Malo drugačiji klasik

Čupavci bez pečenja, brašna i jaja: Nije šala, danas radimo brzu slasticu

 Shutterstock
Ovaj je kolač obilježio mnoga djetinjstva, a za njega postoji i brzi te malo drugačiji način pripreme

Iskreno, mi ne poznajemo osobu koja ne voli čupavce. Ipak je to kolač koji je obilježio mnoga djetinjstva i zbog kojeg se mnogima i danas zasjaje oči. Međutim, iako ni originalni recept nije kompliciran, treba biti vješt da ne ispadne suh ili nedovoljno natopljen čokoladom. Ako vam to ne polazi za rukom ili ako možda nemate vremena, za "prvu pomoć" se možete poslužiti i brzim receptom za ovaj "okus djetinjstva". Za njega vam ne trebaju brašno i jaja, a što je još bolje ne morate paliti ni pećnicu.

image
Shutterstock

Trebat će vam:

1 l mlijeka
160 g griza
120 g šećera
1 vanilin šećer
70 g crne čokolade (70% kakaa)
50 g kakaa u prahu
100 g kokosa

Priprema:

U lonac stavite griz, šećer, vanilin šećer i kakao. Promiješajte ih i dodajte mlijeko. Stavite da se kuha na srednje jakoj temperaturi. Potom dodajte nasjeckanu čokoladu kako bi se što prije otopila. Po potrebi smanjite vatru, jer čokolada ne smije ključati.

Nastavite kuhati uz stalno miješanje. Kada se smjesa zgusne dodajte joj 30 grama kokosa i ponovo promiješajte.

Smjesu sad maknite sa štednjak i prebacite u manju posudu i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Kad se ohladio, prebacite ga u hladnjak na barem dva sata kako bi se u potpunosti ohladio.

Ohlađeni kolač režite na kocke i uvaljajte u ostatak kokosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2024 11:45