![36006364](https://static.jutarnji.hr/images/slike/2025/01/08/k_36006364_640.png)
S obzirom na ponovnu najavu hladnijih temperatura, bila bi šteta da lijepi, još slatki izdanci raštike promrznu, pa je baš zato sada idealno vrijeme da posegnete za namirnicom koja ne stoji puno, a pruža gastronomsko iskustvo. Iako je nekad bila isključivo kultura dalmatinskog i hercegovačkog kraja, ova se zeljasta biljka može danas naći i u mnogim vrtovima u unutrašnjosti zemlje, pa nije čudno ako vam kumica na zagrebačkoj ili, na primjer, varaždinskoj tržnici ponudi raštiku iz svoga vrta. I premda se mnogi pritom pitaju kako je pripremiti, jer nije ni blitva, nije ni kelj, već nešto slično, a opet različito, priprema je ostala uglavnom tradicionalna. Dalmatinci i Hercegovci je zato pripremaju uz janjetinu, a zimi u njezine listove motaju inačicu arambašića ili japraka, ali od ovčetine. Svojevremeno je jedan domaći gastroznalac naveo još nekoliko dobrih primjera upotrebe ovog povrća - od domaćih širokih rezanaca sa skutom i raštikom "ofurenom" u tavi s češnjakom na maslinovu ulju, preko palente s četiri vrste sira, što je tipično talijansko jelo, ali obogaćenom raštikom, do popečaka ili musake od raštike. Mnogi je poslužuju kao prilog uz ribu i meso, pripremljenu kako biste to napravili s blitvom (uz samo malo dulje kuhanje), uz krumpir ili dva, brzo blanširanu i začinjenu maslinovim uljem, soli, paprom i češnjakom.
Iskreno, nama je ipak najdraža na žlicu, u varivu, što će nam - ako je suditi prema najavljenoj vremenskoj prognozi - najbolje i prijati. Poznata i kao ribollita, tradicionalna toskanska sirotinjska juha, ovako pripremljena raštika našla je put i do restorana visoke kuhinje. No, to i ne čudi jer je ova zelenolisna biljka, koju još nazivaju i rašćika, raštan i lisnati kelj, jedna od najstarijih povrtlarskih kultura koja je dostupna cijele godine. No, dok je ljeti gorča, zimi je slatka, pa je i zato sad najbolje vrijeme da je uvrstite na jelovnik. Velika joj je prednost i što kuhana sadrži tek 49 kalorija po obroku, što je bogata vitaminima, osobito vitaminom A koji sadrži četiri puta više od brokule, šest puta više od graška i 40 puta više od celera! Ova biljka, koja može biti i crvene, ljubičaste pa i crne boje, sadrži sve vitamine iz B skupine, ali i velike količine vitamina C. Jedino na što trebate pripaziti kad je pripremate jest da je ne prekuhate, pogotovo u jelu za koje vam ovdje donosimo recept.
RIBOLLITA OD RAŠTIKE
Trebat će vam:
250 g raštike
250 g graha
1 veći krumpir
1 veća mrkva ili 2 manje
2 manja poriluka
100 g suhog kruha, najbolje bijelog
2 dl maslinova ulja
4 lovorova lista
crni papar u zrnu ili ljuta papričica
Priprema:
Povrće operite, posušite i narežite - raštiku na trake, poriluk na kolutove, a mrkvu i krumpir na kockice. Grah kuhajte u dobro posoljenoj vodi s krumpirom, lovorom, paprom ili ljutom papričicom i malo maslinova ulja. Prije nego što je grah gotovo skuhan, dodajte raštiku, mrkvu i poriluk te kuhajte na laganoj vatri, pa pripremite kruh. Kruh zapržite na malo maslinova ulja uz češnjak i nasjeckane rajčice. Možete staviti cijelu krišku ili je narezati na kockice. Kad osjetite sve arome, maknite s vatre, pa raštiku poslužite u dubokom tanjuru, a zatim dodajte kruh pečen s češnjakom i rajčicom te sve umiješajte.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....