KAKO SU DOBRE

Male dizane rolice s makom sve su što nam danas treba, evo kako ih napraviti da ispadnu još mekše

Slavica Šagolj donosi nam recept za meke punjene jastučiće, ali i otkriva nekoliko dobrih trikova...

Ovo je jedan od onih recepata naše suradnice Slavice Šagolj kojem se često i rado vraćamo. Osim što je očito da obožavamo slatko dizano tijesto svih vrsta i punjenja, ovo nam se posebno sviđa i zato što nam je Slavica kroz njega otkrila nekoliko dobrih trikova. Primjerice, tijestu dodaje mlaćenicu kako bi imalo još bolji okus i bilo mekše, a u nadjev, također za bolji okus i sočnost, dodaje sok od jabuke.

Sviđa nam se i ideja da se rolice na kraju premažu kombinacijom pekmeza od marelice i limunova soka, što im svakako daje više karaktera i čini ih još ukusnijima. Najbolje od svega, sve ove korake možete primijeniti i na drugim, sličnim pecivima, što je svakako još jedan plus ovog recepta.

Sada vam još samo preostaje zasukati rukave i baciti se na miješenje. Cijeli recept čeka vas u nastavku.

ROLICE S MAKOM

Za tijesto:

1 vrećica suhog kvasca

2 žlice šećera

150 ml mlake vode

50 g otopljenog maslaca

50 ml mlaćenice

250 g glatkog brašna

prstohvat soli

pola žličice muškatnog oraščića

Za nadjev:

200 g maka

sok i korica jednog limuna

100 g šećera u prahu

100 ml soka od jabuke

Za glazuru:

50 g pekmeza od marelica

1 žlica soka od limuna

Priprema:

U mlaku vodu dodajte kvasac i šećer te pustite da se zapjeni. U posudu za miksanje stavite brašno, sol i muškatni oraščić pa pomiješajte. Smjesi dodajte zapjenjeni kvasac te miješajte nastavcima za tijesto. Dodajte mlaćenicu sobne temperature i otopljeni maslac. Zamijesite tijesto. Stavite posudu sa strane, pokrijte krpom i pustite da se tijesto udvostruči. Dok se tijesto diže, pripremite nadjev. U posudu stavite mak, dodajte sok i koricu jednog limuna, šećer u prahu i lagano miješajte uz dodavanje soka od jabuke. Smjesa ne smije biti rijetka. Dignuto tijesto na pobrašnjenoj podlozi razvaljate u oblik pravokutnika. Premažite ga namazom od maka po cijeloj površini. Zarolajte tijesto. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Tijesto režite oštrim nožem na komade dužine 5-6 centimetara. Svaki dio tijesta stavite na lim za pečenje. Ne slažite preblizu jer će tijesto rasti prilikom pečenja. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Jastučiće pecite oko 25 minuta. Pečene izvadite iz pećnice te ih tople premažite glazurom od rastopljenog pekmeza sa začinima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
09. travanj 2025 23:13