Jednostavno, a tek fino

Dodajte čokoladi zrno soli, prstohvat paprike te par šnita slanine i eto poslastice koju ćete obožavati

Naša suradnica Željka Klemenčić otkriva recept za slanu slasticu koja nam se svidjela već na prvi zalogaj, a sigurni smo da ćete je tako i vi doživjeti

Desert služi tome da stavi točku na kraj jela. Da zaokruži obrok i završi priču u veselom tonu i raspoloženju. Međutim, što je s ljudima koji više vole slano? Ili im je slatko često - preslatko? Vi koji slatko volite produbljeno slanim, zapapreno ljutim i obogaćeno svim nijansama začina: Željka Klemenčić u aktualnom broju magazina Dobra hrana priprema malo drugačije recepte - baš za vas!

image

Željka Klemenčić

Berislava Picek/Cropix

Ove pločice od čokolade uobičajen su francuski božićni poklon koji je vrlo lako prilagoditi vlastitim željama. U tradicionalnoj verziji sadrže lješnjake, suhe smokve, bademe i grožđice, čije boje predstavljaju boje odora koje nose četiri crkvena reda: franjevci, karmelićani, dominikanci i augustinci. Moja je verzija nešto manje ortodoksna. Glavni razlog zašto sam se zaljubila u mendiante jest - forma. Ja, naime, oduvijek mislim da je vrlo tanka pločica najbolji način da se jede čokolada. Delikatna u ruci, a topi se čim dođe na jezik - savršen način da se konzumira dobra čokolada. Ovi su diskovi personalizirani prema mojim preferencijama. Maldon sol vrlo krupnih listića, baranjska ljuta paprika neodoljive nijanse i hrskav špek! Otkad sam mrvice hrskavog špeka probala u nekoj fensi čokoladi kod Renea Bakalovića, znala sam da će se to naći i u nekoj mojoj čokoladnoj izvedbi.

RECEPTI ŽELJKE KLEMENČIĆ

image
Berislava Picek/Cropix

MENDIANTI SA SLANINOM, SOLI I PAPRIKOM

Trebat će vam:
100 g čokolade s barem 70 posto kakaa
4-5 tankih šnita domaće slanine
Maldon sol (ili cvijet soli)
ljuta paprika u prahu

image
Berislava Picek/Cropix

Priprema:

Na suhoj tavi zagrijavajte ploške slanine s obje strane, da se otopi sva masnoća. Pazite da ne pregore. Ploške stavite da se ohlade na kuhinjskom ubrusu - kad se ohlade, bit će sasvim hrskave. Usitnite slaninu nožem u grublje mrvice.
Na pari rastopite čokoladu. Pripremite lim obložen masnim papirom. Žlicu rastopljene čokolade razlijte na papir oblikujući diskove - malo razmažite žlicom da dobijete diskove podjednake veličine i debljine. Svaki pospite krupnom soli, mrvicama hrskave slanine i dodajte ljute paprike po želji i vlastitom ukusu.
Stavite u frižider da se čokolada stisne.

image

Dobra hrana, ZIMA 2024.

Fotografija: Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

Ne propustite! Ovaj recept je dio velike teme Željke Klemenčić o desertima za ljude koji ne vole slatko iz magazina Dobra hrana, koji je u prodaji!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. siječanj 2025 09:02