
Osim što označava drugi dan proljeća, 21. ožujka u svijetu se obilježava i kao internacionalni dan baguette kruha. Saznali smo to ovih dana, kada su iz zagrebačke zanatske pekarnice Korica objavili da upravo na taj dan izbacuju novi, kako ga nazivaju, najfiniji i najhrskaviji baguette koji će njihovi kupci ikada probati. Rade ga od bijelog i polubijelog brašna, prosa, bijelog i crnog sezama, bučinih i lanenih sjemenki i dostupan je u svim njihovim poslovnicama.
No, ne bismo mi bili mi da upravo tamo po svoj baguette ne svratimo i sami, ali smo se, za svaki slučaj, odlučili dvostruko pripremiti pa smo zavirili i u našu virtualnu kuharicu i pronašli recepte za duguljasti francuski kruh koji funkcioniraju i za kućnu pripremu.
Jedan od tih recepata ustupila nam je svojevremeno ekipa iz zanatske pekarnice Bread Club i ostavljamo ga na poveznici u nastavku, a drugi nam je prošlog ljeta otkrila naša suradnica Anita Šarić i taj vam u cijelosti ostavljamo u nastavku.
RECEPT ZA BAGUETTE IZ BREAD CLUBA
Prije nego što se upustite u pripremu, svakako bismo vam savjetovali da recepte detaljno proučite, a možda i pogledate koji video u kojem se jasno vidi način na koji se baguette oblikuje, kako biste si dodatno olakšali stvar. Također, za još hrskaviju koricu u pećnici je dobro stvoriti paru pa je, dok je vruća, možete poprskati vodom ili uz posudu za pečenje s baguettom staviti i posudu iz koje će vruća voda isparavati.
A dok čekate da se tijesto diže pa potom i peče, mi vam u nastavku ostavljamo i nekoliko zanimljivih činjenica o mnogima omiljenom hrskavom francuskom kruhu.
RECEPT ZA KUĆNI BAGUETTE
Trebat će vam:
500 g brašna tip 550
10 g soli
5 g suhog kvasca
350 ml mlake vode
malo šećera
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. U drugoj posudi otopite suhi kvasac u mlakoj vodi i ostavite ga da stoji 5-10 minuta dok ne zapjeni. Dodajte smjesu kvasca i vode u brašno i sol, te miješajte dok se svi sastojci ne spoje. Prebacite tijesto na blago pobrašnjenu radnu površinu i mijesite oko 10 minuta, ili dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte ga čistom krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu oko 1-1,5 sati, ili dok se ne udvostruči. Nakon što se tijesto udvostruči, prebacite ga na blago pobrašnjenu radnu površinu i lagano ga pritisnite kako biste izbacili višak zraka. Podijelite tijesto na tri jednaka dijela. Svaki dio oblikujte u pravokutnik, zatim preklopite strane prema sredini i zarolajte u obliku baguettea. Stavite oblikovane kruščiće na lim za pečenje obložen papirom za pečenje, s preklopom prema dolje. Ostavite ih da se dižu još 30-45 minuta. Zagrijte pećnicu na 220 °C. Ako imate kamen za pečenje, stavite ga u pećnicu da se zagrije. Prije pečenja, oštrim nožem ili žiletom napravite nekoliko plitkih rezova na vrhu svakog baguettea. Ako želite hrskavu koru, poprskajte unutrašnjost pećnice vodom prije nego što stavite kruščiće unutra. Pecite ih 20-25 minuta, ili dok ne dobiju zlatnosmeđu boju i zvuče šuplje kada se lagano udare odozdo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....