Okus djetinjstva

Jede vam se nešto toplo i zasitno na žlicu? Ovo varivo od graha će vas oduševiti

Generacijama prisutno na našim stolovima, ovo tradicionalno jelo mnogima je omiljeni izbor za hladne zimske dane. Ovaj recept idealan je za sve one trenutke kada želite okusiti nešto poznato, utješno i zasitno. Bilo da ga poslužite samostalno, s malo kruha, ili uz komadić suhog mesa, varivo od graha nikada ne razočara.

VARIVO OD GRAHA

image
Alleko/Getty Images/istockphoto

Trebat će vam:
300 g kuhanog graha
300 g mljevene junetine
150 g dimljenog špeka (narezanog na kockice)
1 luk (sitno nasjeckan)
2 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
1 crvena paprika (narezana na kockice)
1 chili papričica (sitno nasjeckana, prema želji za dodatnu ljutinu)
400 g sjeckane rajčice (konzervirane)
2 žlice koncentrata rajčice
1 žličica dimljene paprike
1 žličica mljevenog kima
1/2 žličice chili praha (po želji)
1 žlica maslinova ulja
200 ml mesnog temeljca (ili pilećeg)
sol i svježe mljeveni papar
svježi peršin

Priprema:
Na srednje jakoj vatri pržite narezani špek dok ne postane hrskav. Izvadite ga i stavite na stranu, a masnoću ostavite u loncu. Pojačajte vatru na srednje jaku. Dodajte mljevenu junetinu i pržite dok ne dobije zlatnu boju, uz povremeno miješanje. Izvadite meso i stavite ga sa strane sa špekom. U istom loncu zagrijte žlicu maslinova ulja. Dodajte luk i dinstajte dok ne omekša (oko 3-4 minute). Zatim dodajte češnjak, papriku i chili papričicu te pržite još 2 minute. Umiješajte dimljenu papriku, kim i chili prah te pržite minutu. Dodajte koncentrat rajčice i pržite još minutu. Vratite mljeveno meso i špek u lonac. Dodajte sjeckanu rajčicu i temeljac. Dobro promiješajte i pustite da zakuha. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta, uz povremeno miješanje. Dodajte kuhani grah u lonac. Kuhajte bez poklopca još 10-15 minuta, dok se umak ne zgusne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. siječanj 2025 07:42