Kada vam se jede dobar tuna sendvič ili salata, a u smočnici ne možete pronaći niti jednu konzervu tune, ne brinite, jer za vas imamo dobar prijedlog. Od konzerve slanutka, naime, možete napraviti salatu koja će okusom već na prvu podsjetiti na tunu i utažiti želju za finim, slasnim sendvičem.
Sve što vam treba je jedna konzerva slanutka ili oko 200 grama kuhanog slanutka, pola sitno sjeckanog luka i dva kisela krastavca, jedna žlica grčkog jogurta ili vrhnja i jedna žlica majoneze, sol i papar, žličica senfa i sok pola limuna. Po želji, dodati možete i, primjerice, kapare, a želite li cijelu stvar učiniti još malo posebnijom, dodati možete i malo smrvljenih algi. Sve sastojke pomiješajte, dobro ohladite i bacite se na slaganje sendviča.
Sendvič napravite tako da pripremite dvije kriške kruha. Premažite ih maslinovim uljem i stavite na vruću tavu. Na jednu polovicu stavite mješavinu sa slanutkom i, po želji, dodajte topivi sir, preklopite drugom polovicom i dobro pritisnite pa tostirajte još kratko dok se sir ne otopi. Poslužite toplo i dodatno prelijte umakom po želji. Ako volite ljuto to može biti, recimo, sriracha.
Osim u sendviču, slanutak pripremljen na ovaj način možete poslužiti i u tortilji, kao kremastu salatu na plati uz različite sireve i masline. Naravno, ako izbjegavate namirnice životinjskog podrijetla, nemojte koristiti mozzarellu ili gaudu, već koristite veganske sireve, majonezu i jogurt i sve sastojke koje možete zamijenite onima biljnog podrijetla.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....