
Ovo je jedan od onih recepata naše suradnice Slavice Šagolj kojem se često i rado vraćamo. Osim što je očito da obožavamo slatko dizano tijesto svih vrsta i punjenja, ovo nam se posebno sviđa i zato što nam je Slavica kroz njega otkrila nekoliko dobrih trikova. Primjerice, tijestu dodaje mlaćenicu kako bi imalo još bolji okus i bilo mekše, a u nadjev, također za bolji okus i sočnost, dodaje sok od jabuke.
Sviđa nam se i ideja da se rolice na kraju premažu kombinacijom pekmeza od marelice i limunova soka, što im svakako daje više karaktera i čini ih još ukusnijima. Najbolje od svega, sve ove korake možete primijeniti i na drugim, sličnim pecivima, što je svakako još jedan plus ovog recepta.
Sada vam još samo preostaje zasukati rukave i baciti se na miješenje. Cijeli recept čeka vas u nastavku.
ROLICE S MAKOM
Za tijesto:
1 vrećica suhog kvasca
2 žlice šećera
150 ml mlake vode
50 g otopljenog maslaca
50 ml mlaćenice
250 g glatkog brašna
prstohvat soli
pola žličice muškatnog oraščića
Za nadjev:
200 g maka
sok i korica jednog limuna
100 g šećera u prahu
100 ml soka od jabuke
Za glazuru:
50 g pekmeza od marelica
1 žlica soka od limuna
Priprema:
U mlaku vodu dodajte kvasac i šećer te pustite da se zapjeni. U posudu za miksanje stavite brašno, sol i muškatni oraščić pa pomiješajte. Smjesi dodajte zapjenjeni kvasac te miješajte nastavcima za tijesto. Dodajte mlaćenicu sobne temperature i otopljeni maslac. Zamijesite tijesto. Stavite posudu sa strane, pokrijte krpom i pustite da se tijesto udvostruči. Dok se tijesto diže, pripremite nadjev. U posudu stavite mak, dodajte sok i koricu jednog limuna, šećer u prahu i lagano miješajte uz dodavanje soka od jabuke. Smjesa ne smije biti rijetka. Dignuto tijesto na pobrašnjenoj podlozi razvaljate u oblik pravokutnika. Premažite ga namazom od maka po cijeloj površini. Zarolajte tijesto. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Tijesto režite oštrim nožem na komade dužine 5-6 centimetara. Svaki dio tijesta stavite na lim za pečenje. Ne slažite preblizu jer će tijesto rasti prilikom pečenja. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Jastučiće pecite oko 25 minuta. Pečene izvadite iz pećnice te ih tople premažite glazurom od rastopljenog pekmeza sa začinima.
Komentari
0