Tko čeka-dočeka

Dimljeni jezik s kaparima i lukom

 Berislava Picek/Cropix
Odlično jelo zbog kojeg se isplati biti strpljiv

Ako je netko znao prepoznati ono najbolje, bio je to Đelo Hadžiselimović - a upravo je ovaj recept bio jedan od njegovih izbora. Dimljeni jezik, nekad delicija obiteljskih stolova, danas je rijetko viđen, ali i dalje nosi onu duboku, slojevitu raskoš okusa. Uz kapare i kapulu, dozrijeva u aromatičnoj kupki od maslinova ulja i kvasine, postajući sve bogatiji kako dani prolaze. Strpljenje se ovdje isplati - jer nakon dva tjedna čekanja, čeka vas prava poslastica koja traje mjesecima.

DIMLJENI JEZIK S KAPARIMA I KAPULOM
Trebat će vam:
1 - 1,5 kg dimljenog jezika
500 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja, prema potrebi i više
100 ml dalmatinske kvasine (ocat od crnog vina)
2 luka srebrenca
1 šaka kapara
sol i papar

Priprema:
Jezik skuhajte u većoj količini vode (gotov je kada omekša), pustite da se ohladi te ga ogulite. Potom ga narežite na tanke “fete”. Ako jezik malo stisnete u zamrzivaču, lakše ćete ga izrezati. Luk očistite i narežite na krugove (ako želite, možete ga kratko propirjati na ulju), a kapare narežite na manje komade. Ulje pomiješajte s kvasinom i dobro promiješajte. U širu staklenu posudu ulijte malo maslinova ulja i krenite slagati prvo malo luka, potom par “feta” jezika i malo kapara te gradite slojeve podlijevajući uljem. Završni sloj mora biti prekriven barem s jednim prstom ulja. Zatvorite i stavite u hladnjak da odleži barem 14 dana kako bi se svi okusi proželi. Ovako pripremljen jezik traje više mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. veljača 2025 09:13