nam (nažalost) mnogo vremena za pripremu kvalitetnih obroka, barem ne preko tjedna, pa se moramo snalaziti kako znamo i umijemo. Jedan od najboljih načina kako si osigurati kvalitetan i zdrav obrok su juhe - ukusne su, jednostavne i bogate koktelom različitih vitamina i minerala. Za ovakav obrok nismo dužni stajati satima u kuhinji i prljati hrpu suđa jer gotove Podravka tekuće krem juhe nude potpun užitak bez trošenja previše vremena.

Proizvode se od prirodnih sastojaka s visokim udjelom povrća, odnosno povrtnog pirea. Dolaze u praktičnom parkiranju, a na izbor su četiri okusa - bundeva, rajčica, gljive i povrće. Sve što trebate je podgrijati ih na štednjaku ili u mikrovalnoj pećnici.

Podravka juhe možete nadopunjavati raznim dodacima - od krutona do sjemenki te su sjajne i kao predjelo u one dane kada imate nešto viška vremena za kompletan ručak. Zato vam donosimo četiri ideje za fin i zdrav jesenski ručak koji je uvijek idealno započeti upravo s juhom!

KRALJICA JESENI

Ne govori se bez razloga da je bundeva kraljica jeseni, a vrlo lako na povrtni tron može zasjesti i tijekom zime. Osim što njezina najčešće narančasta boja, bilo izvana ili iznutra, uvijek privlači pažnju i odlično izgleda na tanjuru, nevjerojatno je ukusna i odlična u baš svakoj varijanti. Odlična je i pečena u pećnici sa začinima, a od nje možemo napraviti muffine, pite ili savijače. No, posebna poslastica je juha od bundeve - kremasta, puna okusa i nevjerojatno dobro grije.

image
Shutterstock

No, čišćenje bundeve može oduzeti neko vrijeme, što nam se nekada ne uklapa u gust raspored. Kako biste uvijek imali spreman obrok na žlicu, Podravka tekuća krem juha od bundeve sjajan je izbor jer je pripremljena od najfinijih bundeva. Za dodatan okusni kick, poslužite je sa sjemenkama od bundeve ili malo prepečene slanine. Osim toga, sjajno nadopunjuje mnoga jela, posebice s piletinom, uz dodatak svježe bundeve pečene u pećnici.

image
Shutterstock

Piletina u medu i senfu

Trebat će vam:

2 pileća fileta
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice meda
2 žlice dijon senfa
1 žlica svježeg limunovog soka
1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)
½ žličice soli
¼ žličice crnog papra
½ žličice sušenog timijana
½ šalice vode
¼ šalice vrhnja za kuhanje (po želji za kremasti umak)

Za prilog:

½ narezane butternut bundeve na trakice
maslinovo ulje
začini (sol, papar, ružmarin, origano…)

Priprema:

Pileća prsa očistite i osušite papirnatim ručnicima. Isfiletirajte ih na deblje ili tanje komade po želji. Posolite ih i popaprite s obje strane. U maloj zdjeli pomiješajte med, senf, limunov sok, nasjeckani češnjak, timijan i vodu. Ako želite kremastiji umak, dodajte vrhnje za kuhanje.

U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri i pecite piletinu oko 6-7 minuta sa svake strane. Pileća prsa izvadite iz tave i stavite na tanjur. U istoj tavi, smanjite vatru i dodajte pripremljeni umak od meda i senfa. Kuhajte 2-3 minute dok se umak ne zgusne. Ako je umak previše gust, dodajte još malo vode. Vratite pileća prsa u tavu s umakom i kuhajte još 2-3 minute. Meso povremeno polijevajte umakom, kako bi upilo sve okuse.

Trakice bundeve posložite na pleh obložen papirom za pečenje. Poškropite ih maslinovim uljem i začinite mješavinom začina. Pecite u pećnici oko 20 minuta, dok bundeva ne omekša.

RUMENA LJEPOTICA

Iako im je sezona ljeti, rajčice obožavamo tijekom cijele godine. Jedemo ih najčešće na salatu, od njih radimo najfinije umake za tjestenine, a prvi zalogaj juhe od ovog sočnog ploda odmah nas vraća u djetinjstvo. Njezina svježina i intenzivan okus rajčice čine je privlačnom za sve uzraste, a dodatak začina poput origana, timijana, češnjaka i crnog papra daje joj dubinu koja je istovremeno lagana i zadovoljavajuća.

image
Shutterstock

Ovo (pred)jelo nije teško napraviti, no najjednostavnije rješenje, koje je uvijek pri ruci, jest Podravka tekuća krem juha od rajčice bogatog okusa. Možete je jesti samu, bilo da ste kod kuće ili na poslu, jer je trebate samo podgrijati. Ako pak želite nešto bogatiji obrok, uz juhu od rajčice izvrsno će ići topli sendviči i šarena salata.

image
Shutterstock

Topli sendviči sa sirom i salata od rikole i rajčica

Za sendvič:

4 kriške kruha po izboru
4 kriške sira (najbolje kombinirati sir poput cheddara, gaude ili mozzarelle)
1 žlica maslaca (ili maslinovog ulja)
½ žličice senfa (po želji)

Za salatu:

1 šaka rikole (svježa)
2-3 rajčice (cherry rajčice ili obične, ovisno o preferencijama)
1-2 žlice maslinovog ulja
1-2 žličice balzamičnog octa ili limunovog soka
sol i papar po ukusu
svježi listovi bosiljka (po želji)

Priprema:

Na srednje jakoj vatri zagrij tavu ili grill tavu. Na svaku krišku kruha namažite tanki sloj maslaca ili maslinovog ulja. Možete dodati i malo senfa za dodatni okus. Na jednu krišku kruha stavite komadić sira te pokrijte s drugom kriškom. Sendvič pecite 2-3 minute sa svake strane na tavi premazanoj s malo maslaca dok kruh ne postane zlatno-smeđi i sir se potpuno otopi.

Rikolu operite i osušite, rajčice prerežite na polovice ili četvrtine te ih pomiješajte u zdjeli i začinite maslinovim uljem, balzamičnim octom te dodajte sol, papar i svježi bosiljak.

NEODOLJIVI KLASIK

Jedna od najpopularnijih juha je svakako ona od gljiva. Naći će na jelovniku gotovo svakog restorana, a volimo je pripremati i kod kuće. Izuzetno je hranjiva, nevjerojatno ukusna i idealan starter mnogim jelima. Može se napraviti od raznih vrsta gljiva, od šampinjona do trubica, bilo kremaste ili nešto bistrije konzistencije.

image
Shutterstock

Onda kada ste u žurbi, a željeli biste pojesti nešto toplo i ukusno, Podravka tekuća krem juha od gljiva tu je da vam ostvari tu želju. Bogata je gljivama, ima prirodan okus, te je odličan odabir za ljubitelje kremoznih zalogaja. U one dane kada imate višak vremena, ovu juhu nadopunite jednako slasnim obrokom - pečenim lososom s povrćem.

image
Shutterstock

Losos s pečenim povrćem

Za lososa:

4 fileta lososa
2 žlice maslinovog ulja
1 limun (sok i korica)
1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)
1 žličica sušenog origana ili majčine dušice
sol i papar po želji

Za pečeno povrće:

1 crvena paprika
1 manji crveni luk
1 mrkva
10 zlatnih šampinjona
1 žlica maslinovog ulja
sol, papar
ružmarin, timijan, origano

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200°C. Papriku i mrkvu izrežite na trakice, luk na kolutove, a šampinjone na polovice. Povrće prebacite u zdjelu, prelijte s jednom žlicom maslinovog ulja i začinite solju, paprom i začinima po želji. Povrće rasporedite na lim, obložen papirom za pečenje. Pecite ga oko 25-30 minuta, povremeno ga promiješajte, dok ne postane mekano i lagano karamelizirano.

Dok se povrće peče, pripremite lososa. Stavite filete na tanjur i premažite ih maslinovim uljem, sokom i koricom limuna, nasjeckanim češnjakom, sušenim origano i začinite s malo soli i papra. U tavi zagrijte malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri i pecite losos oko 3-4 minute sa svake strane, ovisno o debljini fileta. Možete ga lagano pritisnuti vilicom kako biste provjerili je li gotov - treba se lagano raspasti.

VITAMINSKA BOMBA

I zadnja, ali ne manje ukusna i zdrava, je juha od povrća. Neizostavni je dio mnogih ručkova, krijepi kada smo prehlađeni i prepuna je vitamina. Možemo je napraviti od kombinacije kojeg god povrća želimo – mrkve, celera, graška, tikvica, krumpira… Bistra juha s povrćem je klasik, a možemo je malo učiniti zanimljivijom pa smiksati kuhano povrće. Tako ćemo dobiti krem juhu od povrća koja je praktična za ponijeti na posao.

image
Shutterstock

A još praktičnije je ako kao obrok odaberemo Podravka tekuću krem juhu od povrća jer je samo trebamo podgrijati u mikrovalnoj ili na štednjaku. Ova juha odlično ide uz popečke od povrća i zobi. Njam!

image
Shutterstock

Popečci od povrća i zobi

Trebat će vam:

1 tikvica srednje veličine
2 češnja češnjaka
1 mrkva
2 jaja
krušne mrvice
malo mlijeka
200 g zobenih pahuljica
sol, papar, začini po želji

Priprema:

Tikvicu i mrkvu naribajte te popirjajte s češnjakom u tavi. Zob namočite u mlijeku i čekajte dok malo ne nabubri. Povrće pomiješajte sa zobi te začinite smjesu solju, paprom i začinima po želji. Smjesi dodajte dva jaja i dobro promiješajte. Trebala bi biti sočna i gnjecava, ali ne previše.

Rukom oblikujte popečke i pecite ih na malo maslinova ulja u tavi, sa svake strane, dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi. U slast!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Podravke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 16:35