Obožavani klasik

Ispecite lignje i poslužite ih uz domaći umak bez da cijela kuća miriše na ulje

 Irigri8/Getty Images/istockphoto
Lignje iz pećnice obožavamo! No, to ne znači da onda tri dana trebamo prozračivati kuću, jednostavno ih pripremimo i ispečemo u pećnici, i ne - nisu žilave, a ni suhe

Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja: 15 minuta
Broj porcija: 2-4

LIGNJE IZ PEĆNICE
Trebat će vam:
1 kg lignji
3-4 jaja
200 g bijelog brašna
300 g krušnih mrvica
1 netretirani limun
sol i papar

Za umak:
3 žlice kiselog vrhnja
1 žlica majoneze
sok pola limuna
2 kisela krastavca
1 žličica kapara
1-2 fileta inćuna
sol i papar

Priprema:
Lignje narežite na kolutiće, posolite pa ih najprije uvaljajte u brašno, zatim u jaja, a zatim u mješavinu krušnih mrvica i limunove korice. Rasporedite ih po papiru za pečenje, poprskajte maslinovim uljem i pecite 15 minuta na 180 stupnjeva. Izvadite i poslužite uz krumpiriće i omiljeni umak.

Za umak pomiješajte kiselo vrhnje, majonezu i istinite sok pola limuna. Kisele krastavce nasjeckajte na sitno. Isto učinite i s kaparima i inćunima. Sve zajedno pomiješajte, začinite soli i paprom pa poslužite uz lignje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. ožujak 2025 08:21