
Svježina ovog godišnjeg doba inspirira mnoge chefove i gastro stručnjake na nova, kreativna jela, a kuhinje obiluju bogatstvom okusa i boja kroz proljetne namirnice. Tako je i u kuhinji chefa Tomislava Špičeka, kojeg posebno inspirira zvijezda gotovo svakog uskrsnog stola - mlada janjetina. Zato ovog proljeća, koje u gastronomiji slavi prirodu i uživanje u jednostavnim, ali neodoljivim okusima, predstavljamo recept našeg poznatog chefa za najsočniju pečenu janjetinu.
SOČNO PEČENA JANJETINA
Vrijeme pripreme: 3 sata
Sastojci* (za 4 osobe):
1 janjeći but u komadu (1,5 - 2 kg)
100 g šampinjona
100 g bukovača
200 ml maslinova ulja
4 češnja češnjaka
50 g maslaca
50 g rikule
20 g listova bosiljka
50 g sira Grana Padano, naribanog
70 g listića badema
50 g pinjola
100 g mladih listova salate
200 g cherry rajčica
30 ml aceto balsamico kreme
50 g lišća peršina
sol i papar, po ukusu
Priprema:
Janjeći but operite hladnom vodom, posušite papirnatim ubrusima te na najdebljem dijelu buta nožem napravite prorez koji ćete poslije napuniti pestom. Prije punjenja, janjetinu dobro natrljajte solju. Mladu salatu i cherry rajčice operite i osušite.
Pripremite pesto. U blender stavite narezane gljive, 2 češnja češnjaka, rikulu, bosiljak, naribani Grana Padano, lišće peršina, maslac i 100 ml maslinova ulja. Sastojke izmiksajte u blenderu pa dobiveni pesto premjestite u zdjelu te mu dodajte listiće badema koje ste prstima ugrubo usitnili. Začinite solju i paprom, promiješajte pa smjesu stavite u dresir-vrećicu. U prorez na janjećem butu istisnite pesto iz dresir-vrećice. Janjeći but stavite u lim za pečenje, podlijte ostatkom maslinova ulja i 2 - 3 dl vode, dodajte 2 češnja češnjaka te pecite dva i pol sata na 180 °C, uz povremeno podlijevanje vodom.
U suhoj tavi lagano zapržite pinjole pa ih stavite sa strane. Kad se janjetina ispeče, ostavite je da se desetak minuta odmara pa je narežite na tanke ploške i poslužite nad mladom salatom, cherry rajčicom, prženim pinjolima te začinite aceto balsamico kremom i umakom od pečenja.
*Svi sastojci potrebni za pripremu ovog specijaliteta, ali i svakog drugog ručka ili večere čekaju vas u SPAR i INTERSPAR trgovinama.
Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Hanza Medije i SPAR Hrvatska
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....