Naprosto savršen

Gotov za čas: Za ovaj kolač trebaju vam samo tri sastojka, a uživat ćete u njemu već kroz pola sata

Više smo puta posegnuli za ovim receptom i nismo se pokajali, a to bi se moglo dogoditi i vama ako ga do sad još niste imali prilike kušati.

Svima nam se dogodi da nam s vremena na vrijeme dođu nenajavljeni gosti, ali i da nam se baš jede nešto slatko onda kad u kući takvih namirnica nema. Koja god situacija vas nagnala da po ovoj vrućini upalite pećnicu, neka to onda bude za ovu brzo gotovu slasticu koja ne oduzima puno vremena, a ni ne traži sulude sastojke. Baš naprotiv, sve što vam za nju treba, vrlo vjerojatno već imate kod kuće.

Trebat će vam:

4 cijela jaja
150 g tamne čokolade, najmanje 70 % kakaa
150 g kremastog sira

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 170 ºC.

Odvojite žumanjke od bjelanjaka.

Čokoladu natrgajte, stavite na vodenu kupku i otopite na pari.

Kad se otopila u čokoladu umiješajte sir.

Maknite s vatre pa dodajte i umiješajte žumanjke.

Od bjelanjaka izmiksajte čvrsti snijeg, pa u njega postepeno umiješajte sir s čokoladom.

Okrugli kalup obložen papirom za pečenje premažite uljem.

U kalup potom izlijte smjesu, pa nekoliko puta lagano protresite kalup kako bi iz smjese izašli svi balončići zraka.

U veći i dublji lim ulijte vruću vodu i stavite u nju kalup sa smjesom.

Pecite 15-ak minuta, pa smanjite temperaturu na 160 ºC.

Pećnicu potom isključite i ostavite kolač još 15 minuta na toplom.

Kolač možete poslužiti još topao ili dobro rashlađen.

SAVJET VIŠE! Servirati ga možete uz sladoled i vrući preljev od bobičastog voća, smokve kuhane u vinu, sirup od naranče, karamel, pržene lješnjake, čokoladni ganache ili, primjerice, pečene breskve ili nektarine. Naravno, da bi bio baš po vašem ukusu, u smjesu za kolač možete dodati šećer i porstohvat soli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2024 16:00