Nakon što vam je naša Teddea Senjanović otkrila niz nesretno sretnih okolnosti i priču o nastanku dvije najpoznatije austrougarske torte o čemu možete čitati ovdje, donosimo vam i provjereni recept našeg suradnika Ivana Joshija Tomića koji se u aktualnom broju magazina Dobra hrana našao u preslatkom izazovu dvaju titana - sacherice i dobošice. U nastavku vam stoga donosimo njegov korak po korak recept za tortu koju je 1885. osmislio József Dobos, majstor slastičarstva po kojem je ime dobila jedna od najpoznatijih austrougarskih torti.
DOBOŠ TORTA
(18 CM)
Za biskvit:
5 jaja (odvojiti bjelanjke i žumanjke)
50 g šećera u prahu
100 g kristal šećera
100 g glatkog brašna
20 g kukuruznog škroba
prstohvat soli
½ čajne žličice ekstrakta vanilije ili pola ostruganog ploda od vanilije
Za kremu:
225 g maslaca, omekšanog
150 g šećera u prahu
150 g tamne čokolade (70%), otopljene
prstohvat soli
Za karamelnu krunu:
150 g kristalnog šećera
1 žlica maslaca
100 ml slatkog vrhnja
fleur de sel (prstohvat za ukras)
Priprema biskvita:
1. Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite dva kalupa od 18 cm (ili pecite slojeve jedan po jedan na papiru za pečenje).
2. Umutite žumanjke, kristal šećer i vaniliju dok ne postanu svijetli i kremasti.
3. Umutite bjelanjke prstohvatom soli dok ne postignete mekani snijeg, zatim postupno dodajte šećer u prahu i tucite dok ne dobijete čvrsti snijeg.
4. Nježno umiješajte snijeg u trećinama u smjesu od žumanjaka, naizmjenično s brašnom, dok ne dobijete glatku smjesu.
5. Podijelite tijesto na 6 dijelova i pecite slojeve pojedinačno 5-6 minuta dok ne dobiju zlatnu boju. Ohladite slojeve na ravnoj površini.
Priprema kreme:
1. Umutite maslac i šećer u prahu dok ne postanu lagani i kremasti.
2. Dodajte otopljenu čokoladu i kakao u prahu, miješajući dok ne dobijete glatku kremu.
Slaganje torte:
1. Na ravni tanjur stavite prvi sloj biskvita i premažite kremom. Ponovite s ostalim slojevima, slažući ih jedan na drugi, ostavljajući zadnji sloj sa strane - on je za karamelnu glazuru.
2. Premažite cijelu tortu tankim slojem kreme i ohladite.
Karamelna glazura:
1. U loncu na srednje jakoj vatri otopite šećer dok ne postane zlatnosmeđi karamel. Dodajte maslac i brzo promiješajte.
2. Prelijte karamel preko zadnjeg sloja biskvita i brzo nožem označite kriške prije nego što se stvrdne. Posipajte fleur de sel za dodatnu aromu.
Završni koraci:
1. Složite karamelizirani sloj na vrh torte i ukrasite preostalom kremom.
2. Ohladite prije posluživanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....