Za pod zub

Dodali smo mu divlje šparoge i ispao je to najbolji pohani kruh ovog proljeća

Opće je poznato da svi vole ovo jelo, ali ako mu dodate još nekoliko detalja, mogli biste ga zavoljeti još i više. A mislili ste da je nemoguće!

Svatko tko voli dobar kruh sigurno voli i pohani kruh. Za mene je to jelo koje miriše na djetinjstvo i kojim se s vremena na vrijeme baš s guštom volim počastiti. Iako je, naravno, onaj kakav je oduvijek radila moja mama najbolji, nekako sam s godinama pronašla svoj recept i za mene je upravo način na koji ga radim, ako ne najbolji, onda drugi po redu. Ključ je u tome da se kruh pošteno natopi, a to postižem tako da ga u zdjelici ili tanjuru s jajima i mlijekom ostavljam 20-ak minuta. Još jedna tajna je i pečenje u kombinaciji ulja i maslaca, da bi poprimio još bogatiji i slasniji okus. Jer maslac jednako slast. Na kraju ga pustim da se još malo odmori na papirnatim ubrusima, a zatim ga poslužujem najčešće sa slanim nadjevima. Uglavnom je to kremasti sir u nekoj varijanti, koji tako lijepo podiže i osvježava težak i masniji kruh. Ovog puta svemu sam dodala mali zaokret i od običnog jela od starog kruha i jaja napravila doručak u kojem sam potom uživala polako i dugo, da ga ne bi prerano ponestalo s tanjura. Ako nabavite svježe šparoge, ovo obavezno isprobajte. Ako u tome ne uspijete, svejedno isprobajte s nekim drugim proljetnim zelenjem. Neće vam biti žao!

image
Lidija Lončarić

POHANI KRUH SA ŠPAROGAMA
Trebat će vam:
1 jaje
4 žlice mlijeka
prstohvat soli
1 kriška deblje rezanog kruha
2 žlice creme fraiche, kiselog vrhnja, grčkog jogurta ili sirnog namaza
1 žličica dobrog senfa
½ žličice meda
limunov sok
1 šaka šparoga
1 mladi luk
korica netretiranog limuna
sol i papar
ulje i maslac

image
Lidija Lončarić

Priprema:
Jaje, mlijeko i sol umutite pa u njemu dobro natopite kruh. Neka stoji 20-ak minuta, dok ne upije tekućinu. U tavi zagrijte žlicu maslinova ulja pa na tome kratko pirjajte sitno sjeckani mladi luk i šparoge. Posolite i izvadite iz tave. Poprskajte s malo limunova soka. Na istu tavu dodajte 4-5 žlica suncokretova ili drugog ulja i jednu žlicu maslaca. Pustite da se zagrije pa pecite kruh na srednjoj vatri dok ne poprimi boju i hrskavu koricu s obje strane. Za to vrijeme pomiješajte creme fraiche ili drugi mliječni proizvod koji koristite sa senfom, medom, malo limunova soka i soli. Kada je kruh gotov, stavite ga na kuhinjski ubrus, tapkajte pa prebacite na tanjur. Na kruh stavite sirni umak, a po njemu rasporedite šparoge i mladi luk. Dodajte još malo limunove korice, soli i papra po želji i poslužite odmah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
12. travanj 2025 16:25