Osim graška, sezona je i njegova velikog brata boba. Iako mu je cijena na tržnicama nešto viša, prodavači to često opravdavaju dugotrajnim čišćenjem i skidanjem opni. No, ne dajte se zavarati, ako je svjež, bob možete pripremati čak i u mahuni, a kao takav bit će odličan dodatak varivima i salatama. Očišćenog možete koristiti za uparivanje s ribom, pripremu popečaka, rižota pa čak i laganog proljetnog namaza.
Trebat će vam:
1 pakiranje tjestenine
200 g boba
3 režnja mladog češnjaka
100 g parmezana
150 g slanine
pahuljice čilija ili čili ulje
sol, papar
maslinovo ulje
Priprema:
Bob kratko prokuhajte u slanoj vodi. Prebacite ga u hladnu vodu, zatim u cijedilo, a u vodu u kojoj se kuhao stavite kuhati tjesteninu. Slaninu najprije nasjeckajte na komadiće pa je kratko zapržite na čistoj tavi. Kad slanina otpusti svoju masnoću, dodajte sitno sjeckani češnjak i bob. Pirjajte dvije minute, a zatim dodajte i dvije žlice vode od tjestenine. Prebacite skuhanu tjesteninu u tavu sa slaninom i bobom, dobro promiješajte i začinite soli, paprom i pahuljicama čilija. Pripazite, slanina je slana sama po sebi pa nemojte pretjerivati sa soli. Ako je potrebno, dodajte još malo vode od kuhanja tjestenine kako bi se stvorio kremasti umak. Na kraju dodajte parmezan i sve dobro promiješajte. Ako koristite čili ulje, dodajte i njega, a po želji tjesteninu možete posipati i začinskim biljem, kao što je sitno sjeckani peršin ili bosiljak.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....