Klasik s pomakom

Jeste li čuli za Semur Ayam? Gulaš je to od piletine kojem ova namirnica daje posebno dobar okus

Charine Tan otkriva nam recept za jedno od svojih omiljenih jela iz djetinjstva koje je provela u rodnom Singapuru

Svi koji na vinskoj sceni nešto znače, i to ne samo u Hrvatskoj nego i puno šire, jako dobro znaju tko je Charine Tan. Ova vesela, sposobna i poduzetna Singapurka rodnu je zemlju napustila 2015., a u Hrvatsku se doselila godinu dana kasnije. Sa završenim trećim stupnjem vinske škole WSET, brojnim vinskim natjecanjima na kojima je sudjelovala kao sutkinja, napisanom knjigom "Cracking Croatian Wine: A Visitor-Friendly Guide" o hrvatskim vinima i gomilom marketinškog iskustva, Charine je već godinama uspješan digitalni nomad koji uvijek paralelno radi na nekoliko različitih projekata sa suradnicima s raznih kontinenata.

image

Charine Tan

Neja Markicevic /Cropix

Samo za novi broj magazina Dobra hrana Charine je otkrila nekoliko recepata za jela koja je vraćaju u djetinjstvo i rodni Singapur. Ovo je jedan od njih.

Semur Ayam gulaš od piletine

image
Neja Markicevic /Cropix

Trebat će vam:

8 sušenih shiitake gljiva
500 ml vruće vode za gljive
800 g piletine (prsa ili otkošteni zabatak)
3 velika krumpira
500 g luka
1 l vode
100 ml slatkog umaka od soje
½ žličice naribanog muškatnog oraščića
½ žličice kardamoma u prahu
1 stabljika limunske trave
2,5 cm svježeg đumbira
5 režnjeva češnjaka
3 lovorova lista
sol i papar po ukusu
prženi luk za dekoraciju

image
Neja Markicevic /Cropix

Priprema:

Piletinu usitnite i preko noći pustite da stoji potopljena u blago posoljenoj vodi. Ocijedite je prije korištenja.

Sušene shiitake gljive namočite u vrućoj vodi 30 minuta pa ih izvadite, ali sačuvajte tekućinu u kojoj su se namakale. Narežite ih na ploške.

Ogulite i usitnite krumpir.

U tavi karamelizirajte luk narezan na trakice pa ga stavite sa strane.

Stabljiku limunske trave prerežite po dužini, lagano zdrobite nožem i stavite sa strane.

Češnjak protisnite.

Đumbir ogulite.

U veći lonac ubacite sve sastojke, vodu te vodu od gljiva. Stavite na srednje jaku vatru i pustite da se krčka 30 minuta. Posolite i popaprite po ukusu.

Poslužite uz kuhanu rižu i posipajte prženim lukom.

image

Potražite na kioscima! Dobra hrana, JESEN 2023.

Fotografija: Tomislav Krišto/Cropix; Dizajn: Vesna Veselić

Cijelu priču o Charine kao i više njezinih recepata možete pronaći u novom broju magazina Dobra hrana, koji je na kioscima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2024 17:14